Strona 30 z 31 PierwszyPierwszy ... 2028293031 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 304

Wątek: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0 - Specyfikacja

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: M.Zuiko Digital 15mm f/8.0 - Specyfikacja

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Przełącznik odległości musi być, bo się rzeczywiście przydaje. Jak nie będziesz używać, to możesz zrobić nieostrą fotkę.
    Ok, no to dwie wajchy, przy tej wielkości szkieł jest miejsce nawet na mechanizm rewolwerowy z trzema-czterema ogniskowymi plus podkładki dystansujące (przełącznik zakresu). Czysta fantazja, ale technicznie do ogarnięcia
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ok, no to dwie wajchy, przy tej wielkości szkieł jest miejsce nawet na mechanizm rewolwerowy z trzema-czterema ogniskowymi plus podkładki dystansujące (przełącznik zakresu). Czysta fantazja, ale technicznie do ogarnięcia
    Wszystko powyższe ma jedną podstawową wadę, nie użyjesz w jednym czasie na dwóch body.
    A tak jeden dekielek na jedno body, drugi na drugie i w plener. Z dwoma pstrykadłami, a każdy komplet w cenie 600-700zł, np. dekiel i używane GF1 i co tu do życia (fotografowania) więcej potrzebne ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Wszystko powyższe ma jedną podstawową wadę, nie użyjesz w jednym czasie na dwóch body.
    A tak jeden dekielek na jedno body, drugi na drugie i w plener. Z dwoma pstrykadłami, a każdy komplet w cenie 600-700zł, np. dekiel i używane GF1 i co tu do życia (fotografowania) więcej potrzebne ....
    Jak kogoś stać na drugie body, to kupuje zooma i w sumie ma wygodniej, mniej do noszenia
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jak kogoś stać na drugie body, to kupuje zooma i w sumie ma wygodniej, mniej do noszenia
    Po Twoich wypowiedziach widać, że nie robiłeś fotek dekielkiem. Ja też, przed spróbowaniem nie wiedziałem jak to jest bardzo inne niż focenie obiektywem z AF, czy nawet MF w którym należy ustawić ostrość. Dekielek to fix- focus, a fix-focus to totalny odlot, w sensie robienia fotek, to zupełnie inna filozofia robienia fotek. Żeby to zrozumieć, to trzeba samemu zrobić kilka fotek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Ale mój pomysł na podwójny dekielek nie jest sprzeczny z tą ideą A fixfokusa, to sobie robiłem na długo przed dekielkiem, podpinam starego Pentaxa 24mm do 5D, ustawiam f/16, pierscień ostrości blokuję kawałkiem plastra na hiperfokalnej i też mam niezłą zabawę

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odwrotne mocowanie

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post był o 18:45 ----------

Fotki się robi jak rybką czy uwa, zawsze sobie ustawiałem hiperfokalną i gotowe. Tyle że dekielek maleńki.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    15tka jest świetnym szkłem. Dla mnie głównym powodem wejścia w mikro 4/3. Na różnych portalach przewija się informacja, że to niby najgorszy testowany obiektyw ever itd. Nie przejmowałbym się tym, tylko kupował za śmieszne pieniądze, które kosztuje i fotografował jak wściekły. Obiektyw mimo braku uszczelnień spokojnie daje sobie rade w rzęsistym deszczu, można go obsypywać kolorowym proszkiem na festiwalu, można rozbić na nim jajko itd. Sprawdzane =) Zdjęcia 800x600, ściągnięte uprzednio z facebooka, który też obniżył jakość. Na co dzień nie widzę żadnego powodu, aby używać czegoś ostrzejszego / bardziej kontrastowego / bardziej cokolwiek. Szkło jest super małe, super wygodne i super szybkie. I przede wszystkim, jako jedno z bardzo nielicznych obecnie produkowanych obiektywów jakoś rysuje. Wszystkie pozostałe rysują tak samo, czy to Canon czy Nikon czy cokolwiek innego. Postawię więc nawet dość nietypową pewnie tezę, że nie żałuję przesiadki na 15/8 z summicrona 28 asph.

A, no i jeszcze jeden plus dodatni jest taki, że mając na stałe f/8, wbijając na sztywno ISO, nie zawracając uwagi na ostrzenie, aparat może obsłużyć 2 letnie dziecko:

Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 25.08.15 o 11:42

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Nieco poza tematem.

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Zdjęcia 800x600, ściągnięte uprzednio z facebooka, który też obniżył jakość.
    Mam nadzieje, że to Twoje zdjęcia, bo zgłosiłem jedno z nich do Fotografii Sierpnia: https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1213736

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moje, zrobione na przestrzeni ostatnich 2 - 3 tygodni. 3 ostatnie zdjęcia robiło moje 2letnie dziecko.