Jeżeli ktoś z was chce kupić to szkiełko to jest na znanym portalu w opcji kup teraz za 1299PLN.
Wersja do druku
Jeżeli ktoś z was chce kupić to szkiełko to jest na znanym portalu w opcji kup teraz za 1299PLN.
Obserwuje go .Wystawia juz trzeci raz . Zaczął od 1,495. Nie ma na nie dokumentu zakupu więc w razie korzystania gwarancji ? Aha! I koszmarna cena przesyłki.
ja tam zamówiłem z polecanego linka w sklepie na E. Co gwarancja to gwarancja. Poza tym wrzucę na FV i będzie OK. Za różnicę 10-15% ceny przy zakupie o tej wartości nie wchodziłbym w używkę - za duże wątpliwości za tak małą różnicę.
Konsultant w sklepie na E poinformował mnie , że dostawa moze trwać do 28 dni (na zamowienie) - wiec tak jakby towaru nie mieli. To jest Polska właśnie....
W Gdansku lezy za 1499zl nowka
pozdrowionka
Ja myślę, że to szkiełko jest nie do zdarcia, jeśli ktoś lubi dbać o swój "sprzęt" ;-). Ja oferuje do sprzedaży jeśli ktoś reflektuje. Sam kupiłem bez papierów i nie mam z nim żadnych problemów.
Ale nie za taką cene....
Jedna z plot_! mówi, że możemy zobaczyć do końca roku m. in. 20/1.7 HD, ful opcja do filmików. Na miejscu sprzedających miałbym na względzie, że po HD będzie trudniej. Z drugiej strony 1200 to jest uczciwa cena za używkę w dobrym stanie, to szkło po prostu jest tak dobre. Mając puszkę Oly i plotkowanego mZD 25/1.8 raczej bliżej niż dalej poczekałbym zdecydowanie do Photokiny 2012 by mieć duet Oly<->Oly.
Pozostaje też opcja Sigma, której cena jest niższa tylko rozmiar nie z tego systemu.
O 25% taniej to kupuje się towar który ma do pół roku do daty nabycia jako nowy z papierami a nie taki , który jest nie wiadomo z której ręki i bez papierów. Szkło jest juz na rynku prawie trzy lata.
Ja swój zestaw D90+18-105, którego byłem pierwszym właścicielem (chuchany i dmuchany) z wszelkimi papierami w oryginalnym opakowaniu , z wszystkim co otrzymałem przy zakupie oraz dodatkowym oryginalnym akumulatorem sprzedałem za 70% ceny nowego.
Mareczku - wtedy kiedy Ty kupowałeś też bym tyle dał, ale czas ucieka
Kolega piterek1 jak wstawiał ogłoszenie chciał za niego 1.300 , dopiero przy edycji zmienił na 1.200.
Ceny wtorne weryfikuje rynek, a nie srednia spadku wartosci.
pozdrowionka
O tym wiem. Ale nie dam tyle za szkiełko o którym nic nie wiadomo , tyle tylko ,ze istnieje. Mogło przejść przez dwóch , jak i pięciu właścicieli. Może mieć rok , jak i trzy lata...... Sprzedający informuje ,że kupił je ale kiedy ???
I masz racje,bo nowy jest
Panasonic Lumix Objektiv G 20mm 1.7 ASPH (H-H020E) ab €317,90
A jakie ma znaczenie kiedy je kupil? Jeden dzien i wlasciciel wystarczy zeby je uszkodzic a jesli mialo i 5 wlascicieli a kazdy traktowal je dobrze i nie zajezdzil to bedzie sluzyc dlugo. Jesli musisz miec gwarancje i boisz sie kupic uzywane szklo to kupuj w sklepie - tylko to da Ci pewnosc
I tu kolega ma rację. Po co tyle zamieszania. Kolego Jasand! Tak,cena moja to 1200, bo wiem co sprzedaje.Gdybym nie zaufał komuś- przy kupnie- z tego forum to bym nie cieszył się tym szkłem. Auta też kupujemy na giełdach i...wiadomo jak to jest. Ja wyraźnie napisałem, że mogę się spotkać i dać do potestowania. Gdybym chciał coś ukryć to raczej nie opisałabym stanu takim jaki jest tzn. że np. brak papierów. A co do nowinki o 20 w HD hmm... a cena...2000, więcej?;-)))To szkło to w swej klasie expert. Nie wszystko co nowe musi być dobre.
Jasand,
ale ty w ogole chcesz kupic czy tak sobie gadasz? jesli chcesz, to nie dziaduj o pare zl i idz do sklepu kup nowy.
pozdrowionka
Ty masz swoją racją i ja mam swoją rację. Juz sam fakt ,że nie ma do niego papierów świadczy o tym ,że ktoś po drodze (broń Boże to nie do piterka1) był "opyplusem".
To nie szkło z lat 70-tych ,ze może nie być dokumentów zakupu.
Ale już kończę te moje utyskiwania. Może to takie poznańskie skrzywienie, że wszystko musi być na zasadzie - ordnung muss sein?
PS Życzę koledze piretkowi1 aby sprzedał za cenę za jaka wystawił.
PPS Do kolegi piterka1 - do Warszawy sie nie wybiorę chociaż cały czas mam A2 :)
Równie dobrze może skorzystać ze sklepu Helmuta - Mirek54, mógłbyś napisać jakie dodatkowe opłaty czekają kupującego Za Odrą (oprócz kuriera). I jeszcze ze trzy sklepy markowe; niemieckie odpowiedniki amerykańskich B&H, Adorama, J&R.
BTW. wątek schodzi na kasiasty, boczny tor a to zazwyczaj kwaśnie się kończy...
Kasiasty nie kasiasty - bo wszędzie mamy do czynienia z polskim cwaniactwem, aby oszkapić drugiego. Zastrzegam się ,że to nie do sprzedajacego 20 mm f1.7 tylko ogólnie.
Kupiłem w sklepie internetowym 40-150 mm i dopiero po zakupie okazało się ,że szkło jest z rozdzielonego dualkitu E-Pl3 z "kapslem od mleka" zamiast zaślepki LR-2 bez kartonu, z kserowaną gwarancją (dualkitu), a na swojej stronie nadal oferują je jako samodzielne szkło nic nie informując ,że to "z rozbiórki" zestawu.
Ja swojego Panasia kupiłem na ebay, od sprzedawcy z UK.
Już nawet nie pamiętam ile mnie dokładnie wyszedł, ale to zdaje się mój ulubiony obiektyw w systemie :wink:
Witaj !
Cena 1200 zl za uzywany obiektyw niewiadomego pochodzenia nie jest atrakcyjna jak za niewiele wiecej mozna kupic nowy.
Uzywany sprzet traci na wartosci srednio 30% a jak nie mamy zadnych papierow to jeszcze wiecej.
Licze tak.. okolo 40% mniej niz za nowy czyli... taki obiektyw wart jest na teraz...850 zl.
Niedawno sprzedawalem kolezanki EPL-1 + m.ZD 14-42.
Sprzet bardzo malo uzywany (1 wlasciciel ) ktorym wykonala okolo 700 zdjec.
Pudelko i wszystkie oryginalne akcesoria z woreczkami i dokumentacjami.
Cena koncowa dla klienta wypadla rowne 600 zl.
Pozdrawiam
Z tego co wyczytalem to procz ceny placisz za przesylke.Czy to cena kuriera to pojecia nie mam.Powiedzmy,ze cena w sklepie jest 500€.na stronie sprzedawcy jest koszt przesylki do Polski 20€ w Niemczech 6€.Czyli mnie ta atrakcja kosztuje 506 a Ciebie 520€
Czyli te szkielko z linka podanego to oprocz podanej ceny ma dodatkowo -jesli do Polski zamawiasz i wplacisz przed otrzymaniem towaru 17,90€ gdy po otrzymaniu to 27,95€.To koszta calej zabawy.Nie mam pojecia ile musisz wplacic w zlotowkach.Wiele razy chcialem cos tam w Polskim sklepie kupic,jednak jak pytalem ile wplacic w € to tez nie wiedzieli i pozniej standartowa odpowiedz,ze do Niemiec nie wysylaja albo mam wplacic w zlotowkach.
Ja raczej stosuje zasade ,ze najpierw towar a pozniej place jak go otrzymam i sprawdze.
Obiektyw jest wart tyle ile ktos za niego zaplaci - porownywanie ceny body ktore starzeje sie duzo szybciej do ceny szkla jest zupelnie nie na miejscu. Jesli ktos potrzebuje papierow/gwarancji to nie kupuje uzywanego szkla ale nie tworzmy mitologii i nie wmawiajmy ludziom ze jak cis jest bez papierow to na pewno przeklepane z przystanku ...
Wracając do tematu samego szkła. Czy ktoś może opisać jak współpracuje z OM-D bo odzywały się głosy, że są jakieś problemy, ma być nowy soft ale wszystko ucichło.
Fakt, nie piszą. Ja od razu pomyślałem, że to z zestawu, bo skoro obiektyw był dużo taniej niż w OJ, to cudów nie ma. Zaakceptowałem to i robię zdjęcia. Dekielek - jaki by nie był, też mi nie przeszkadza, bo na czas robienia zdjęć zdejmuję go. Jeżeli Ci to przeszkadza, to reklamuj obiektyw powołując się na niezgodność z opisem. I po sprawie. A jak nie, to rób zdjęcia, bo wymienione przez Ciebie mankamenty absolutnie nie wpływają na ich jakość :)
Witam !
Masz racje, ze mozna podawac dowolnia cene i... jak najkorzystniej wszystko sprzedac o ile
znajdzie sie kupiec, ktory zaakceptuje te warunki.
Co do szkiel...
Wszystko sie starzeje i szkla rowniez... ( mechanika, elektronika, optyka ).
Co do papierow nic nikomu nie narzucam i niech kazdy sam decyduje jak uwaza.
Osobiscie wole miec kwity bo w zyciu roznie bywa.
Pozdrawiam
Mozna sie tez upierac ze "jak bez papierow to na pewno z TIR'a spadlo a za takie to ja moge dac gora pincset" zeby kupic jak najtaniej. Argumentacja najczesciej jest rownie sensowna z obu stron i zalezy od tego po ktorej jest sie stronie ...
Tyle ze pewne rzeczy starzeja sie sie nieco szybciej niz inne i nieco wiecej traca na wartosci wiec wyciaganie na tej podstawie analogii do innych rzeczy nie bardzo ma podstawy ...
I nikt Ci tego nie broni - kupujac sprzet jako nowy ja ich wymagam ale w wypadku uzywanego niekoniecznie. Na czesc obiektywow kupionych na allegro/ebay'u mam papiery a na czesc nie i nie bardzo mi to przeszkadza
Rewizje bo kupiła szkło? Pewnie brygada CBS o 6 rano do niej wkroczyla :) Ale oczywiście wszystko jest mozliwe aczkolwiek trudno mi sobie wyobrazic skad policja wiedziala, ze akurat to szklo bylo kradzione. Ja kupuje sporo przez Internet i nie mialem jak dotad problemow. Unikam jedna tak zwanych okazji i kupuje przewaznie rzeczy nowe z paragonem.
Ile znasz takich przypadkow? Dla ulatwienia ja znam takie gdzie ktos stracil szklarnie razem z papierami (byly w pudelkach) a jako ze paragony nie sa imienne to papiery do wszystkiego byly. Ba - moj promotor kiedys kupil samochod w autoryzowanym salonie i okazalo sie ze byl kradziony. Najczestsza sytuacja przy tego typu obiektywach jest dekompletacja kitow - np. 20/1.7 z kitu z GF1, 45-200 z G3, 14/2.5 z GF3 itp. Papiery i gwarancja idzie za drozsza/czesciej sie psujaca czescia wiec wszyscy kupujacy jej nie dostana. Mam przynajmniej dwa obiektywy z takiej transakcji i nawet jesli ja wiem ze jestem ich pierwszym faktycznym uzytkownikiem to ani gwarancji ani papierow nie mam
A imienna faktura Vat ze sklepu i do tego ksero gwarancji z pieczątką sklepu z ktorej wynika jakiego zestawu kupowany obiektyw był częścią (numery fabryczne body i obydwu obiektywów) nie starczy ?
Ponawiam tez pytanie z postu #267 - jak 20 mm f1.7 współpracuje z OM-D ?
Imienna faktura wystarczy pod warunkiem ze sie ja bierze - ja nie biore bo do niczego jej nie potrzebuje. Jesli ktos potrzebuje gwarancji i dowodu zakupu to najlepszym rozwiazaniem jest sklep - w wypadku allegro zawsze sprzedajacy moze nie przyslac papierow nawet jesli twierdzi ze je ma
:lol: Widzę, że dyskusja rozgorzała. Widać sprawdza się powiedzenie" uderz w stół,a...". Kolego Jasand, nie odbieram twoich uwag pod swoim adresem. Tylko tak jak przedmówcy wspomnieli, Nie dokońca chyba jesteś zdecydowany na zakup, w przeciwnym przypadku zapytałbyś chociaż za ile ktoś ostatecznie chce go sprzedać. Jeśli napisałbym Ci kwotę 200 zł to też byś-przypuszczam- szukał jakiegoś podtekstu. Kupiłem już bardzo wiele rzeczy i nie zwracałem uwagi na fakturę etc. bo są mi do niczego nie potrzebne. A udowadnianie, że nie jestem "wielbłądem" potencjalnemu nabywcy no, cóż..trochę wiary w ludzi. Jest tyle metod odzyskania swojej kasy w przypadku oszustwa! od strony prawnej mogę Ci pomóc;-))To tyle w kwestii chyba nie do końca nienawiązującej do postu.Chodzi tu przecież o samo szkło, a nie ile,kto co itd. Konkludując. Wszyscy użytkownicy stwierdza niezaprzeczalnie, że szkło jest warte swojej ceny ( 200,500...1500zł);-))
http://youtu.be/y3gcmtn9C_w
pozdrowionka
Janeczek: Trafiłeś w sedno. To kwintesencja ostatnich postów :grin:
Czyli właściwości optyczne są super a mechaniczne ???