A Tobie nie?? I dlaczego w głowie? Oczy, usta, 2 w nosie, 2-je uszu i tak duużo! A khm ... :mrgreen::-P:razz:
Wersja do druku
Też bym wolał bez tych ciężarówek ale przy 140km/h nie mam wielkiego wyboru. Chwila zawahania i już po herbacie :-P
Na granicy, chciałem trafić moment bez TIR-ów i o mały figiel, stara wieża schowała by się za pomnikiem.
Marudziłem kierowcy, żeby częściej używał wycieraczek i spryskiwaczy :-P
Różnie było, nie mogę powiedzieć, że tylko źle ;)
Tyle czasu na forum i nie wiedziałeś? :evil:
Oczywiście zapraszam :mrgreen:
No nie bij, proszę :mrgreen: litości !!
Widzisz, śledziłem wątki m4/3 i sprzętowe. Jak już zaopatrzyłem się w cały sprzet jaki mi potrzeba - przyszła kolej na watki tematyczne - sam założyłem i zwiedzam inne.
Więc jak znajdę jakieś siniaki na moim cudownym ciałku, to będę Cię wołał na udeptana ziemię. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
A mnie sie podoba to z wiatrakim i samochodem na dole. Nie podejrzewalem, ze te smigielskie sa takie wielkie. Jest po drodze do Chicago "aleja" ciagnaca sie kilkadziesiat kilometrow, ale tam nie widac skali.
Heniu- jak bedziesz wracal, to sie koniecznie zatrzymaj przy nich - jest potencjal ,a ty cos z nich wycisniesz :)
Samochod ledwo widac, a ludkow wcale przy tej podstawie.... matko, ale to potwor jest.
Od dawna mnie korci pokręcić się koło takich wiatraków. Jest tylko kilka przeszkód.
Nie mam w pobliżu wiatraków, widzę je dopiero kiedy jadę do Polski albo z powrotem. Podróż, tylko z niezbędnymi postojami, trwa ok. 7-8h, Każde zjechanie z autostrady i poszukiwanie dobrego miejsca, to podejrzewam następne 2h. Muszę jeszcze trafić na dobre światło, żeby w ogóle myśleć o zdjęciach.
Ale jeszcze kiedyś znajdę "swój" wiatrak w pobliżu :grin:
Co do wiatraków to zapraszam w okolice Wolina ;)
Są kolosy to fakt (złoże jeszcze raz panoramę - bo coś mi się rozjechała ;( ) To w tle będzie widać kolosy.
Wracając któregoś pięknego dnia z roboty miałem okazję jechać za "kolumienką" która wiozła fragmenty podstawy takiego cuda - robi wraaaaażenie.
A bo można tam wikingów spotkać a i na Camp Wolin i w okolicach są piękne widoczki. "Góry" i może w jednym miejscu ;)
Jakieś 800km wg wujka google :)
Rozejrzę się gdzieś bliżej :wink::mrgreen:
A na razie, jeszcze kilka zdjęć z trasy:
Czasem "oko opatrzności" spoglądało na drogę
Załącznik 57790
Czasem przypominał mi się refren piosenki zespołu No To Co- "Po ten kwiat czerwony", zaczynający się słowami: wstęgą szos...
Załącznik 57791
Czasem trafiła się jakaś ciekawa instalacja
Załącznik 57792
ale potem słońce zaczęło się zniżać a ponieważ chmury zaczęły się przerzedzać, spróbowałem fotografować kiczyki ;)
Załącznik 57793 Załącznik 57794 Załącznik 57789
Potem, zrobiło się ciemno i schowałem aparat :)
To wieczorne światło - przeładne :)
helmuth - takie pytanko natury technicznej. Te fotki z trasy, robiłeś na AF czy ostrzyłeś ręcznie ? Tak z ciekawości pytam bo czeka mnie kilka wypraw (też na miejscu pasażera) a Twoje obrazy mnie zaintrygowały i natchnęły do eksperymentów :)
Jeśli fotki z MF to ostrzyłeś przy każdej klatce z osobna czy ustawiłeś ostrość gdzieś tam (np nieskończoność) i polowałeś na kadr?
[reedited]
Ciemne te fotki jakieś takie, ponuro i zimno mi się zrobiło. Instalacja jako taka mi się podoba, to u nas? czy w fatherlandzie?
kuuuuźwa dzięki - za poprawkę ! Ale wtopa ;/ już poprawiam posta :).
Najpierw próbowałem na AF ale często nie nadążał i kilka kadrów mi uciekło. Później przestawiłem na MF, ustawiłem ostrzenie na odległe obiekty i trzaskałem jak leci. Nie zauważyłem jakichś rażących nieostrości. Większym problemem jest czystość szyb, szczególnie kiedy patrzysz przez nią pod słońce.
No bo naprawdę było zimno i ponuro :)
W Vaterlandzie, koło Fuldy.
Szkoda, że nie byłem na piechotę, przy lepszym świetle. Obiekt ciekawy, można by pokombinować lepsze ujęcie.
Trochę miasta widzianego z góry
O matko, Heniu! Gdzieś Ty wlazł :shock:
Widoki przednie, zwłaszcza panoroam!
Seria "z lotu Helmutha" bardzo fajna!
był "latający Czestmir" i "Karlson z dachu" teraz jest "Helmuth z OC'a" :mrgreen:
ja sie ciesze ze wrociles do miast ;-) , panoramka bardzo ladna ,
teraz tak zauwazylem ze zmieniles sygnaturke , nie chce sie wtracac ale chyba lepsza byla ta krotsza "Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy" , wydaje mi sie ze to byl taki Twoj znak "firmowy" albo brand jak to mawiaja ;-) , tym bardziej ze "wyprostowales" spora grupe ludzi z forum , za co chociazby ja jestem Tobie wdzieczny ;-) , jakis czas temu pod jednym z moich zdjec publikowanym w internecie, przeczytalem ze zdjecie nie porywa emocjami , ale na plus dobra ekspozycja i pionowe sciany , od razu pomyslalem o Tobie ;-)
Ile mostow na takim odcinku :-) panoramka ekstra.
Kurna, chyba se postawię jakiś pomnik :roll::mrgreen:
A poważnie, miło wiedzieć, że kogoś przekonałem do "wertykalnych pionów i horyzontalnych poziomów" :)
Co do sygnaturki, Pierwsza część raczej sięnie zmieni a druga część będzie się zmieniała w zależności od aktualnej sytuacji na forum. Ta powstała po wyczytaniu któregoś z kolei posta "o wyższości ..."
Oglądnąłem ostatnie zdjęcia, przeczytałem komentarze, i powiem że jeszcze raz do nich wróciłem. Świetne są. Miałeś kapitalną perspektywę. O, to się nadaje do słynnego wątku o perspektywie :mrgreen:
Panorama extra!!!!
W ścisłym centrum, jest pięć mostów drogowych i dwa dla pieszych.
Panorama sklejona z 4 klatek. Cieszę się, że w ogóle wyszła :)
Silnie wiało, ciężko było utrzymać aparat w miarę stałej pozycji a statywu nie miałem :-P
Z tej wysokości, perspektywa/punkt widzenia/kadr w kadrze * jest naprawdę kapitalna :)
*- niepotrzebne skreślić (dla tych co brali udział we wspomnianej dyskusji :wink:)
Panorama i dwa pozostałe bardzo ładne,powodzenia.
Panorama prawie fajna, dołu brakuje. Przydał by się drugi rządek.
Wyjasniło. Zazdraszczam fotek i miejsca widokowego
super panorama pozdrawiam
Szlag mnie trafia! :evil:
Jak patrze na zdjęcia np apz-a.
Jaka tam pogoda, nie to co u mnie :???:
Załącznik 58498
Nie denerwuj sie,jeszcze bys troche poczekal to i pieruny siarczyste bys sfocilZałącznik 58505
Cześć! Nie ma co się denerwować - w Nowy Rok był trzeci jednodniowy epizod zimowy , potem był lekki deszczyk i po śniegu zostało wspomnienie tylko w górach. Jest trochę słonecznych chwil, zza chmur i zza mgły. W ogóle dzień krótki zimowy i błoto w polach. Słońce głęboko nad górami. Widzę, że u Ciebie równiej.
Pozdrawiam AP.
Helmuth, wszędzie tak samo szaroburo. Jedyne co, to można liczyć na słońce, że złapie się jakieś ładne światło.
U mnie śniegu sporo, ale też w górach. W mieście i okolicach - nic. I światła też nie ma.