-
Odp: Niczyje czyli bigos fotograficzny PaniNikt
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Widocznie autor uważa, że dyskusja jest zbędna, bo zdjęcia są skończone. Można je tylko oceniać.
Najlepiej same 4 i 5 ;)
Jaaasne :lol: Aluzju paniała...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
lookee tu nie tylko o kolor chodzi ale o kadry które te zdjęcia zrobiły mniej dobrymi, kwadrat jest fajny ale nie na siłę, powinien podkreślać temat, a tu nic nie wnosił tylko dodawał zbędnego nieciekawego nieba. Po co? może ktoś mi konkretnie napisze czemu te zdjęcia w szarościach i kwadratach są takie dobre. Czemu podoba się 62 na którym gałęzie drzewa są mocno spi... za przeproszeniem. Autorka jest amatorką jak o sobie napisała. Ja wole napisać szczerze prawde co widzę że jest spiep... na zdjęciu niż walnąć "ocha" bo co, bo tak wypada. Dyskutowaliśmy kiedyś ze brak na forum konkretnych wypowiedzi. Owszem brak, a na takich niczym nie popartych ochach nikt daleko nie zajdzie.
Ok. Masz rację, na ochach daleko się nie zajedzie. Ale sam widzisz, że każdy z nas ma inne spojrzenie wynikające z doświadczenia, światopoglądu, wiedzy etc. Ale uważam, że to, co wg mnie bedzie Ok, niekoniecznie musi się podobać Panu, Pani i innym Państwu ;) Mnie wersja autorska 63. się podoba. To jest dyskusja nt. czy Mona Lisa po renowacji podoba mi się bardziej od pierwotnej wersji, czy fresk Ecce Homo nabrał nowoczesnego wyrazu po "renowacji" etc. Można wiele godzin dyskutować.
-
yamada, lookee. W Tarnowskich Górach stawiam piwko i pogadamy o tym! A wnioski opublikujemy na forum ;).
Szkoda, że PaniNikt nie będzie z nami...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
yamada, lookee. W Tarnowskich Górach stawiam piwko i pogadamy o tym! Szkoda, że PaniNikt nie będzie z nami...
Trochę mi do TG daleko i nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo w dyskusjach jeszcze bardziej zapalna jestem niż na piśmie, więc pewnie byśmy sobie do oczu na tematy fotograficzne skoczyli :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Trochę mi do TG daleko i nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo w dyskusjach jeszcze bardziej zapalna jestem niż na piśmie, więc pewnie byśmy sobie do oczu na tematy fotograficzne skoczyli :mrgreen:
Nie wierzę. Zawsze potrafiłaś napisać coś tak, aby nikogo nie urazić. Wielki szacun dla Ciebie za to, więc i w mowie jest na pewno tak samo!
-
Cytat:
To jest dyskusja nt. czy Mona Lisa po renowacji podoba mi się bardziej od pierwotnej wersji, czy fresk Ecce Homo nabrał nowoczesnego wyrazu po "renowacji" etc. Można wiele godzin dyskutować.
Pod warunkiem,ze zna sie wersje pierwotna i jest sie pewny,ze bardziej pierwotnej nie ma i nie bylo.Jak rowniez jesli znamy znaczenie nabierania nowoczesnego wyrazui wplyw renowacji na jego nabieranie.
Czasem lepiej naprawde uzyc slow,ktore rozumiemy i wiemy,ze dyskutant je rozumie rowniez.Czesto jednak co niektorzy uzywaja sloganow typu"ma potencjal""zatrzymuje na dluzej" "kadr ciazy z przewaga na jedna strone""podoba mi sie piekna tonacja"Tylko jak takiego okresleniowca sie przycisnie o wyjasnienia uzywajac rownie "mondro" brzmiacych to sie zaczyna obraza fochowanie.
Duzo prosciejMZ jest wziecie pliku,posuwakowanie jego do takiej wersji ,ktora naszym zdaniem nam bardziej odpowiada.Unikniemy wtedy sytuacji,kiedy bedziemy twierdzic,ze autor pieknie dokonal crossowania glebi kadru drugiego planu bo zobaczymy,ze usuniecie niebiesko-zielonego zafarbu w cieniach i tle poprawilo odbior obrazu.I wcale wtedy nie trzeba wolac Stacha,bo sami wiemy jak to sie.....
-
Dziękuję za dobre słowo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pod warunkiem,ze zna sie wersje pierwotna i jest sie pewny,ze bardziej pierwotnej nie ma i nie bylo.Jak rowniez jesli znamy znaczenie nabierania nowoczesnego wyrazui wplyw renowacji na jego nabieranie.
Czasem lepiej naprawde uzyc slow,ktore rozumiemy i wiemy,ze dyskutant je rozumie rowniez.Czesto jednak co niektorzy uzywaja sloganow typu"ma potencjal""zatrzymuje na dluzej" "kadr ciazy z przewaga na jedna strone""podoba mi sie piekna tonacja"Tylko jak takiego okresleniowca sie przycisnie o wyjasnienia uzywajac rownie "mondro" brzmiacych to sie zaczyna obraza fochowanie.
Duzo prosciejMZ jest wziecie pliku,posuwakowanie jego do takiej wersji ,ktora naszym zdaniem nam bardziej odpowiada.Unikniemy wtedy sytuacji,kiedy bedziemy twierdzic,ze autor pieknie dokonal crossowania glebi kadru drugiego planu bo zobaczymy,ze usuniecie niebiesko-zielonego zafarbu w cieniach i tle poprawilo odbior obrazu.I wcale wtedy nie trzeba wolac Stacha,bo sami wiemy jak to sie.....
Mirku, No to chyba czas zacząć wstawiać jpg 'wg mnie' i raw 'dla ogółu', aby się mogli nad nim pastwić :D Ale czy to pomoże autorowi zdjęcia? Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
Wg mnie forum może nauczyć i warsztatu i postrzegania. Wszystko zależy od Pacjenta :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Mirku, No to chyba czas zacząć wstawiać jpg 'wg mnie' i raw 'dla ogółu', aby się mogli nad nim pastwić :D Ale czy to pomoże autorowi zdjęcia? Wg mnie warsztatu forum nie nauczy. Innego postrzegania na te same kadry? Owszem, tak.
I jeszcze należało by rozgraniczyć dwie sprawy: umiejętności techniczne [czyli tzw. warsztat] i indywidualny gust/widzenie/pomysły. Technikę można i na forum podciągnąć, widzenie w jakiejś mierze ukształtować [po jakimś czasie człowiek rozglądając się dokoła automatycznie "kadruje"], gust pozostanie niezmienny ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
I jeszcze należało by rozgraniczyć dwie sprawy: umiejętności techniczne [czyli tzw. warsztat] i indywidualny gust/widzenie/pomysły. Technikę można i na forum podciągnąć, widzenie w jakiejś mierze ukształtować [po jakimś czasie człowiek rozglądając się dokoła automatycznie "kadruje"], gust pozostanie niezmienny ;)
Tylko, że o gustach się nie dyskutuje ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Wg mnie forum może nauczyć i warsztatu i postrzegania. Wszystko zależy od Pacjenta :).
Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
Proponuję jednak przenieść dyskusję do HydeParku, bo to dyskusja bez końca ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Jaaasne :lol: Aluzju paniała...
Żadnej aluzji się nie doszukuj. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Ale każdy kadr jest inny i każdy z nich wymaga innego podejścia, jeśli będziemy uczyć mechanizmów jak się pozbyć mgły na zdjęciach, jak uzyskać większy kontrast lokalny, jak wyciągać lub gubić szczegóły etc to może się to udać.
Uczymy się przez całe życie a na forum szczególnie dużo. Jako ktoś oczywiście chce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Tylko, że o gustach się nie dyskutuje ;).
I stąd różnice, i stąd dyskusje. I dobrze ;)
---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Nie wiem, czy to nie wałkowanie tematu, który wcześniej w innych wątkach zaistniał? :)
---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Żadnej aluzji się nie doszukuj. :)
Dobrze, nie będę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
I tak i nie.Widzac plik autora.Moge (ja) bardzo szybko dostrzec co moge przeprawic aby on bardziej mi sie podobal.I np: moge nie pokazujac swojej wersji napisac,ze. Definicja czerni jest tu nie do konca wykazana, czern nie odroznia sie od ciemnych szarosci,niebo jest przydymione obcym kolorem, jest to ewidentna wina zlego ustawienia temperatury barwy w swiatlach.Zmieniajac temp w tych partiach doprowadzisz do bardziej analogowego obrazu,ktory nabierze glebszych barw bedzie czystszy i bardziej spokojny w odbiorze.
Moge rowniesz napisac:Wez w swiatlach sprowac krzywa bardziej do pionu.Kroplomierzem sprawdz szarosci w cieniach.Utworz pusta warstwe ,wylej kubek z dopelniajacymi kolorami,pobaw sie sposobem krycia,odwroc zaznaczenie i czarnym pedzlem na masce wymyj swiatla.
To ta sama metoda.Ilu z niej skorzysta?.A ilu zapyta albo sam bedzie chcialo doprowadzic do tego efektu, jak to zrobie w minute i wstawie plik to mz jest duzo prosciej .Jesli Sie spodoba to bedzie sam zmudnie do tego dochodzil lub po prostu zapyta .Wtedy rozwija sie dyskusja i inni sie "slusznie wcinajac "poprawiamy efekt albo otrzymujemy calkiem inny duzo lepszy.
Wtedy to jest nauka i sens takiego forum.
Gorzej jak od razu masz info-Nie znosze jak mi ktos poprawia moje dziela.
Takiego tez rozumiem,tylko nie rozumiem dlaczego jeszcze nie mial zadnej wystawy,poza watkiem dla poczatkujacych na tym forum i kilku fotkach w galerii z wylaczonymi komentami i ocenami.
-
Rzeczywiście, metoda "pokazowa" jest najprostsza, najszybsza i otwiera drogę do nauczenia się nowych rzeczy; łatwiej na początek wyjaśnić obrazem niż opisem :)
-
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu. I co tu ma do rzeczy gust? 62 jest zawalone przez obróbkę, kadr jest ok. ale nie pojmuję czemu łatwiej napisać ocha, niż przyjżeć się fotografii i szczerze napisać że coś jest nie tak. Na forum można się nauczyć bardzo dużo, tylko trzeba chcieć się uczyć. Trzeba umieć przyjmować wszelkie uwagi a nie tylko pozytywne i zasłaniać się gustem i nieśmiertelnym określeniem "tak miało być, tak chciałem". szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi. Cóż, ja swoje zdanie wyraziłem, miłego wieczoru życzę. jak będzie jakiś krajobraz to obiecuję zaś się odezwę.
-
Jeśli chodzi o konwersję do B/W to pelacam "Czarnobiała Fotografia Cyfrowa" Freemana. Bardzo dobre kompedium wiedzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi.
Co do tego,ze nie wystawiam fotek to juz sie tlumacze.Niewiele teraz wychodze,a jak wyjde to .. kurde naprawde aparat jest mi za ciezki jak narazie.Moze na wiosne bedzie lepiej-wytrzymasz??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu.
PAN Pikuś! :mrgreen:
Jeżeli coś mi się podoba, czasami trudno mi to opisać. Podoba się, ma coś w sobie, nastrój, klimat i takietam... :wink:
Natomiast rzadko mi się zdarza, że coś mi się nie podoba- bo nie. Zwykle łatwiej mi określić, dlaczego mi się nie podoba.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
... szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi.
Stare przysłowie pszczół mówi: "ornitolog, nie musi umieć latać" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Jasne, napisać, że mi sie te zdjęcia podobają to pikuś, ale uzasadnić co w nich jest takiego wyjątkowego to już nie ma komu. I co tu ma do rzeczy gust? 62 jest zawalone przez obróbkę, kadr jest ok. ale nie pojmuję czemu łatwiej napisać ocha, niż przyjżeć się fotografii i szczerze napisać że coś jest nie tak. Na forum można się nauczyć bardzo dużo, tylko trzeba chcieć się uczyć. Trzeba umieć przyjmować wszelkie uwagi a nie tylko pozytywne i zasłaniać się gustem i nieśmiertelnym określeniem "tak miało być, tak chciałem". szkoda też ze niektóre osoby piszące na forum nie pokazują swojej twórczości, łatwiej się wtedy odnieść do niektórych wypowiedzi. Cóż, ja swoje zdanie wyraziłem, miłego wieczoru życzę. jak będzie jakiś krajobraz to obiecuję zaś się odezwę.
Yamada, chwała Ci za to, że piszesz, że Ci się chce, bo Swoją wiedzę i doświadczenie mógłbyś zachować dla Siebie i się nią nie dzielić. Ale tego nie robisz. Szacun. Ale nic na siłę. Nie od razu Rzym zbudowano. To że coś jest zwalone, niekoniecznie musi być złe, no chyba, że zamiar autora był inny niż oczekiwał. Ale skoro wystawia do oceny, to chyba jest zadowolny z efektów. My możemy wyrazić swoją ocenę, zdanie, powiedzieć jak JA bym to inaczej zrobił, jakie techniki wykorzystał, ale nie możemy uczyć nikogo naszego postrzegania. Miłego wieczoru również życzę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Co do tego,ze nie wystawiam fotek to juz sie tlumacze.Niewiele teraz wychodze,a jak wyjde to .. kurde naprawde aparat jest mi za ciezki jak narazie.Moze na wiosne bedzie lepiej-wytrzymasz??
Nie do Ciebie to przecież, Twoich zdjęć na forum co nieco można zobaczyć, czyż nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Yamada, chwała Ci za to, że piszesz, że Ci się chce, bo Swoją wiedzę i doświadczenie mógłbyś zachować dla Siebie i się nią nie dzielić. Ale tego nie robisz. Szacun. Ale nic na siłę. Nie od razu Rzym zbudowano. To że coś jest zwalone, niekoniecznie musi być złe, no chyba, że zamiar autora był inny niż oczekiwał. Ale skoro wystawia do oceny, to chyba jest zadowolny z efektów. My możemy wyrazić swoją ocenę, zdanie, powiedzieć jak JA bym to inaczej zrobił, jakie techniki wykorzystał, ale nie możemy uczyć nikogo naszego postrzegania. Miłego wieczoru również życzę ;)
lookee, abstrahując. Robię landszafty. Walę kicze straszne. Yamada kieruje mnie wg władnego punktu postrzegania. Oglądam jego prace. Po jakimś czasie kieruję się robiąc landszafty Jego punktem widzenia. Wg mnie można nauczyć kogoś innego postrzegania. Tylko pytanie czy nasze postrzeganie jest właściwe :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
lookee, abstrahując. Robię landszafty. Walę kicze straszne. Yamada kieruje mnie wg władnego punktu postrzegania. Oglądam jego prace. Po jakimś czasie kieruję się robiąc landszafty Jego punktem widzenia. Wg mnie można nauczyć kogoś innego postrzegania. Tylko pytanie czy nasze postrzeganie jest właściwe :).
Kiedyś było tak, że tylko jeden punkt widzenia był właściwy. Yamada już swoje lata ma, więc wiesz ;) :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Tylko pytanie czy nasze postrzeganie jest właściwe :).
Dobrze to ująłeś. Nie, żebym mówił, że złe, ale niekoniecznie zgodne z naszymi doświadczeniami i odczuciami.
-
Jest daleka droga od poznania czyjegos kierunku i umiejetnosci stosowania do nasladowania i wzorowania sie na nim.Plagiatowanie nie jest fajne Ale dobrze wiedziec jak trzymal pedzel Matejko a jak Wyczolkowski I tych flamandzkich zlosliwie nie wspomne.I wiedza ta w niczym nam nie przeszkadza.Dziwie sie tylko tym co sie tak bronia przed nia.
""""" porosze mi nie mowic co jest tu zle,bo jak bylo by cos zle to dawno bym poprawila,tak jak jest tak ma byc,bo tak tego chcialam i z wielkim trudem osiagnelam."""""
Ona juz cztery lata fotografuje i ma bardzo drogi sprzet wiec i wiedza i doswiadczenie:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Kiedyś było tak, że tylko jeden punkt widzenia był właściwy. Yamada już swoje lata ma, więc wiesz ;) :mrgreen:
ahutta, nie miałem na myśli jednego właściwego kierunku - ku chwale ojczyzny ;), tylko to, że obserwując kogoś, w tym co tworzy, przejmuje się jego punkt widzenia.
---------- Post dodany o 23:01 ---------- Poprzedni post był o 22:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jest daleka droga od poznania czyjegos kierunku i umiejetnosci stosowania do nasladowania i wzorowania sie na nim.Plagiatowanie nie jest fajne Ale dobrze wiedziec jak trzymal pedzel Matejko a jak Wyczolkowski I tych flamandzkich zlosliwie nie wspomne.I wiedza ta w niczym nam nie przeszkadza.Dziwie sie tylko tym co sie tak bronia przed nia.
Mirek54, a mnie uczono, że uczeń zawsze ma prześcignąć Mistrza :). A plagiaty to inna para kaloszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
kurna trza ukryć pewne dane w profilu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
kurna trza ukryć pewne dane w profilu...
Zapomnij, już Cię na żywca widziałem :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ty tak, ale inni...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ojjjj... co to się wyprawia :). Jaka sodoma i gomora :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Ty tak, ale inni...
Innym bedzie ciezko.On kazdemu sie chwali, ze Ciebie widzial i opisuje jak wygladasz.:mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Mirek54, a mnie uczono, że uczeń zawsze ma prześcignąć Mistrza :).
Coś niedokładnie zapamiętałeś :-P
Uczeń, powinien prześcignąć mistrza.
Różnica polega na tym, że "ma" to naturalny bieg rzeczy, uczeń nie musi nawet się starać. Przyjdzie samo.
"Powinien" to cel, do którego powinien dążyć uczeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Innym bedzie ciezko.On kazdemu sie chwali, ze Ciebie widzial i opisuje jak wygladasz.:mrgreen::mrgreen:
a, pal licho i tak wciepłem foty do swojego wątku a i avatar prawdziwy jest, ważne że młodo się czuję i wyglądam :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Coś niedokładnie zapamiętałeś :-P
Uczeń, powinien prześcignąć mistrza.
Różnica polega na tym, że "ma" to naturalny bieg rzeczy, uczeń nie musi nawet się starać. Przyjdzie samo.
"Powinien" to cel, do którego powinien dążyć uczeń.
Ale to ten sens właściwy, w tym ma zapamiętałem ;) Jak mówią powinien, to zawsze uczeń może powiedzieć: starałem się, ale nie wyszło :). A bez tego rozwoju żadnego nie ma, niestety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Ale to ten sens właściwy, w tym ma zapamiętałem ;) Jak mówią powinien, to zawsze uczeń może powiedzieć: starałem się, ale nie wyszło :).
Semantyka :D
Nie ważne czy się uda- powinien się starać :)
-
Ale mi się tu zaległości narobiło...
Cofając się do poprzednich wrzutek napiszę, że podobała mi się zabawa w grafizację. I sympatyczna wrzutka z kolorowymi abstrakcjami z placu zabaw.
Dopisuję się również do klubu rejestrujących obraz zastany bez nadmiernego poprawiania rzeczywistości (chociaż podobnie jak dzarro też miewam grzechy ;))
pozdrawiam
-
Staranne, przemyślane kadry. Podoba mi się. Będę regularnie zaglądał.
-
1 załącznik(ów)
Z pewną taką nieśmiałością :oops::
63B. Załącznik 78945
Czy teraz lepiej trochę?