Na dobrego kota zerkną chętnie na pewno...
Wersja do druku
Ja tą razą zupełnie nie "wszczeliłam" się w kategorie ;)
3 tygodnie do końca zbierania fotek? Obstawiam, że będzie dużo ponad 100 zdjęć do wyboru. Tygrysy poszczególnych kategorii czają się na koniec...?;)
Poza tym stawiałabym na jakość, nie ilość...;) - więc spoko.
Mam natomiast inne przypuszczenie - kalendarz może zostać zdominowany przez makro - bo i flora i fauna mogą być w rozmiarze makro:), a do tego jeszcze... makro jako takie?;)
Tak czy siak - będzie dobrze!
Właśnie to mnie trochę dziwi. Ale rozumiem, wakacje. Do 10-go sierpnia jest jeszcze trochę czasu by przygotować coś, co było dobrze odebrane przez klubowiczów, pochodzi z dowolnego, nawet analogowego Olympusa, i mieści się w przegłosowanych kategoriach.
Mamy już 38 propozycji. Jest postęp. I tak:
- makro: 8,
- krajobraz: 11,
- fauna: 11,
- flora: 8.
---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post był o 11:11 ----------
Wszyscy jakoś uczestniczymy w jego tworzeniu. O to między innymi chodzi w kalendarzu klubowym by zrobić coś wspólnie.
Bardzo jestem ciekawy ostatecznego kształtu kalendarza. Patrząc na poziom publikowanych na forum powinna być rewelacja. Można zobaczyć prace już wysłane na konkurs? Albo nie potrafię ich znaleźć albo nie są jeszcze udostępnione dla ogółu.
Nie są na razie dostępne. Planuje ukrycie autorów w głosowaniu. Zobaczymy jeszcze czy w ankiecie w wątkach czy może standardowo w galeriach konkursowych (już wiem jak "zepsuć" na jakiś czas photoposta :) ).
Myslisz,ze ktos kto ocenil pozytywnie w galerii we watku pamieta tylko obraz.Mysle,ze autora ciezko Ci bedzie wykreslic.
Boje sie tylko,ze kaledarz moze stracic swoj styl,i nie chodzi mi o oprawe graficzna tylko styl obrazow do niej dodany.Chociaz takie "nie przypial nie przylatal"moze sie sprawdzic w finale.
W rzeczy samej, ale ciekawosc jak do tematu podeszli inni mnie zafrapowala :)
pozdro
---------- Post dodany o 12:24 ---------- Poprzedni post był o 12:23 ----------
Patrzac przez pryzmat userow to tak w sumie srednio idzie.
Za pochwale dziekuje, i postaram sie nie zawiesc tez nastepnym razem jak poleze na lake;)
pozdro
[QUOTE=Mirek54;839163]Myslisz,ze ktos kto ocenil pozytywnie w galerii we watku pamieta tylko obraz.Mysle,ze autora ciezko Ci bedzie wykreslic.
Na to nie mam wpływu. Ale było sporo głosów by go ukryć w każdym innym głosowaniu. Będzie się można przekonać czy faktycznie jest to potrzebne.
Sam jestem ciekaw efektu. Mam już rozwiązanie do przedyskutowania jak skończymy tą edycje kalendarza.
---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post był o 13:57 ----------
Swoją drogą krytyka też jest potrzebna.
Kiedyś tam coś wpisałem z poziomu aparatu - mam wykreślić jak będę wstawiał swoją fotkę?
I jeszcze jedno - będę szykował jedno zdjęcie, w jedynej kategorii, dlaczego nie ma opcji pokazania , dwóch lub trzech prac na kategorię, i potem dobrania z przedłożonych prac, ich grupy o w miarę jednolitym charakterze?
Drogi @Muminku dziekuje bardzo za minusa. Spiesze tez poinformowac o tym co wnosil moj post do watku.
Moze w tym calym ekscytujacym oczekiwaniu na final sprawy kalendarzowej zatarlo sie jedno z zalozen.
Mianowicie chodzilo o glosowanie na zdjecie,a nie jak to bywa na autora.
Wpisanie w exifie danych ewidentnie wskazuje na furtke i mozliwosc nieczystej gry, takze zapytanie o exifa jest jak najbardziej na miejscu.
Nadal twierdzisz, ze to nic nie wnioslo do watku?
pozdro
Myślę, że problem urósł jedynie w Twoim poście. Często zdarza mi się przeglądać EXIF-y, zwłaszcza przy przenoszeniu do Galerii Publicznej. Z trudem przypominam sobie znacznik "copyright by" w EXIF-ach przeglądanych zdjęć. W tej chwili nawet nie przypomnę sobie gdzie widziałem go ostatnio (może oprócz niektórych moich zdjęć). Nie wydaje mi się by był to aż tak istotny problem. Chyba, że w tej chwili wszyscy dodający zdjęcia zaczną wpisywać ten znacznik ;).
Przy okazji punkty reputacji to prywatny przekaz dla autora. Chyba więcej nie trzeba dodawać.
Uwazasz, ze jak cos wystepuje sporadycznie to nie ma problemu?
Teraz juz nie rozumiem nic, ustalane sa jakies reguly, po to by potem wybiorczo je honorowac.
Sporadycznie byl robiony bekap i co sie stalo?
p.s. Jesli chodzi o repa to byl anonimowy, se pozwolilem sprawdzic i sprostowalem by kolejny nie wpadl na taki genialny pomysl honorowania wyjasnien niejasnosci.
pozdro
I to jest chore!
Już kiedyś wspominałam, że istnieje taka nieformalna furtka, wskazywałam, że chyba należałoby to załatać - jak widać nic się nie zmieniło... Po co ta "hipokryzja" i udawanie, że można coś anonimowo, skoro wiele osób wie jak ową anonimowość obejść?! Nie wszyscy wiedzą, jednak jak widać wcale nie jest to wiedza bardzo tajemna skoro się o tym głośno;) i wprost pisze...
Wiem, że nyny nie jest jedynym, który nie wytrzymał i skorzystał z furtki do sprawdzenia autora reputacji, pewnie podobnie będzie z exifami w kalendarzowym głosowaniu...?
A może po prostu foty niech będą wysyłane z exifami, a potem podane do głosowania już bez exifów? Wiem, że to dodatkowa praca dla osób związanych z akcją kalendarz, ale znowu raczej nie będzie to kilka tysięcy zdjęć, z których trzeba wyciąć exif.
Ja też w EXIFie mam zapisane autorstwo.
Choć nie wiem czy to problem, skoro tą daną można łatwo usunąć.
Oto mnie sie rozchodzilo od poczatku, zeby prezentowane zdjecia nie zawieraly exifow bo mozna sobie podejrzec i zdazyc sie moze wpis traktujacy o autorze dziela :)
A jesli chodzi o furtki, repy i inne, nie moja wina ze ktos nie umie sprawdzic, albo skrypt forum jest niedorobiony ;)
pozdro
---------- Post dodany o 21:57 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------
Pewnie, ze mozna w kilka sekund to zrobic.
Pytanie jest takie, czy jesli by sie o tym larum nie podnioslo czy ktos by ten drobny szczegol zauwazyl, szczerze w to watpie...
pozdro
Anonimowość fot do kalendarza to od początku poroniony pomysł. Jeśli nie ma wymogu aby wrzucać tylko zdjęcia wcześniej nie publikowane, to po kiego ta rzekoma anonimowość? Znamy te zdjęcia z wątków i Galerii!
Bzdura, a nie problem. Wiele zdjęć będzie z tych, które już się ukazały na forum. Nie wierzę, że nikt nie pozna niektórych autorów. Co za różnica, co będzie w EXIFIE, jak zdjęcie wisi w Galerii Publicznej?
---------- Post dodany o 22:04 ---------- Poprzedni post był o 22:03 ----------
O właśnie, nie zauważyłam Twojego postu. :)
Exif exifem - ale nie oszukujmy się - oglądając zdjęcia z galerii w 90 % przypadkach pewnie będę w stanie powiedzieć czyja to fota
Zakładam, że do kalendarza ktoś wysyła swoje dobre zdjęcie a skoro dobre, to gdzieś wisi.. tak więc czy z IPTC czy bez sporo zdjęć w tym konkursie będzie rozpoznawalnych
choć mimo wszystko - dobrze że larum sie podnioslo - bo pewnie nikt by tego drobnego nie zauważył ;)
Absurdow jak widac jest troche, i przy tym niekonsekwencji.
Alez oczywiscie glownodowodzacy nie widza problemu badz go umniejszaja, wiec po co te podchody w regulaminie.
pozdro
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
Jest zapewne wiele "wazniejszych" rzeczy niz pilnowanie niedorobek czy innych zaniedban (vide IRC, bekapy, migracje etc.)
pozdro
---------- Post dodany o 22:12 ---------- Poprzedni post był o 22:10 ----------
Nie ma, ale wlodarze zakladaja, ze wiekszosc takich zdjec sie pojawi, i fakt umniejszany jest.
Pewnie kilka osob by sie znalazlo, co specjalnie na ta okazje polecialo foty robic :)
Ale obaw nie ma nie sa pietnowani w regulaminie i spokojnie moga zarzucic fotosy do konkursiwa, oczywiscie jesli to z body olka pochodza.
pozdro
Część będzie znana, może nie wszystkie - tego nie wiemy.
Jednak uważam, że każde głosowanie lepiej idzie jeśli głosuje sie na prace anonimowe, głosuje się bowiem bez balastu...wiedzy i znajomości autora. To taka uwaga o charakterze ogólnym.
Zdaję sobie jednocześnie sprawę z tego, że skoro część fotek anonimowa nie będzie, to pełnej "równości" w głosowaniu też nie uda się osiągnąć.
Potwierdzam, a równocześnie popieram jednak hadesa. Dlaczego ?
Wiadomo że spora grupa zdjęć będzie rozpoznawalna i przez część użytkowników rozszyfrowana "z kopa". Dajmy jednak szansę sporej grupie nowych użytkowników, którzy też pewnie chcieliby zagłosować. Być może ta grupa przeważy nawet te "niesprawiedliwe" głosy.
Z pewnością dyskusja o EXIF-ach i furtkach jest faaaascynująca :D. W dodatku jest niemal tak gorąca jak gdyby trwały dopiero wstępne ustalenia :).
Zasady są jasne. Trzeba podejść do nich zdroworozsądkowo. Nie opisują wszystkich niuansów, ale w sprawach nietypowych, czy zauważonych nieścisłościach można zwrócić się do mnie o wyjaśnienie. Poza tym zawsze się znajdzie ktoś, kto znajdzie powód by nie wziąć udziału w żadnej akcji, bo go "zasady ograniczają" lub są mało precyzyjne.
Czas ustaleń już dawno się zakończy. W tej chwili dużo istotniejsze jest wzięcie udziału. Bo może okazać się, że te wszystkie furtki, ukrywanie autorów czy też kasowanie EXIF-ów będzie zupełnie nikomu nie potrzebne.
Propozycja z początku wątku jest jasna. Pewne sugestie, które wynikły po drodze przyjąłem do wiadomości i chętnie z nich skorzystałem, bądź dopiero skorzystam. Jednak rola dla uczestników dyskusji jest jasno sprecyzowana. Zaproponujcie swoje najlepsze, najwyżej oceniane zdjęcia w kategoriach, które zostały wyłonione w głosowaniu.
Możecie to uznać za prowokacje, ale dziwie się na przykład, że tak wielu autorów ze zdjęciami w Galerii Publicznej waha się, a może nie ma ochoty (?), przesłać po jednej swojej propozycji do kalendarza. A w wybranych w głosowaniu kategoriach jest wielu autorów, którzy mają liczną reprezentacje w GP. Zresztą, nawet jeśli ktoś nie ma zdjęć w Galerii Publicznej, a posiada dobrze ocenione i przyjęte przez klubowiczów zdjęcie zgodne z tematyką, też powinien wziąć udział.
Naprawdę, jeśli będziemy zmierzać w kierunku dyskutowania nad sprawami mało istotnym takimi jak skrupulatne usuwanie nazwisk i nickow z EXIF-a to przepraszam, ale chyba mylimy zaangażowanie ze zwykłą, bezcelową gadaniną i szukaniem dziury w całym.
Naprawdę nie damy rady zebrać świetnych propozycji do kalendarza? Chcemy to bardzo udowodnić, że nie warto ogłaszać akcji, bo jakiś EXIF stanowi problem nie do pokonania?
Myślę, że nasi florowo-faunowi wymiatacze w większości stoją "ponad exifami". Może są zbyt skromni aby wrzucać coś do kalendarza i potrzebują zachęty? ;)
Bufetowa, Ty też masz co zaproponować :). Krajobraz to bardzo pojemny temat.
Jak inaczej nazwiesz fakt glosowania na anonimowe prace nie do konca regulujac wszystkie sprawy.
Glowny i niepodwazalny absurd to syngowanie logiem kalendarza olympus club i ograniczanie zwiazane z narzuceniem z jakiego body ma byc, ale ten temat zamkniety i nie podlega dyskusji wiec nie ma co ciagnac dalej.