Odp: Olympus OM-D - gdybania przed premierą
Tylko, że w fotografii to ma o tyle idiotyczne efekty,że stykam się bardzo często z ludźmi bluzgającymi na C/N/O/S z najwyższej półki i stawiających się w roli eksperta podczas gdy sami mają najwyżej D40/400D.
To właśnie tacy ludzie piszą potem, że bez MINIMUM ISO 6400 nie da się zrobić zdjęcia rzucania welonu na ślubie(true story) i psują poziom dyskusji.
Wszystko, co jak na razie "wiadomo" o nowym mikrusie pasuje mi do moich potrzeb i pragnień. Brakuje tylko wzmianki o sensownym AF przy dużych zuiko.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Prośby użytkowników E-Systemu zostały wysłuchane, będą jasne stałki. Czy tanie? Raczej nie, ale jest spore prawdopodobieństwo, że będą dobre. I tak trzymać.
60mm 2,8 makro... wolałbym 100mm. No ale miło. Jak nie będzie droższe od ZD 50mm 2,8...
i dużo tańsze od 45mm 2,8 Panasonica...to może wymienię na nie moją ulubioną Sigmę 105mm.
a jak będzie drożyzna, to poczekam z Sigmą co powie Tamron,
bo jego 90mm makro też jest niczego sobie pod APS-C i miło by było ujrzeć je w wersji m43.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Kurczę.. Liczyłem, że będzie wbudowana lampa :sad: Chociaż dalej mam cichą nadzieję, że aparat będzie ulegać magicznej transformacji i jednak znajdzie się chociaż niewielka lampka...
spoko, nieuszczelniana wersja E-ML4 może będzie udoskonalona o te elementy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
z 43rumors:
Nazwa aparatu E-M5.
Matryca taka sama jak w G3/GX1
Hmm w takim razie czekamy na nowa matrycę od Panasonica.... w nadchodzących korpusach Panasonica :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-...fter-the-e-m5/
Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.
A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)
T.
hmmm...
Cytat:
Zamieszczone przez
C+
Dlaczego jest cisza o nowych uszczelnianych szkłach?
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:20 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ladnie mu w srebrnym :P
T.
ale to jest OM-D a nie E-M5 :lol:
BTW i dlaczego E-M5 chyba powinno być E-M1 ;) e-em-jedynka po dziadku ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lailonn
Tylko, że w fotografii to ma o tyle idiotyczne efekty,że stykam się bardzo często z ludźmi bluzgającymi na C/N/O/S z najwyższej półki i stawiających się w roli eksperta podczas gdy sami mają najwyżej D40/400D.
To właśnie tacy ludzie piszą potem, że bez MINIMUM ISO 6400 nie da się zrobić zdjęcia rzucania welonu na ślubie(true story) i psują poziom dyskusji.
Wszystko, co jak na razie "wiadomo" o nowym mikrusie pasuje mi do moich potrzeb i pragnień. Brakuje tylko wzmianki o sensownym AF przy dużych zuiko.
Takich dyskusji nigdy, ale to przenigdy nie unikniesz.
Podejrzewam, że masz na myśli teoretyków, którzy w ręku nie trzymali, zdjęcia nie zrobili, ale wszystko wiedzą już po samej specyfikacji :)
To jest internet. Jeśli na świeżym powietrzu można gadać bzdury, od których głowa puchnie, to tutaj tym bardziej.
Swoją drogą, jakie to radosne, gdy pojawia się wieść o nowych słoikach z przyzwoitymi parametrami i zaraz też jest reakcja w stylu "szkoda, że nie..." :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Swoją drogą, jakie to radosne, gdy pojawia się wieść o nowych słoikach z przyzwoitymi parametrami i zaraz też jest reakcja w stylu "szkoda, że nie..." :)
Nie bardzo rozumiem... mam skakać z radości że Olympus wypuści nowe szkła, które do niczego mi nie są potrzebne i na pewno ich nie kupię?
Eee, ten garb na tych "wyciekłych" fotkach jakiś taki nieludzki... (ten z OM-1 jest piękny!)
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Nie bardzo rozumiem... mam skakać z radości że Olympus wypuści nowe szkła, które do niczego mi nie są potrzebne i na pewno ich nie kupię?
Masz rację! Nie rozumiesz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Szkoda, że od trzech lat nie ma nie ma najbardziej podstawowego, najpierwszego, naj-do wszystkiego woła roboczego czyli ekwiwalentu 28-100/2,8. To jest trochę mało poważne, a nie brak stokrotki i parówki w nowym, najsraj, ósmym z kolei body :(
Zwłaszcza, że się marni 14-54 i 12-60, wystarczyłoby lekko zmodyfikować pupę i niech sobie już nawet ostrzy powoli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Szkoda, że od trzech lat nie ma nie ma najbardziej podstawowego, najpierwszego, naj-do wszystkiego woła roboczego czyli ekwiwalentu 28-100/2,8. To jest trochę mało poważne, a nie brak stokrotki i parówki w nowym, najsraj, ósmym z kolei body :(
Zwłaszcza, że się marni 14-54 i 12-60, wystarczyłoby lekko zmodyfikować pupę i niech sobie już nawet ostrzy powoli.
Ale w tej technologi oba na pewno ostrzą , tylko dzieje się to za powoli. Potrzebne jest 2- 4 -krotne przyspieszenie i już będzie dużo lepiej - dla mnie w pola by wystarczyło , tam rzadko coś mi ucieka.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Nie nadążysz za pomysłami producenta, nie odgadniesz zamiarów. Zamiast upragnionego woła roboczego masz roboczego, choć pewnie mocno leniwego i niestety niezbyt silnego muła, 12-50/3,5-6,3 - przy czym 6,3 wydaje mi się tutaj zupełnie nie wiadomo skąd. No, ale ludzie przecież chcieli stałek jasnych...