Przestańcie polecać tą tablice! Ona jest do niczego! W bardzo łatwy sposób można sobie zafałszowywać wyniki, bo się aparat ruszy, bo kąt zły, bo AF przestrzeli na skutek braku prostopadłego obiektu do ogniskowania.
Wersja do druku
Otóż będę tak długo polecał tablicę dopóki serwis Olympusa będzie przesyłał z serwisu wyniki działania AF w oparciu o nią.
Nie twierdzę, że test AF należy zaczynać od tablicy ale należy na niej skończyć przed wysłaniem body do serwisu.
Swoją drogą nie wiem jak można sobie zafałszować wynik, jak się ma statyw i pilota/opóźnienie migawki. Tekst w punkcie ostrości ma być ostry i tyle - nie zależnie od kąta. Milimetry GO +/- można sobie podarować.
OFFTOP
Oj Panowie :)
plisss...
Zafałszować :)
Przykro mi, albo czytam bez zrozumienia albo przeoczyłem jakiś wątek ale nie przypominam sobie, żeby ktoś stwierdził, że test z focuschart jest do niczego. Mogę tylko stwierdzić z własnego doświadczenia, że on też nie gwarantuje, że AF jest OK i należy normalnie robić zdjęcia a test się przydaje jako załącznik do serwisu.
Ja ustawiam kartkę pod kątem 45° przyklejoną do pudełka na stole a statyw poziomuję w/g poziomicy i muszę tylko ustawić wysokość aparatu aby punkt fokusu trafiał w tekst.
Postaram się więcej o tym już nie pisać w tym wątku, ale wyniki na obiektywach ZD50, L-X025, ZD50-200 dla E-3 (pięć sztuk) były powtarzalne tak że nie rozumiem jak można przestrzelić.
Dziś właśnie odebrałem E-3 i obiektyw 12-60.
Wątek poświecony co prawda subiektywnym odczuciom a moje są bardzo mizerne z racji krótkiego obcowania z tym aparatem.
W sumie 2-3 godziny podczas przymiarek do zakupu.
Tyle czasu jednak wystarczyło bym zrezygnował z Nikona d300 i Canona 50d.
Zadecydowało poczucie trwałości i wysokiej jakości plus te same cechy obiektywu.
Cała reszta odczuć przyjdzie z czasem.
Mam pytanie dotyczace bonusa z promocji (zdecydowałem sie na lampę).
Podczas rejestracji nalezy podać dokładny adres.
Czy musi to być adres zamieszkania?
Dla mnie to kwestia istotna gdyż pracuje w takich godzinach, że często w domu sie pojawiam po 20.
Czy w takiej sytuacji mogę podać adres firmy w której pracuję?
Może ktoś z was przećwiczył taką właśnie opcję.
Pozdrawiam
Patrokles
Dzięki
Rozumiem, że dostarcza to jakaś firma kurierska a nie ukochana poczta.