Olympus potrafi zaskoczyć po raz kolejny - nowe kolory jasnych inaczej stałek/dekielków dla najbardziej wymagających (źródło-link):
Olympus potrafi zaskoczyć po raz kolejny - nowe kolory jasnych inaczej stałek/dekielków dla najbardziej wymagających (źródło-link):
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
I bardzo słusznie, równość powinna być.
Będą lepiej pasować do kolorowych body.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Odgrzebuję temat, bo kupiłem dekielek 15mm, jak to mówią, dla "jaj", a bardzo przypadł mi do gustu.
Już po założeniu go na body E-PM2, cały zestaw wydał mi się bardzo poręczny, potem było już tylko lepiej. Kadr jest utrwalany natychmiast, żadnego zastanawiania się gdzie złapać ostrość, po prostu wyceluj i wciśnij migawkę (od razu do końca).
Niby "dekielek" nie wymaga ustawiania ostrości, ale to nie do końca prawda. Ma on trzy pozycje ostrości (wyczuwalny lekki klik):
- ostrość na nieskończoność,
- ostrość na dalekie obiekty (w praktyce do fotek gdy chcemy aby w ostrość była na obiektach oddalonych od nas od pojedyńczych do kilkunastu metrów),
- ostrość na bliskie obiekty (obiekty oddalone kilkanaście - kilkadziesiąt centymetrów od obiektywu - np. fotki dokumentów).
Można ustawić również dźwigienkę ostrości pomiędzy położeniem dalekie - bliskie obiekty, wtedy mamy ostrość pomiędzy kilkudziesięcioma centymetrami a kilkoma metrami, pozycja nie jest stabilna więc trzeba uważać na położenie dźwigienki. Np dźwigienka w pozycji "bliskie" nie nadaje się do robienia fotek odległych (kilka metrów) obiektów i odwrotnie.
Dość gadania, teraz kilka przykładów zdjęć z użyciem "dekielka":
1
2
3
4
5
6
7
8
PS
W planach mam zakup GM1, z dekielkiem będzie to chyba najmniejszy zestaw bezlustrowy, mniejszy od LX5.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 2.11.13 o 13:29
Bardzo fajne zdjęcia!
Od początku jak zainteresowałem się m4/3 nie chciałem siłą rzeczy traktować 15mm poważnie, ale oglądając Wasze zdjęcia z tego obiektywu normalnie chyba go kupie dla zabawy, bo widzę, że żaden z dotychczasowych posiadaczy dekla nie narzeka na jej wysoki poziom![]()
Jak dla mnie trochę ciemno na zdjęciach.
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
To sobie rozjaśnij monitor lub fotkę ...
PS
Co f=8.0 to wreszcie się przydaje ISO pierdylion z najnowszych konstrukcjito raz,
a dwa to ręka w górę kto używał "reguły słonecznej szesnastki" (nie mylić z młodą uśmiechniętą dziewoją): http://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5...%C5%84ce_16%22
Te fotki z dekielka pokazywałem już w innym wątku:
9
10
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 2.11.13 o 20:25
Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5
No to młodziak, rocznik 1984 (tak dedukuję), się popisał elokwencją, serdeczne gratulacje.
PS
Moja odpowiedź była rzeczowa i na temat ... jak Tobie za ciemno, to rozjaśnij sobie.
Co do Twojego monitora , to jednak sprawdziłbym ponownie jego ustawienia. Dlaczego? Wystarczy sprawdzić histogramy fotek, przed zabraniem głosu w sprawach za jasno, czy za ciemno.