Coś nie tak chyba z obróbką, bo masz mocne światło na zdjęciach, a jednocześnie szum. Ten szum jakby pokompresyjny?
Wersja do druku
Coś nie tak chyba z obróbką, bo masz mocne światło na zdjęciach, a jednocześnie szum. Ten szum jakby pokompresyjny?
może chcę na siłę przedobrzyć zdjęcia...do bólu je ostrzę i wychodzi taki potworek...
co masz na myśli szum pokompresyjny ?
Ania ma rację. Warunki robienia zdjęcia były obrzydliwe. Bardzo ostre słońce i w związku z tym czarne cienie.
Ty starałeś się wyciągnąć cienie, no i wylazł szum. On wyjdzie nawet na ISO 100.
Filtr szary i wbrew logice wyższe ISO. Nie wierzysz ? :mrgreen: - ustaw w aparacie bracketing ISO, strzel 3 zdjęcia i zobacz.
Czasami powstaje szum po nieumiejętnej kompresji bądź nadmiernym wyostrzaniu. To miałam na myśli. :)
OT: moje fiołki pojechały na rekonwalescencje... chyba się nadaję tylko do trzymania kaktusów :(
A te kola wodno-mlynskie to chyba jeden ze starych patentow.Calkiem nawet podobne Załącznik 63953
ok przeholowałem ale i tak zdjęcia pokażę...
7
8
Dałbyś gdzieś linka do rawa tego mocno zaszumionego, to bym się chętnie pobawił.
daj maila i powiedz który to wyślę Ci oryginał....
te fotki są ze skansenu koło kopalni zabytkowej którą chciałeś odwiedzić !! Mam już potrzebne info o odwiedzinach...więc rzeknij tylko słowo a będzie...:mrgreen:
---------- Post dodany o 09:22 ---------- Poprzedni post był o 09:14 ----------
to by się zgadzało...nadmierne wyostrzanie !! mój najwiekszy grzech :cry: i tu zaczyna się problem...dla czego chce je tak do bólu ostrzyć !? bo wszystkie (większość)
wydają sie nieostre.Czy to wina AF ?? Już sam nie wiem !! Specjalnie nabyłem powiększającą muszlę oczną w nadziei że będę miał większą kontrolę nad tym a tu masz...jak nieostre tak nieostre...już sam nie wiem.....
---------- Post dodany o 09:37 ---------- Poprzedni post był o 09:22 ----------
9
10
Otrzymałem :)
Się pobawiłem i wyszło mi tak:
...czyli dooopa ze mnie :mrgreen:, nie wiem czego się przyczepić...czy OV czy lapcoka...ale można !!
Tropic, za bardzo wyostrzasz... one nie są nieostre tylko przeostrzone. Weź zrób tak, wybierz jedno foto - może być ta ciuchcia i wstaw 3 wersje:
- pomniejszone bez ostrzenia
- pomniejszone wyostrzone o 50% mniej niż chcesz to zrobić
- pomniejszone wyostrzone, tak jak robisz to normalnie
i wtedy masz (mamy) ogląd na sytuację. :)
loko1 nieruszany,loko2 ostr-rozmycie +7/ kontrast +2/ ostrość +1/ nasycenie -2 ,loko3 ostr-rozmycie +7/ wyostrzanie 70% 7 pikseli/ kontrast +2/ ostrość +2/ nasycenie -1
Ok, otrzymałem i drugi plik. Ten był troszkę trudniejszy, ponieważ było więcej mocnych kontrastów.
Co zrobiłem:
W RT
Dość mocno zgasiłem światła - wydaje mi się nawet że ciut za mocno
Bardzo delikatnie wyciągnąłem cienie
Wyostrzenie połowę mniej niż standard
Ocieplenie zdjęcia - bardzo delikatnie i odcień w kierunku megenty
Przeskalowanie lanczosem do poziomu wynikowego.
W Gimpie:
Wyostrzenie filtrem sharpen smart redux - tylko na niskim promieniu (pamiętajmy, że wyostrzenie w programie graficznym (Gimp, CS) działa delikatniej niż w wywoływarce rawów.
I taki wynik:
===edit===
fantastyczne miejsce - jadę tam :D
na pokuszenie dla Bodzia...zakończenie tunelu Sztolni Czarnego Pstrąga...dziś odkryłem :mrgreen:
11
12
Widzę na murze, że mój Danielek to miejsce odkrył wcześniej. :mrgreen:
Te ostatnie fotki pod względem ostrości już zupełnie OK. Przyznaj się - po zmierzchu lepiej widzisz. :twisted: :wink:
Tak jak patrzę (paczę), co zwiedzasz to myślę, że ta krzakoterapia to był jednak mały pikuś.
Hm, dla mnie jest OK, może to kwestia monitora raczej?
Cześć :)
Dałeś mi rawy. Nie ostrzy źle. Musisz wymienić swoje śliczne oczęta. Ja za moje dodatkowe - te od Pana Hilarego :D zabuliłem 1,5 tysiaka. Ale to jest pikuś, bo teraz dobrze, wręcz fantastycznie widzę. Ale wiesz jak to jest jak się ślęczy na czarnym ekranie nad linijkami kodu. Tfu .
A mam propozycję, ściągnij RawTherapee i wywołaj kilka zdjęć. Jak trzeba - pomogę. >>TUTAJ<< masz wersje wszelakie możliwe
...
Śliczne dzięki za sztolnię. Z przyjemnością sobie przypomniałem.
Pamiętam opowieść przewodnika:
Jak górnicy już przebili tę sztolnię, jako kanał odwadniający dla kopalni, to łączyła się ona z rzeką. I wpływały tam także ryby. Potem nastąpił wstrząs - tąpnięcie, poziom rzeki opadł i ryby zostały odcięte. A że żyły w całkowitej ciemności więc były ślepe. I stąd nazwa właśnie: ciemność widzę, ciemność w sztolni.
Ot taka bajeczka dla turystów. :mrgreen:
A w najbliższą sobotę się wybieram na szczyt "Rotunda". 800 m przewyższenia. Będzie wyprawa, będą zdjęcia :)
No chyba że pogoda się zepsi.
Bodziu, Ty nie widziałeś, jak z Tropikiem wracaliśmy z Góry Zborów :D wiódł ślepy kulawego - żadne patrzałki nie są w stanie pomóc!*
* mi również
Świetne te zdjęcia. Na dokładkę technicznie dobre. Nie wyciągałeś cieni na siłę, nie przejaskrawiłeś i wyszło świetnie.
ufff...jedynie czego nie kryję przesadziłem w tunelu bo brakło światełka i ISO podskoczyło do 400 więc.....dzięki za dobre słowo :grin:
17
Hehe, to żeby nie było za słodko :-P - w tym ostatnim - polar obowiązkowo. Zgasi odblaski na liściach i wodzie.
Bardzo lubię Twoje zdjęcia :)
Poczekaj, wyładujesz się na moich :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: - przygotowuję z Regetowa
trochę konkurencyjnie dla Mysikrólika (sorki Aniu) se skansenu w TG...
18
19
20
Ten ostatni walec - to pamiętam jak takie coś jeździło dawno, dawno temu po Gorlicach :D
mam wrażenie że nic innego nasi rolnicy nie uprawiają...wszędzie rzepak, stacje paliw chcą zakładać ? :mrgreen:
23
24
Cumulus i rzepak fajne.
do uli (nie mylić z Gulaszem) bliżej już nie podchodzę...nie ma mowy !!:mrgreen:
25
26
To ostatnie z ulem fajne. Jestem zarobiona po uszy, zero czasu na foty itp. :cry: Ten skansen w Tarnowskich Górach muszę z młodym odwiedzić w wakacje. :) (przy okazji możemy iść na piwo ;) ).
P.S. Czemu jesteś bezdomny? :shock:
A może by tak te ule wyostrzyć?
Załącznik 64057
Koło pasowe i to czarne coś z czerwonym czymś strasznie wyostrzone. Za mocno.
Podoba mi się widoczek rzepakowy, tylko trochę czerwonego zdjąłem.
Załącznik 64058
...Aniu piwo zawsze !! I zapraszam !! sztolnia,kopalnia i skansen (obok kopalni) warto zobaczyć !
Ano tak sie potoczyło...pisałem już o tym...delikatnie mówiąc pogniewaliśmy sie....
---------- Post dodany o 09:42 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------
wiesz ostatnio przesadzałem z ostrzeniem....teraz jestem ostrożniejszy jak mnie dobrzy ludzie na forum oświecili (dzięki !!!!)....:grin:
---------- Post dodany o 09:45 ---------- Poprzedni post był o 09:42 ----------
tamte ze skansenu to jeszcze należą do tych przeostrzonych.....już więcej nie będę:cry:
czerwonego tam było minimalnie...ale widocznie za dużo... dzięki !