Witaj.
Niestety nie rozpieszczę Cię:
1. Gdybym nie wiedział jak wygląda brewiarz to to zdjęcie niemiało by już zupełnie przekazu, choć i dzięki temu, że wiem to mało jest tego przekazu. Zdjęcie jest przede wszystkim źle skadrowane
2. Tu już jest lepiej. Ładnie złapany zachód słońca i odbicie w tafli wody, jednakże krzaczory na dole nie komponują się tu zbyt ładnie. Powinieneś albo je przekadrować albo wystemplować te roślinki. Myślę, że mógłbyś spróbować zrobić z tego bardziej panoramiczny kadr i delikatnie się pobawić światłem i kolorami w programie do obróbki.
3.Ule by były ciekawsze gdybyś np. odszedł kroczek, dwa do tyłu i postarał się złapać cały pierwszy z prawej ul, ustawić mniejszą GO i ustawił ostrość na żółty ul. To taka moja szybka wizja. Ogólnie zdjęcie trochę nudnawe.
4. To też jest dobre. Widać parzyste wrzutki masz lepszeB&W tutaj pasuje. Pokazałeś zrujnowany budynek, który kiedyś pewnie był świetnością na okolice. Jednak zepsułeś tą wstawkę tym, że nie wyprostowałeś budynku. Leci on na lewo, do tego po prawej na dachu obciąłeś kawałek masztu.
Podsumowując, można widać, że poszukujesz ujęć ciekawych ale niestety nie umiesz jeszcze tego dobrze uchwycić. Kuleje u Ciebie na całej linii obróbka bez, której nie istnieje fotografia.
Wrzucam tak na szybko obrobione Twoje jezioro jezioro. Przepraszam z góry, że bez pytania zacząłem się bawić Twoją fotką. Jak coś to daj znać, to ją usunę.
witam!
1. Widziałbym inny kadr, najlepiej aby osoba na zdjęciu była ujęta w całości i najlepiej użyłbym większej ogniskowej. Zdjęcie zrobiłbym w czerni i bieli moim zdaniem lepszy efekt.
2. Jeśli robisz zdjęcia typu woda/niebo pole/niebo unikaj zdjec w proporcji kadru 50;50. Takie zdjęcia lepiej wychodzą przy proporcji 60;30 lub 30;60 (30% nieba lub 60%)
Takie moje małe sugestie.
pozdrawiam![]()
E420, ZD14-42, ZD 40-150 3,5-4,5 F, Helios 44m-4, Jupiter 37A,Pentacon 50mm 1,8F Lampa FL36 + wiele akcesoriów.
Dziękuje za ocenę. Niebawem wrzucę kilka kolejnych zdjęć. Prawda, obróbka komputerowa zdjęć polegała u mnie tylko na dodaniu B&W lub przekadrowaniu, widzę że będę musiał zgłębić ten temat.
Podoba mi się, mogę wiedzieć w jakim programie je obrabiałeś. Ja używałem tylko PhotoFiltre który jest darmowy.Wrzucam tak na szybko obrobione Twoje jezioro jezioro. Przepraszam z góry, że bez pytania zacząłem się bawić Twoją fotką. Jak coś to daj znać, to ją usunę.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
5.
Ostatnio edytowane przez fura ; 31.05.10 o 07:37 Powód: Automatyczne scalenie postów
Poprzednie zdjęcia oceniam dokładnie tak jak Kowalikster, co do ostatniego:
Krzywe, ale do odratowania...i BW mało kontrastowe.
Wyprostowałem je w pionie-poziomie, i dodałem troszkę kontrastu, daj znać jak będziesz chciał abym je usunął![]()
Następne również.
Konwersja do B&W, to nie tylko zdjęcie kolorów (W PhotoFiltre- Skala szarości).To bardziej skomplikowane niż się może wydawać.
Może coś Ci pomoże ten wątek.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ostatnia fotka hmmm podszedł bym do niej inaczej. W kadrze umieścił bym tylko tę skrzynkę i to coś co jest w pd. Obróbka raczej w kolorzeJak możesz podejdź to tego raz jeszcze
![]()
Hm, ciężko mi cokolwiek o tych zdjęciach pozytywnego napisac. Sa dziwnymi pstrykami, które nie do końca cos przekazują. Aczkolwiek wyczuwam, że do fotografii podchodzisz jeszcze w niesmiały sposób i fotografujesz to, co myslisz, że może byc ciekawe.
Poszukaj innych tematów, niekoniecznie uli pszczelich![]()