Strona 1 z 30 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 296

Wątek: Proszę o ocenę zdjęć [fura]

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Proszę o ocenę zdjęć [fura]

Witam. Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym poddać ocenie moje zdjęcia. Fotografuję od niedawna i proszę o jak najbardziej rygorystyczną ocenę oraz o wskazówki co robię źle i co powinienem poćwiczyć. Z góry dziękuje.

1.

2.
    3.

4.

kowalikster
    Gość
    Witaj.
    Niestety nie rozpieszczę Cię:
    1. Gdybym nie wiedział jak wygląda brewiarz to to zdjęcie niemiało by już zupełnie przekazu, choć i dzięki temu, że wiem to mało jest tego przekazu. Zdjęcie jest przede wszystkim źle skadrowane
    2. Tu już jest lepiej. Ładnie złapany zachód słońca i odbicie w tafli wody, jednakże krzaczory na dole nie komponują się tu zbyt ładnie. Powinieneś albo je przekadrować albo wystemplować te roślinki. Myślę, że mógłbyś spróbować zrobić z tego bardziej panoramiczny kadr i delikatnie się pobawić światłem i kolorami w programie do obróbki.
    3.Ule by były ciekawsze gdybyś np. odszedł kroczek, dwa do tyłu i postarał się złapać cały pierwszy z prawej ul, ustawić mniejszą GO i ustawił ostrość na żółty ul. To taka moja szybka wizja. Ogólnie zdjęcie trochę nudnawe.
    4. To też jest dobre. Widać parzyste wrzutki masz lepsze B&W tutaj pasuje. Pokazałeś zrujnowany budynek, który kiedyś pewnie był świetnością na okolice. Jednak zepsułeś tą wstawkę tym, że nie wyprostowałeś budynku. Leci on na lewo, do tego po prawej na dachu obciąłeś kawałek masztu.

Podsumowując, można widać, że poszukujesz ujęć ciekawych ale niestety nie umiesz jeszcze tego dobrze uchwycić. Kuleje u Ciebie na całej linii obróbka bez, której nie istnieje fotografia.

Wrzucam tak na szybko obrobione Twoje jezioro jezioro. Przepraszam z góry, że bez pytania zacząłem się bawić Twoją fotką. Jak coś to daj znać, to ją usunę.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	00000008-1.jpg
Wyświetleń:	327
Rozmiar:	316,1 KB
ID:	34221  

Mieszka w
    SILESIA/Bytom
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam!

1. Widziałbym inny kadr, najlepiej aby osoba na zdjęciu była ujęta w całości i najlepiej użyłbym większej ogniskowej. Zdjęcie zrobiłbym w czerni i bieli moim zdaniem lepszy efekt.
    2. Jeśli robisz zdjęcia typu woda/niebo pole/niebo unikaj zdjec w proporcji kadru 50;50. Takie zdjęcia lepiej wychodzą przy proporcji 60;30 lub 30;60 (30% nieba lub 60%)

Takie moje małe sugestie.

pozdrawiam
    E420, ZD14-42, ZD 40-150 3,5-4,5 F, Helios 44m-4, Jupiter 37A,Pentacon 50mm 1,8F Lampa FL36 + wiele akcesoriów.

kowalikster
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helios Zobacz posta
    witam!

1. Widziałbym inny kadr, najlepiej aby osoba na zdjęciu była ujęta w całości i najlepiej użyłbym większej ogniskowej. Zdjęcie zrobiłbym w czerni i bieli moim zdaniem lepszy efekt.
    2. Jeśli robisz zdjęcia typu woda/niebo pole/niebo unikaj zdjec w proporcji kadru 50;50. Takie zdjęcia lepiej wychodzą przy proporcji 60;30 lub 30;60 (30% nieba lub 60%)

Takie moje małe sugestie.

pozdrawiam
    A co z pozostałymi 10%?

| OlyJedi Awatar fura
    Mieszka w
    Oklice Bielska-Białej - pipidówa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuje za ocenę. Niebawem wrzucę kilka kolejnych zdjęć. Prawda, obróbka komputerowa zdjęć polegała u mnie tylko na dodaniu B&W lub przekadrowaniu, widzę że będę musiał zgłębić ten temat.

Wrzucam tak na szybko obrobione Twoje jezioro jezioro. Przepraszam z góry, że bez pytania zacząłem się bawić Twoją fotką. Jak coś to daj znać, to ją usunę.
    Podoba mi się, mogę wiedzieć w jakim programie je obrabiałeś. Ja używałem tylko PhotoFiltre który jest darmowy.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    5.
    Ostatnio edytowane przez fura ; 31.05.10 o 07:37 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Maestro1984
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fura Zobacz posta
    ...ja używałem tylko PhotoFiltre który jest darmowy...
    Zdjęć oceniać nie będę bo jakoś nie czuję się kompetentny (choć wg mnie zdjęcie 5 przerobione jest na B&W jakoś tak bez wyrazu).
    Chciałbym tylko podpowiedzieć że dość potężnym i darmowym narzędziem do obróbki jest gimp.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Poprzednie zdjęcia oceniam dokładnie tak jak Kowalikster, co do ostatniego:
    Krzywe, ale do odratowania...i BW mało kontrastowe.
    Wyprostowałem je w pionie-poziomie, i dodałem troszkę kontrastu, daj znać jak będziesz chciał abym je usunął
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	-00000001100531-2.jpg
Wyświetleń:	271
Rozmiar:	387,6 KB
ID:	34251  
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maestro1984 Zobacz posta
    ...wg mnie zdjęcie 5 przerobione jest na B&W jakoś tak bez wyrazu...
    Następne również.
    Konwersja do B&W, to nie tylko zdjęcie kolorów (W PhotoFiltre- Skala szarości).To bardziej skomplikowane niż się może wydawać.
    Może coś Ci pomoże ten wątek.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ostatnia fotka hmmm podszedł bym do niej inaczej. W kadrze umieścił bym tylko tę skrzynkę i to coś co jest w pd. Obróbka raczej w kolorze Jak możesz podejdź to tego raz jeszcze

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Hm, ciężko mi cokolwiek o tych zdjęciach pozytywnego napisac. Sa dziwnymi pstrykami, które nie do końca cos przekazują. Aczkolwiek wyczuwam, że do fotografii podchodzisz jeszcze w niesmiały sposób i fotografujesz to, co myslisz, że może byc ciekawe.
    Poszukaj innych tematów, niekoniecznie uli pszczelich