niedawno wrócilem z Egiptu, gdzie narobiłem trochę zdjęć i wzięło mnie na ekshibicjonizm, więc zakładam własny wątek -ciekawe jak będzie z regularnością. Licze na jakieś komentarze krytykę i rady
Wersja do druku
niedawno wrócilem z Egiptu, gdzie narobiłem trochę zdjęć i wzięło mnie na ekshibicjonizm, więc zakładam własny wątek -ciekawe jak będzie z regularnością. Licze na jakieś komentarze krytykę i rady
To pokaż zdjęcia ;)
zdjęcia z wakacji zamieszczam w trybie chronologicznym,a nie tematycznie, więc jest będzie troszke miszmasz. Więc tak:
1. widoczek - później zakładałem polara albo szarą połówkę, a to jest zupełnie naturalne
2. widoczek
3. dzieci pozowały mi z 10 minut. Jeździły dokoła i szczerzyły się do obiektywu - okazuje się że panning to ciężki kawałek chleba
4. pojemniczki na olejki z których słynie Egipt, a które ponoć stanowią podstawę wielu znanych perfum
5. uliczny sprzedawca - było wczesne popołudnie więc nie miał nic do roboy - turyści wychodzą dopiero wieczorem bo gorąco tam jak na patelni
aha - niektóre są w formacie 3/2 - kadrowanie dla fotolabu, nie ze względu na kompleksy. I chciałem napisać, że nowo kupionemu e-3 po tygodniu użytkowania w egipcie odpadł prszycisk zwalniania blokady bagnetu - powędrował do serwisu - myślałem,że mnie szlag trafi
Jak zobaczę jeszcze pare takich fot to nigdy nie zamienię E-330 na E3
eee - to znaczy, że się nie podobają.. Szkoda, jakieś konkrety? Jeśli chodzi o szumy, to ja niestety jestem taki, że w sumie ich nie widzę - iso tam gdzie trzeba było koło 1000
niezrażony milczeniem przerwanym jedynie uwagą natury techniczno-ogólnej wstawiam następne
6 - kolejny widoczek - tym razem z polarem, portfel na pierwszym planie zamierzony
7 - panowie palą shishę
8 - sprzedawca owoców na głównej ulicy handlowo-targowej w hurghadzie
9 - ...
10 - to miasto to jeden wielki plac budowy, wygląda to wyjątkowo dziwnie, wszystko otacza pustynia, na której wyrastają dosłownie setki budynków. Przy tym jest ciągle dla europejczyków tanio - wykończone mieszkanie 75m2 blisko plaży w centrum jednej z dzielnic można kupić za 80-90 tys zł.
Witam,
Po kolei:
1 i 2 - takie sobie wakacyjne widoczki - do albumu
3 - próba panoramowania, niestety nie najszczęśliwsza - Staraj się by główny obiekt był w miarę ostry
4 - nie przemawia, jak dla mnie chaos na fotce
5 - widzę że byliśmy w tym samym hotelu...:-P
6 - według mnie najciekawsze ujęcie, niestety dużo błędów: obcięta osoba w wodzie po prawej, obcięte "coś" na wodzie po lewej, budynki w tle się przewracają na lewo...
7 - ........
8 - ciekawe, niestety obcięty stragan z lewej
9 i 10 - patrz 1 i 2
Niestety fotki jak dla mnie są typowo wakacyjne - do albumu, jestem pewien iż wywołują dużo ciepłych wspomnień, natomiast dla osób postronnych - już nie za bardzo.
Na koniec - nie przejmuj się zbytnio moimi opiniami - ja też niedawno zacząłem zabawę z lustrem...:wink:
Pozdrawiam
dzięki za komentarz - raczej nie byliśmy w tym samym hotelu - mój był daleko od tego miejsca, jeśli chodzi o te dzieci to na oryginale wydają mi się wystarczająco ostre - podejrzewam, że ostrość zjadła kompresja i fakt, że zapomniałem wyostrzyć po zmniejszeniu. pozostałe komentarze uznaję - rzeczywiście narobiłem masę błędów przy kadrowaniu. Jeszcze jedno - gdybym wyprostował budynki to by się wylała woda z morza - to chyba będzie się nazywało dystorsja.
Pierwsze co mi sie rzuca w oczy to kłopoty z ostrością i nienajszczęśliwsze kadrowanie.
A mi sie albo wydaje albo Twoje fotki maja jakoś niepokojąco mało kontrastu ... :roll:
dzięki za komentarze - w sumie ja panicznie boje się podciągania kontrastu, nie wiem dlaczego. Następne fotki już mocniej pod tym względem podciągnięte. Do oceny - pierwsza z dwóch (pod warunkiem jakiegoś odzewu) sesji z moją dziewczyną
12 ze wszystkich najlepsza.
Fotka nr 12 - zdecydowanie najlepsza - przeszkadzają tylko przepały po prawej stronie na ścianach, fotka 11 mogłaby być fajna gdyby nie obcięty czubek głowy i stopa...
Pozdrawiam
z tych wszystykich to 12-tka nawet nawet, 11 nie najgorzej, ale cos nie tak, 3jka moglabyc fajna, ale za bardzo rozmazana.
Wszystkie fajne :)
Wakacyjne, wyluzowane, nastrojowe...
Dwunastka najlepsza ale czternastka też wcale nie gorsza.
Tylko na 13-ce widać za mocno wyciągane cienie.
Wiadomo, trzynastka ;)
dzięki za pozytywny odzew, rocco - cienie nie wyciągane w ogóle - dopalone lampą i tyle, k_puchatek - aparat osiągnął framugę okna a wiadomo, 25 mm wiele nie pociągnie, przepały na 12 są winą obróbki, w oryginale jes bardzo jasno ale nie biało,
Fota 11 - razi mnie trochę ucięcie stopy. Pozostałe kadry dość przyjemne jednak prawie zawsze zawierasz w nich głębokie cienie oraz światła - to b. trudne technicznie (szczególnie dla fot z ludźmi) i z reguły nie wygląda dobrze, dopalanie lampą to tylko półśrodek.
Dla mnie również 12 najlepsza, razi mnie tylko trochę prawa stopa (noga) modelki - moim zdaniem za bardzo do przodu i przez to uległa zniekształceniu.
...mi się najbardzie podoba fotka 12...
dziękuję za komentarze. Kolejna i ostatnia porcja z Egipskiej sesji, przy okazji chcę napisać, że (pewnie ze względu na moją amatorszczyznę) bezprzewodowe sterowanie lampą było udręką. Odpalało co dziesiąte ujęcie (fotocelę miałem ustawioną zawsze w stronę aparatu), a jak chciałem zrobić zdjęcie z dołu było jeszcze gorzej.
Witam
17 bardzo mi się podoba. Nie przeglądałem dokładnie wcześniejszych dlatego odniosę się tylko do ostatniej serii. A tutaj właśnie nr 17 wydaje mi się najlepszy. Gdyby jeszcze stopy były bose...
Pozdrawiam
wstawiam jeszcze trochę z wakacji
21. Luxor - przed wejściem do Karnaku
22. świątynia królowej Hatszepsut
23, 24, 25 Kair
mile widziane uwagi
poprzednie zdjęcia bez odzewu, no nic, próbuję dalej. Dwie dziesiejsze fotki rolnika (jechalem nad wode na zachod slonca, ale nie zdazylem :]). Jedną z nich dałem też do galerii - teraz jak patrzę na nią to dochodzę do wniosku że się pospieszyłem, ale trudno - najwyżej wyrzucę.
zdjęcia 12, 16, 17 wystawić w galerii ... PIĘKNE! :grin: pozdrawiam
Zdjęcia z ciągnikami świetne są, ale mi jakoś brakuje kontrastu i wyraźnych barw :)
Z przyjemnością przejrzałem.
dziękuję za komentarze - miło że się ktoś odzywa. Zachęcony, wstawiam jeszcze cztery. 28 w wersji bw od dawna wisi u mnie w galerii, ale nie mogę się zdecydować która wersja jest ładniejsza- może podpowiecie. Oprócz tego jeszcze raz ciągnik, przystanek autobusowy robiony kitem+ konwerter wide. i widoczek - po lewej stronie musiałem występlować budowany dom, widać?
ostatnią fotkę postanowiłem poddać obróbce na warstwach i trochę zmienić kadrowanie. Może ktoś oceni która wersja lepsza, lub mniej zła?
wyskoczyłem dziś do ogródka na mikroplener i zrobiłem kilka ujęć. Nie wiem co o nich sądzić to postanowiłem odświeżyć wątek
podoba mi się 33 ze względu na kolorystykę i plastykę.
Korzystając z ładnej dzisiejszej pogody zrobiłem kilka "landszaftów". Nie czuję się w tym rejonie zbyt pewnie, dlatego chętnie posłucham uwag. Wszystkie są z polarem. Ujęcie pierwsze i drugie zrobiłem w hdr, sceny były za bardzo kontrastowe. Trzecie "trochę" skrosowałem co pewnie oznacza, że ujęcie samo się nie broni, ale sami oceńcie.
MBSZ, przekombinowałes obróbką bardzo fajne obrazki ;)
Za roco, za bardzo kombinowane z obróbką. Żeby nie to, byłyby niezłe obrazki :P
Obrazki bardzo fajne poza 38. Ten róż mi całkiem nie leży.
bardzo dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze. Wstawiam jeszcze kilka widoczków (ostatnio mnie coś na nie bierze). Wszystkie z polarem, jedno dodatkowo z cokinem tabaczkowym, niebo w większości przypadków dodatkowo nieco przyciemnione, ciekawi mnie jak to według Was wygląda.
Cos brzydkiego zrobiłes wyostrzajac / zmniejszając - kasza się pojawiła.
to ze względu na dużą kompresję - żeby pliki szybko się ładowały, ale... lesson learned