Tak masz rację, Twój monitor jest najlepszy na świecie, do tego stopnia najlepszy, ze potrafi zmieniać histogram moich fotek (mam nadzieję, ze wiesz o co chodzi).
Więc pozostaje Ci tylko współczuć ...
Wersja do druku
No nie zupełnie.
Ja swoje przeżyłem, natomiast Tobie, w tak młodym wieku, ciężko będzie żyć ze świadomością:
No to kolejne, za ciemne zapewne, dla niektórych, fotki z dekielka ...Cytat:
Zamieszczone przez osiem1984
Tak sobie przeglądam swoje fotki zrobione dekielkiem i stwierdzam, że dobrze by było gdyby Olympus zrobił jeszcze jednego dekielka o ogniskowej nie więcej niż 10mm. A jak nie Olympus to może jakiś inny niezależny producent?
Refleks widzę na stare lata też nie ten, bo nad odpowiedzią to chyba z dobre dwa tygodnie myślałeś:) Sam na nią wpadłeś, czy ktoś Ci podpowiedział możliwie najbardziej ciętą ripostę? :)
Widzę, że teraz przyjąłeś strategię odwracania kota ogonem? Wpadka? Hehe, czasami mam wrażenie, że piszę z kimś w wieku mojego syna, bez urazy. No al ok spróbuje się dostosować i zapytam podobnie ni z gruszki ni z pietruszki. Jak tam tymczasowy_ znowu dałeś plamę?
No to jeszcze jedna foteczka z mojego ulubionego obiektywu:
PS
Normalnie, jak się trafi okazja, to zrobię nim kotleta.
Tak sobie przeglądam Twoje fotki zrobione dekielkiem i naszła mnie myśl bardziej szalona. Wyrzucić z dekielka "makro", dodać jakiś prosty mechanizm, drugie szkło i w efekcie zamiast przełącznika odległości zrobić przełącznik ogniskowych np. 8-15, to wszystko w cenie dekielek x1,5 :) Tylko kto by wtedy zoomy kupował? ;)
Przełącznik odległości musi być, bo się rzeczywiście przydaje. Jak nie będziesz używać, to możesz zrobić nieostrą fotkę.
Wszystko powyższe ma jedną podstawową wadę, nie użyjesz w jednym czasie na dwóch body.
A tak jeden dekielek na jedno body, drugi na drugie i w plener. Z dwoma pstrykadłami, a każdy komplet w cenie 600-700zł, np. dekiel i używane GF1 :wink: i co tu do życia (fotografowania) więcej potrzebne ....
Po Twoich wypowiedziach widać, że nie robiłeś fotek dekielkiem. Ja też, przed spróbowaniem nie wiedziałem jak to jest bardzo inne niż focenie obiektywem z AF, czy nawet MF w którym należy ustawić ostrość. Dekielek to fix- focus, a fix-focus to totalny odlot, w sensie robienia fotek, to zupełnie inna filozofia robienia fotek. Żeby to zrozumieć, to trzeba samemu zrobić kilka fotek.
Ale mój pomysł na podwójny dekielek nie jest sprzeczny z tą ideą :) A fixfokusa, to sobie robiłem na długo przed dekielkiem, podpinam starego Pentaxa 24mm do 5D, ustawiam f/16, pierscień ostrości blokuję kawałkiem plastra na hiperfokalnej i też mam niezłą zabawę :D
Samoróbka makro
http://samgoldphotos.blogspot.nl/201...from-wide.html
Odwrotne mocowanie :)
---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post był o 18:45 ----------
Fotki się robi jak rybką czy uwa, zawsze sobie ustawiałem hiperfokalną i gotowe. Tyle że dekielek maleńki.
15tka jest świetnym szkłem. Dla mnie głównym powodem wejścia w mikro 4/3. Na różnych portalach przewija się informacja, że to niby najgorszy testowany obiektyw ever itd. Nie przejmowałbym się tym, tylko kupował za śmieszne pieniądze, które kosztuje i fotografował jak wściekły. Obiektyw mimo braku uszczelnień spokojnie daje sobie rade w rzęsistym deszczu, można go obsypywać kolorowym proszkiem na festiwalu, można rozbić na nim jajko itd. Sprawdzane =) Zdjęcia 800x600, ściągnięte uprzednio z facebooka, który też obniżył jakość. Na co dzień nie widzę żadnego powodu, aby używać czegoś ostrzejszego / bardziej kontrastowego / bardziej cokolwiek. Szkło jest super małe, super wygodne i super szybkie. I przede wszystkim, jako jedno z bardzo nielicznych obecnie produkowanych obiektywów jakoś rysuje. Wszystkie pozostałe rysują tak samo, czy to Canon czy Nikon czy cokolwiek innego. Postawię więc nawet dość nietypową pewnie tezę, że nie żałuję przesiadki na 15/8 z summicrona 28 asph.
A, no i jeszcze jeden plus dodatni jest taki, że mając na stałe f/8, wbijając na sztywno ISO, nie zawracając uwagi na ostrzenie, aparat może obsłużyć 2 letnie dziecko:
Nieco poza tematem.
Mam nadzieje, że to Twoje zdjęcia, bo zgłosiłem jedno z nich do Fotografii Sierpnia: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1213736
Moje, zrobione na przestrzeni ostatnich 2 - 3 tygodni. 3 ostatnie zdjęcia robiło moje 2letnie dziecko.
15/8
Przy ładnym świetle dekiel daje radę :)
Załącznik 165094Załącznik 165095Załącznik 165096Załącznik 165097
...fotki tylko pomniejszone.