Czekam z niecierpliwością:)
Wersja do druku
Ja się pochwalę, że od dwóch tygodni posiadam micro Leice. W moim odczuciu jest to obiektyw bardzo uniwersalny zarówno do fotografowania i do filmowania. Daje on bardzo naturalna perspektywę i delikatne, ładne rozmycie tła za motywem głównym. Przy filmowaniu łatwiej go utrzymać w ręku i obraz nie drga za nadto (w porównaniu do 45mm), a AF jest bez porównania sprawniejszy niż w 20mm. Dodatkowym atutem jest fakt że aparat z Leicą , szczególnie z założoną osłoną przeciw słoneczną prezentuje się bardzo ładnie :-). Poniżej przedstawiam różnice w perspektywie dla trzech obiektywów - 20, 25, 45.
Załącznik 63603Załącznik 63604Załącznik 63605Załącznik 63606Załącznik 63607Załącznik 63608
Fajny test, dzięki, widać też ciekawą różnicę w reprodukowaniu kolorów, Leica cieplejsza, idzie bardziej w zółty kolor. Wszystko ze statywu, czy z ręki?
Kolory zawsze można potem skorygować podczas post procesu.
Fajny test, widać różnicę w perspektywie :)
Wszystkie zdjęcia były wywoływane w LR poprzez kopiowanie ustawień pierwszego zdjęcia. Może na kolory miała wpływ jakaś chmurka, choć robiłem raczej sprawnie przy dość czystym niebie. Oczywiście użyłem statywu ,żeby ujęcia były jak najbardziej powtarzalne. Z reki wyszły by pewnie podobnie bo czasy naświetlania były bardzo krótkie (1/800 +/-).
Czy w Poznaniu to szkiełko jest uchwytne?
Z mojej wiedzy Panasonic miał głęboko w poważaniu Polski rynek, ale PODOBNO ma to się zmienić od połowy maja, a to oznacza może w czerwcu szkła Panasa będą w końcu w oficjalnej dystrybucji w Polsce - namiastki tego mamy już w Fotojokerach - pełna dostępność 12,5mm 3D oraz 45-175mm
Pare wrzutek - niestety pogoda srednio dopisywala wiec na porownanie szkiel trzeba bedzie ciut poczekac. RAW'y dostepne na zyczenie
Załącznik 63906
Załącznik 63907
Załącznik 63908
Załącznik 63909
Załącznik 63910
Załącznik 63911
Załącznik 63912
Ponizej jedyne w miare udane porownanie 25/1.4 i 20/1.7
Załącznik 63913Załącznik 63914
Photozone.de testuje małą Lajkę
http://www.photozone.de/olympus--fou...sts/740-pana25
Super szkło. A obiecywałem sobie nie mieć więcej jak 4 szkła.
Pozdrawiam.
Przeglądając ponownie sample z testu tego szkiełka zauważyłem, że test był robiony
Panasem GX1 tak skrytykowanym przez optyczne.pl.. Ciekawe?
Pozdrawiam.
FYI: fajne porównanie dużej i małej Lajki
[IMAGE]http://farm8.staticflickr.com/7153/6775219027_586fa11e9f_b.jpg[/IMAGE]
FYI: Porównanie C50/1.4 (5D3) vs N50/1.8G (D700) vs PL 25/1.4DG (EM5)<br> http://dslr-check.at.webry.info/201205/article_8.html
Ciekawa strona, tylko te krzaczki. Widać po teście, że szkiełko warte grzechu.
Pozdrawiam.
No to przyjechała do mnie.
Pierwsze wrażenie:
- z E-M5 trzyma się świetnie, nawet jedną ręką
- jest bardzo solidnie zrobiona
- przesłona cicha, AF bardzo szybki
- bokeh na 1,4 bajkowy
- ostrość przy 1,4 mniej więcej taka sama jak na 5,6 w kicie 12-50 (czyli w jego najlepszym ustawieniu). Na 2,8 miażdży kita zarówno w środku jak i na brzegach.
- szkoda, że filtr nie jest 52, mam w tej średnicy ND8, który powinien być standardowym wyposażeniem. Trzeba będzie kupić coś fi 46, albo redukcję.
- fajnie, że w zestawie jest osłona p/s
Pozdrawiam
Tomek
Panasonic dodaje oslone i woreczek do wiekszosci szkiel - niestety Olympus oszczedza nawet w wypadku najdrozszych. Jesli chodzi o 25/1.4 to w porownaniu do 20/1.7 zdecydowanie lepiej sie zachowuje przy ostrzeniu na nieskonczonosc. Nalesnik czesto sie gubi a 25tka praktycznie zawsze trafia
Bokeh porównuję z Oly 45/1,8 i z 50/1,8 G Nikona.
Mam podobne spostrzeżenia. Obraz żyleta.
2 tygodnie temu zapiąłem to cudo i chyba już zostanie na stałe.
Filtr ND niezbędny przy foceniu na 1.4 w słoneczny dzień. Zastanawiam się, czemu w puszkach m43 nie ma ISO 50 albo chociaż ISO 100.
Sam zamiast ND, używam polarka Marumi CPL DHG 46 mm slim i 1/4000 miewam już stosunkowo rzadko. Najczęściej migawka oscyluje miedzy 1/640 a 1/2000.
Kolega Gietrzy podrzucił namiar na Fadera ND i wkrótce będę go mieć.
Szukam jeszcze jakiegoś filtra połówkowego szarego na fi 46mm. Na razie znalazłem tylko jeden Massa, firma o której nigdy nie słyszałem.
Toś mnie trochę zmartwił, bo w tym zestawieniu najbardziej aksamitny powinien mieć Olek, jako jedyna portretówka.
Nie mówię, że w Olym jest brzydki, ale w Leice podoba mi się bardziej. Jest jakiś taki mniej techniczny, bardziej plastyczny. W połączeniu z winietą na 1,4 efekt jest przyjemny dla oka. Oczywiście Canon 85/1.2 to nie jest, ale za to ostrością na pełnej dziurze rozkłada go na łopatki.
Pozdrawiam
Tomek
Mnie interesują portrety, a tam ostrość na pełnej dziurze nie jest bezdyskusyjnym priorytetem. Gładki bokeh nim jest. C 85/1,2 jest genialny optycznie, ale ma jedną dużą wadę, ktoś musi go nosić... :( dlatego liczę na portretowego Olka do mania zawsze przy sobie i chodzi mi po głowie 45/1,8 + tańsza wersja bebechów z OM-D w jakimś prostym korpusie.
Na początku czerwca miałem jednocześnie w ręku 5dmkIII z 85/1,2 i mój OMD z 45/1,8.
Poza tym, że obydwa mają migawkę, tych zestawów absolutnie nie da się porównać.
Różnią się wszystkim: wielkością, ciężarem, ostrością na pełnej dziurze, bokehem, aberacjami, szybkością autofokusa czy mityczną plastyką obrazka.
Dla mnie bardzo istotne są wymiary i waga, miałem już D700 z 85/1,4D i był dla mnie stanowczo za duży. Natomiast jeśli miałoby to być narzędzie pracy, bez dwóch zdań wybrałbym którąś pełną klatkę.
Pozdrawiam
Tomek
Pełną już mam, teraz właśnie szukam czegoś do mania przy sobie, jak pełna leży na półce :)
Chyba w fotozakupach, ale to było lata temu. Ale to 52 mm, te są ogólnie dostępne, Hoya HMC.
Czy ktoś wie gdzie kupić to szkło?
tu powinieneś znaleźć odpowiedź:
https://forum.olympusclub.pl/threads...82a-Panasonica
FYI: słów kilka nt. PL25DG od William L. Castleman'a
http://www.wlcastleman.com/equip/rev...5m43/index.htm
Ciekawy test, potwierdza że Leica jest najrozsądniejszym wyborem.
Czy ja wiem... chyba tylko jak się ma 12/2, bo za każdym razem jak podpinałem 20/1.7 po PL25 ostrość wręcz waliła po oczach (GH2 filmiki). Do tego dochodzi fakt, że wciąż jest droższe o dwie $tówki od naleśnika (B&H). Tyle teorii/testów, w praktyce (omuser.com) fotki z 12-35X robią wrażenie.
Ja to widzę tak: jest super, super wybór i tylko od ciebie zależy w co się ubierzesz. Chcesz małe, masz super opcje w naleśnikach (14-20-45/1.8 ;)), chcesz TYLKO jasne, uniwersalne zumy - masz 12-35-100, bonus niemały to efekty steady cam na filmikach Panasa. Ktoś, kto preferuje stałki również ma SUPER opcje, ktoś kto liczy każdy grosz również ma super opcje pod postacią śmiesznie tanich używanych puszek, z kozakiem typu 14-45 OIS. Wreszcie ktoś kto ma to wszystko w *** i trafił tu przez przypadek ma fajne 14-150 z tanimi, używanymi puszkami dać powinno obrazek zauważalnie lepszy od fotek z BenQ czy komórek.
I tak i nie :) w podsumowaniu autor stwierdza, że nie jest pewien czy potrzebuje PL 25/1.4 (które jest super), gdy ma się świetne 20/1.7, które jest świetne w rzeczy samej. Mam tego naleśnika i jestem nim zachwycony, chociaż Leica też kusi. Dla mnie naleśnik jest o tyle lepszy, że jest nieco szerszy, ma kąt widzenia podobny to 80/2.8 na średnim obrazku 6x6.
Ogólnie wszystkie te szkła są ciekawe, każde nieco inne i powabne ;)