Usy - mikrusy. Nie wiem dlaczego nie załapaliście. μ trudno za każdym razem wyciągać z tablicy znaków ;-) .
Wersja do druku
Usy - mikrusy. Nie wiem dlaczego nie załapaliście. μ trudno za każdym razem wyciągać z tablicy znaków ;-) .
A nie tak prosto -u mnie alt+m nie działa - więc może uznajmy , że wątek o mikro i piszemy w temacie.
Pozdrawiam
Dobrze, że Olek przyjął nazwę "mikro", a nie "piko". Zamiast "mikrusy", mówilibyśmy "pikusie". A zamiast "usy" ktoś pewnie wymyśliłby skrót "pipki", bo pisanie posta na forum to przecież jak pisanie smsa przez gimnazjalistę - im więcej dziwnych skrótów użyjemy, tym lepiej ;)
Moim zdaniem takie przepychanki przypominają dyskusję o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia.
Każdy kupuje to, co mu pasuje, na co pozwala portfel, co zaspokaja jego zmysł artystyczny i kompromis jakości w stosunku do ceny. Ale w efekcie końcowym, coby nie wybrał, to albo zrobi zdjęcie, albo strzeli fotkę.
A przepychanki i wojny systemowe to głównie leczenie własnych kompleksów i utwierdzanie się w przekonaniu, że dobrze wybrałem... Bo np. tylko na tyle mnie było stać.
Nie lepiej pogadać o dziewczynach? Ewentualnie chłopakach ;)
Wycieczki osobiste na priv, albo wcale. Nie chcę zamknąć kolejnego wątku.
Pierwsze słyszę, aby Nikon miał w tym segmencie "pozamiatać" Jak do tej pory w segmencie kompaktów nie idzie mu najlepiej, zawsze jest krok lub dwa za konkurencją.
Chyba że miałaś na myśli projekt EVIL ? ale z nim jak na razie jest jak z Yeti - wszyscy o tym mówią, ale nikt nie widział :wink:
Osobiście śmiem twierdzić, że rewolucją dla systemu m4/3 będzie pojawienie się FUJI z ich magiczną matrycą. Znam kilka osób które zamieniły D300 na S5pro właśnie ze względu na jakość obrazowania tego sensora ( rozpiętość tonalna )
EuroLiberty miałem na myśli korpus FUJI z ichniejszą matrycą, a nie produkcję sensora dla Olympusa i Panasonica.
Oczywiście to takie moje gdybanie ;)
Jeśli Fuji zrobi aparat µ4/3 to będę nim zainteresowany. Ciekawe, czy to tylko plotka, czy jest coś na rzeczy :)
Kiedyś w jakimś wywiadzie z przedstawicielem Fuji przeczytałem, że nikt nie jest zainteresowany ich matrycami, ponieważ Fuji mogłoby je sprzedawać, ale jedynie w komplecie ze swoją elektroniką i oprogramowaniem. Najwyraźniej włożyli kupę kasy w tę technologię i wolą nie sprzedać jej w ogóle (albo sprzedawać samemu), niż sprzedać tanio komuś innemu.
Całkiem możliwe.
Ja wrócę do Foveona. Został kupiony przez SIGMA. Szkoda matrycy, bo ma potencjał. Brakuje jej jedynie sprawnych programistów. Jak wiele zależy od nich widać na przykładzie SONY i Nikona. Te same matryce, a jednak lepszy obraz z Nikonów.
Foveon musi mieć bardzo dobry DR. Nie śledzę tabelek i innych wykresów. Opierając się jedynie na swoich doświadczaniach zaryzykuję twierdzenie, że Foveon bije pod względem DR matryce APS-C. Szumy, kolory... nie ma się do czego doczepić.
Nie sądzicie, że Foveon jest niedoceniony?
Do szumów Foveona to akurat można by się doczepić. Na wyższych czułościach kolory wyglądają naprawdę słabo.
Z foevona mozna wyciagnac spokojnie +-1.5EV, tylko moje Fuji S3 ma lepszy DR. Na przykladzie DP widzimy, ze iso 800 jest duzo lepsze niz konkurencji, mimo malej rozdzielczosci wykonywanie duzych odbitek nie wiaze sie z utrata jakosci.
Czemu sigma spi? Zawsze im kibicowalem, matryca ma ogromny potencjal, problemy zielonego, czewonego, grida, iso praktycznie zostaly juz rozwiazane, tylko popracowac z softem i udoskonalic puche, bylby czarny kon...
Nadal czekam na jakies promo DP2 na pewno kupie.
pozdroofka
Ale nie wykluczone,że Fuji wejdzie w system m4/3 z własnym body. Wszystko wskazuje na to, że współpraca z Nikonem została zakończona a nie sądzę aby tak wielki producent skupił się tylko na produkcji kompaktów.
Myślę, że takie posunięcie umocniłoby pozycję m4/3 na rynku. No ale czas pokaże jak będzie.
Wg mnie to ilość szkieł dostępnych dla danego systemu mówi o jego sile a nie puszki;
Podczas premiery m4/3 bardzo mocno podkreślano, że m4/3 nie jest systemem otwartym jak 4/3. Nie można zacząć sobie produkować czegoś w tym systemie tak łatwo jak w 4/3. Dlatego wcale nie był bym takim optymistą w kwestii wchodzenia kogoś z zewnątrz w m43. Fuji było w konsorcjum 4/3 nie wiadomo dlaczego.
Pozdrawiam
Na niedzielny wieczór do poduchy.Link z forum fuji na dpreview.
http://www.photoradar.com/news/story...mours-for-2010
Kiepskie ssanie z palca, skoro brak tam tych puszek, które będą na pewno. Mimo, że się o tym nie pisze.
Pozdrawiam
Co do matryc Sony vs Nikon to trzeba sie zastanowic gdzie konczy sie slowo matryca. Matryca sama w sobie jest analogowa, pozniej ten sygnal trzeba wzmocnic i zamienic na sygnal cyfrowy, to nie jest tak trywialne. Zapewne nikon robi to na wlasna reke i robi to lepiej.
Niech sigma wejdzie z foveonem w u4/3, to uatrakcyjni ten system.
Może dlatego, że o ile mnie pamięć nie myli, to Fuji razem z Olkiem tworzył standard kart pamięci xD. Biorą pod uwagę sukces, jaki te karty odniosły, trudno się dziwić, że Fuji z Olkiem już nic nie chce robić razem ;) Ale do 4/3 zostali zaproszeni po znajomości, tak jak Kodak.
Sigma topi tą technologię. Gdby miało ją np. Sony czy inny gigant, poszła by w to taka kasa że dawno wszystkie niedoskonałości zostałyby wyplenione, a zalety zwielokrotnione. I pewnie ISO by nie odbiegało.
A swoją drogą, taki "Foevon" może dać teraz nowy Canon 5DmkII. Robi RAW 21 Mpix, albo 10 Mpix sRaw1, albo 5Mpix Sraw2. Przy ostantniej opcji matryca pracuje prawie jak Foevon, bo przy 5Mpix nie trzeba interpolacji na Baerowskiej matrycy. W 21Mpix matrycy która zapisuje efekt jako plik 5Mpix 4 rzeczywiste pixele dają informajcę do jednego w sRAW2. w efekcie każdy kolor czytany jest dedykowanym pixelem, a nie "domyślany".
Tylko do rozdzielczości. Ta lepszość wynika z niskiej gęstości pikseli. Niestety, liczne badania dowiodły, że przy tej samej liczbie receptorów (specjalnie nie piszę pikseli), bayer będzie do przodu.
Przeceniony.
Argumentacja nie uwzględnia właściwości ludzkiego oka. Rozdzielczość koloru w stosunku do luminancji może być o wiele niższa. Najlepiej zobaczyć to na starym przykładzie, który kiedyś popełniłem, a wciąż siedzi na necie:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant...a%20proces.png
Oczywiście możemy wygenerować obraz z czerwonych i zielonych linii, który zrobi się szary, ale ile takich obrazów zobaczymy ''w przyrodzie''?
Kodak robił matryce dla 4/3. Na Smarkmedii dobrze wyszli. xD przegrali tak jak i Sony, z otwartym standardem o wiele lepiej przemyślanym.
Tak na marginesie, wydaje się, że Olympus nie docenił w kilku miejscach szybkości rozwoju elektroniki i spadku jej cen. Wielkość sensora miała wpływać na cenę sprzętu przez lata (dziś APS-C jest pewnie pomijanie droższy od 4/3). Brak kontrolera w pamięci to bardzo podobna sytuacja. Oszczędzanie tam, gdzie nie warto.
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Powiedz proszę, gdzie można zobaczyć makietę tak dobrze ilustrującą problemy naszego kraju (dziurawe drogi)? :-D
To u odpowiedników Zliczaczy Szumiących Pikseli w świecie makiet kolejowych. Dbają o wszystko do ostatniego szczegółu, np. ostatnio widziałem malutkich dresów malujących brzydkie słowa na budynku nastawni i dwucentymetrową pijaną dróżniczkę opartą o tę wajchę do kręcenia zaporami :)
Spotykają się tu i tam, a raz na dwa lata w Krakowie, w Muzeum Inżynierii Miejskiej.
Takim chyba spektakularnym zabiegiem tej skrajnej frakcji entuzjastów zabawek dla dużych chłopców jest ochlapywanie każdej nowej zdobyczy najbrudniejszą z farb (o pilnie strzeżonym składzie). Dzięki temu wszystko wygląda tak pekapowsko :)
Czy EVF jest standardowo dodawany do zestawu E-P2?
Tak, jest w zestawie podstawowym.
Na zlocie parę osób dostało do testowania E-P2 ale news o E-PL1 chyba zniechęcił do wypowiadania się w tym wątku :-)
Mnie dręczy jeden problem. Na stronie Panasonica jest napisane że dla ZUIKO DIGITAL ED 50-200mm F2.8-3.5 jest dostępny tylko MF AF :-?
Mam jednak wrażenie, że E-P2 współdziała z tym szkłem. Strasznie hałasuje za to zmiana przysłony. Mikrofon podczas kręcenia filmu można sobie podarować, ze względu na jęki dochodzące ze szkieł. Pancake jest głośniejszy od 14-42mm.
Dziś miałem okazję bawić się zestawem e-p2 + 14-42 + EVF i powiem jedno:
Chcę mieć ten aparat! Niech tylko potanieje i na pewno go kupię! :esystem2:
Fajny ten EVF, no nie? Czarny zestaw wygląda lepiej niż srebrny EP1 (białego nie miałem w rękach, podobno tez jest niezły), a dołączany EVF daje nową jakość. Tylko ten AF... z 14-42 w ciemniejszym pokoju czasem nie może złapać, rusza w tą i z powrotem i nie łapie. Choć ostrzenie ręczne z EVF - bajka. Lekkie dotknięcie pierścienia ostrości - obraz sam się powiększa w wizjerze. C-AF do niczego, aparat musi ruszać obiektywem i zupełnie się nie sprawdza. Tu Panas pokazuje klasę, ale olkowy EVF jest do niego niekompatybilny (i zostają duże G1/GH1). Nie ma rzeczy dostkonałych... :(
owszem MZD 14-42 działa wolno ale w ciemnym pokoju problemów nie miałem, chyba, że jest już tak ciemno, że Olympusowe DSLR wysiadają.
MZD 17mm działa znacznie szybciej.
sprawdzałeś jak zachowują się obiektywy mFT Panasonica z Olympusem?
Witaj !
Do kieszeni to wejdzie mi Sigma DP1 + APS-C + 28mm (po cropie)
Tak zastanawiam sie, dlaczego Olek nie chce wejsc w cos
podobnego jak DP1 czy DP2 ale dla 4/3 ?
Czy maly aparat musi koniecznie miec wymienne szkla ?
Skoro dla matrycy APS-C Sigma zrobila nieduzy obiektyw
to dla 4/3 mozna miec mniejszy gabarytowo.
Moze zoom 2x cos w stylu 12-24 bylby fajnym rozwiazaniem.
Pozdrawiam