Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Ja myślę, że to kwestia przełamania stereotypu profesjonalisty rozpoznawanego po wielkości narzędzia pracy.
Czekam na tą chwilę z utęsknieniem.
Nie raz zdarzyło mi się że słyszałem podczas ślubów - "zobacz jaki pan ma duży aparat".
Szczerze mówiąc czułem się nieswojo, bo tematem do pogaduszek powinni być państwo młodzi, a fotograf powinien być niewidoczny.
Ale cóż...
Jeszce odnośnie gwintów statywowych.
Byłem dziś w sklepie foto i pewien producent znanych na świecie telewizorów, w swoim aparacie ten gwint umieścił we właściwym miejscu.
ayu masz kilka ciekawych panoram w swoim folio. Czemu zdecydowałeś się na PENa do sfer?
Miałeś wybór, tym bardziej że jak piszesz nie masz jeszcze fisza?
Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
panoram w swoim folio. Czemu zdecydowałeś się na PENa do sfer?
Miałeś wybór, tym bardziej że jak piszesz nie masz jeszcze fisza?
Wiesz co mam już lustro i fisha a PEN to taki aparacik na wycieczki i na codzień. Nie mam fisha do PENa ale myślę , że niedługo się to zmieni. Samyang 7.5mm jak oglądałem sample jest rewelacyjny. Zrobię sobie do PENa odpowiedni adapter i będzie git chociaż tak jak pisałem wcześniej nie jest on konieczny, można to obejść małym trickiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Zrobię sobie do PENa odpowiedni adapter i będzie git chociaż tak jak pisałem wcześniej nie jest on konieczny, można to obejść małym trickiem.
No tak, tylko to już rzeźba w g***ie.
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
Jeszcze do Ciebie słowo k@czy. Czy myślisz że fotograf zajmujący się fotografią ślubną, nie może również czerpać przyjemności z fotografii panoramicznej, latawcowej czy jakiejkolwiek innej?
A myslisz, ze Olympus stworzyl PENa wlasnie z mysla o fotografii slubnej i jednoczesnie do panoram sferycznych? No i pewnie najlepiej jakby calosc nie potrzebowala juz zadnej obudowy do nurkowania i miala zainstalowanego Androida i drukarke.
Koledzy juz napisali- wystarczy maly myk i aparat bedzie sie swietnie sprawowal w panoramach. Ale skoro twierdzisz, ze to go....no, to pozostaje ci tylko znalezc kupca na posiadany sprzet i kupic aparat znanego producenta telewizorow :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
A myslisz, ze Olympus stworzyl PENa wlasnie z mysla o fotografii slubnej i jednoczesnie do panoram sferycznych? No i pewnie najlepiej jakby calosc nie potrzebowala juz zadnej obudowy do nurkowania i miala zainstalowanego Androida i drukarke.
Koledzy juz napisali- wystarczy maly myk i aparat bedzie sie swietnie sprawowal w panoramach. Ale skoro twierdzisz, ze to go....no, to pozostaje ci tylko znalezc kupca na posiadany sprzet i kupic aparat znanego producenta telewizorow :-P
Ale a propos czego to piszesz? Odpowiadasz mi ma jakieś pytanie czy "osohoźi"?
W tej chwili jeszcze za wcześnie bym mógł ocenić E-P2 vs E-P3 ale trudno mi nie zauważyć ostrości zdjęć na korzyść E-P3.
Poza tym zauważyłem, że co prawda kiedy wyciągam z cieni z RAW-a E-P3 pojawia się szum co mnie nie zaskoczyło ale z kolei
łatwiej mi wyjść z przepaleń co mnie mocno zaskoczyło na korzyść.
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
Tak dyskwalifikacja. Już Ci tłumaczę. Mówimy o aparacie nie o obiektywie. PEN nie ma gwintu statywowego w osi obiektywu. Jest to niezbędne do tworzenia panoram sferycznych. Można by wyrzeźbić jakiś element przesuwający aparat na ramieniu głowicy, ale to trochę tak jak instalacja silnika od Mercedesa do Trabanta. Myślę że trochę rozjaśniłem?
No to życzę powodzenia (bez śladu ironii). Tak jak pisałem wcześniej. Mam nadzieję że będzie to powszechne. Narazie nie chcę eksperymentować, ale będę śledził to co dzieje się w fotografii ślubnej z bezlusterkowcami.
Jeszcze do Ciebie słowo k@czy. Czy myślisz że fotograf zajmujący się fotografią ślubną, nie może również czerpać przyjemności z fotografii panoramicznej, latawcowej czy jakiejkolwiek innej?
Nie jest to niezbędne. Jeśli mając w reku taki aparat i głowice do panoram chwilkę pomyslisz to łamigłówka jest do rozwiązania :)
albo kratke w kartke i flamaster - bo łatwiej to wyobrazić sobie to na rysunku.
3 załącznik(ów)
Tu masz sekwencję trzech ułożeń ruchomego ramienia z aparatem, który ma ging mocowania nie w osi obiektywu tylko skrajnie z boku. zarówno obrót dookoła pionowej osi jak i osi poziomej przechodzi przez ten czarodziejski punkt wewnątrz obiektywu. To pochylenie ruchomego ramienia w zestawe E-PL1 i Samyang 7,5 mm jest bardzo dyskretne i nawet łatwo je znaleźć. Słowem da się i nie jest to dyskwalifikacja aparatu - oczywiście to nie ułatwia tylko komplikuje i lepiej jest mieć gwint w osi aparatu - jednak da się to zrobić bardzo łatwo mając kwint z boku korpusu
oczywiscie są i tacy, którzy w takiej sytuacji sobie nie poradzą i potrzebują gwint w osi obiektywu a jak jest obok to juz aparat do sfer zdyskwalifikowany. Są też tacy, którzy musza miec mocowanie do panoram na obiektywie w odpowiednim miejscu właśnie po to aby zrobić zenit i nadir - a glowica do panoram to dla nich rzeźbienie w g.....e
są tacy dla ktrych przykręcanie aparatu to rzeźbienie w g i muszą mieć szybkozłączke
są tacy, którzy bez podziałki kątowej panoramy nie zrobią
są i tacy, którzy używają tylko zmechanizowanych głowic
dla ażdego jest jakiś produkt. Dla jednych aparaty z gwintem w osi obiektywu, dla innych mocowania na obiektyw stworzone do panoram, dla innych szybkozłączki dla jeszcze innych podziałki a dla jeszcze innych maszynki elektroniczne do robienia panoram
na poniższej ilustracji jest najbanalniejszy sposób rozwiązania problemu - drugi banalny - oferowany przez wielu producentów to możliwość zamocowania aparatu z uwzględnieniem przesunięcia gwintu
pisanie że się nie da, albo że aparat jest zdyskwalifikowany - podobne jest do wypowiedzi że w teren to tylko hummerem a land rover się nie nadaje bo ma za wąskie kółka, albo, że zdjęcie to tylko 5dmk2 bo innym się nie da... Da się tylko trzeba umieć... Co oczywiście nie zmienia faktu że jest to jakimś utrudnieniem. Utrudnieniem a nie dyskwalifikacją. Prostuje tak obficie bo odstraszanie ludzi od Pena i pisanie pustych niczym nie popartych stwierdzeń ze aparat jest zdyskwalifikowany do panoram nie jest niczym innym jak wprowadzanie użytkowników tych aparatów w błąd... Potem ktos wejdzie na forum , przeczyta taki tekst że PENem się nie da zrobić 360x180 i uwierzy w twą wypowiedź...
Załącznik 58517Załącznik 58516Załącznik 58515