jeżeli będziesz miał E-30 i metza to tylko i wyłącznie wyzwalanie wbudowaną lampą błyskową. Jeżeli chcesz uniknąć wbudowanej lampy to możesz użyć dodatkowego urządzenia lub przewodu.
Wersja do druku
Moim zdaniem tego typu posty są zbędne i nic nie wnoszą do tego tematu.:roll:
Dziękuje za odpowiedz, a jeszcze zastanawia mnie jedno, czy jesli bym kupił np FL-50R to wtedy tez trzeba używać urządzenia lub przewodu żeby nie wyzwalać jej lampą wbudowaną?
Zbędne to są kolego pytania które zadajesz bo kilka postów wyżej było wyraźnie napisane z jakimi modelami aparatów działa RC a jeśli chodzi o przywitanie się w nowym miejscu to chyba nawet odrobina kultury osobistej tego wymaga. End OT
Ale mi w ogóle nie chodzi z jakimi działa a z jakimi nie bo to akurat wiem. Chciałem sie tylko konkretnie dowiedziec w jaki sposób i jakie sa mozliwosci, bo z tego co czytałem to wiekszosc sie domysla i przypuszcza.
Zreszta po to jest ten temat o tej lampie i mam prawo jak kazdy inny zadać pytanie.
Pytanko techniczne: czy można śmiało wstawiać lampę w metalowe sanki takie jak np na zdjęciu? Przecież będą one zwierać ze sobą wszystkie styki...
albo podchodząc do tematu z innej strony: jaki uniwersalny uchwyt parasolkowy polecacie do użycia z Metz'em 48 AF-1
podpowie ktoś? nie wierze że nie ma na forum osoby, która nie używała lampy z parasolką albo nie mocowała jej na jakiś sankach "nieaparatowych" :)
Umieszczonej w takich sankach lampy (nawet jak nakleisz tasmę izolacyjną aby nie było zwarcia), nie wyzwolisz z E-510. Potrzebna ci będzie fotocela. Może być ona wykonana jako kostka z sankami i mozesz ją wpiąć pomiędzy posiadaną lampę i sanki od uchwytu parasolki. Izolowanie już nie będzie potrzebne. Aparat na M i siła błysku na M (np 1/32) i będzie działało.
Mam nadzieję że o to Ci chodziło.
Witam i mam nadzieję,że nie zagryziecie..
Moje pojęcie o używaniu lampy jest zerowe:oops:. Ale mam problem na wejściu. Do e510 podpięłam dedykowanego do Olka Metza 48Af1, ustawiłam TTL i nic. Na wyświetlaczu nie mam praktycznie żadnych informacji wspomnianych w instrukcji -jak choćby siły błysku. Aktywna zdaje się być tylko korekta AV, co owszem jest fajne,ale dobrze by mieć orientację czy w ogóle trzeba.. Nie mam pojęcia od czego zacząć naukę, bo strzelać- strzela.. Proszę o wyrozumiałość i jakieś podpowiedzi. Informacja na wyświetlaczu aparatu,że podpieta jest w ogóle lampa widoczna jest tylko w trybie TTL HSS. Od czego mam zacząć (instrukcję czytałam, ale i tak niewiele to dało..). Z góry dziękuję.
To bardzo dziwne. Lampa powinna być widziana przez aparat niezależnie od trybu, w jakim się znajduje.
Spróbuj przetrzeć wacikiem ze spirytusem styki lampy i aparatu - może przy lampie jest coś zagięte, za krótkie?
Na wyświetlaczu ogólnie jest mało danych - ale wystarczająco, żeby wiedzieć, w jakim trybie lampa się znajduje i jak mocno błyska. Poza tym, jeśli podniesiesz palnik do góry, to lampa nie zmienia swojego zoomu w zależności od zmiany ogniskowej obiektywu. Wtedy widać tylko tryb (np. TTL), ikonę zegara i ewentualnie +/- EV, czyli większą, lub mniejszą siłę błysku. Regulujesz ją poprzez przyciski + i -. Przyciskiem "mode" zmieniasz tryb lampy. Wciskając na raz + i - możesz zmieniać bardziej zaawansowane ustawienia (przełączasz się do kolejnych ustawień każdorazowym wciśnięciem na raz + i -, wartości zmieniasz przez + albo -). To wszystko jest w instrukcji - sam się z niej uczyłem, choć wcześniej też nie miałem dodatkowej lampy.
Dzięki Bart i za radę i za życzliwe podejście:)
Styki przetarte. Palnik do góry i wygląda to tak: zasięg lampy pojawia się na sekundę - w momencie jej włączenia- po czym natychmiast znika. Na wyświetlaczu są: zegar (naciskam, naciskam zeby powiedzmy ustawić czas off i nie raczy się uaktywnić), pole zasięgu lampy- wygląda dokładnie tak:" _ _ m", zoom powiedzmy 18 mm. Zmiana ogniskowej nic nie zmienia w wyświetleniu. W trybie TTL na wyświetlaczu nie widac symbolu dodatkowej lampy, natomiast w TTL Hss wyświetla się dopięta lampa. Co ja powinnam ustawić na poczatek? W sensie - jaki tryb lampy? Jaka jest róznica między zoom a Mzoom i mam to jakoś szczególnie ustawić? Jak ustawić tę lampę żeby w ogóle zacząć?
Kurka wodna, dużo pytań a ja nie mam jak porównać z tym, co mam u siebie, bo wysłałem wczoraj korpus do serwisu...
Ok, z tego co pamiętam, to ja w aparacie nie zmieniałem żadnych ustawień odnośnie lampy jako dodatkowego akcesorium. Po prostu włożyłem w sanki, przykręciłem, włączyłem i aparat już ją zobaczył. Acha, oczywiście aparat powinien mieć ustawienie błysku w auto albo na stałe. Nie pamiętam, czy ustawienie "brak błysku" sprawia, że korpus przestaje widzieć lampę, ale wg mnie byłoby to nielogiczne.
Dalej... to, ze po włączeniu i przy podniesionym palniku na sekundę pojawia ci się zasięg, to normalne. Synchronizacja zasięgu z ogniskową jest tylko przy opuszczonym i zablokowanym palniku.
Zegar - nie zrozumiałem, czy ta ikona u ciebie nie występuje w ogóle? Może po prostu masz wyłączone automatyczne wyłączanie się lampy, tzn. jej przechodzenie w tryb standby.
Zoom - jeśli palnik jest podniesiony, to nawet jeśli jest w trybie auto nie zmieni swojego położenia przy zmianie ogniskowej obiektywu. Aby go zmienić ręcznie (cały czas mowa o podniesionym palniku), musisz w ustawieniach zmienić na manual zoom i dodać/ująć przybliżenia palnika.
Wg mnie problemem jest to, że poza trybem HSS aparat nie widzi lampy. Nie mam pojęcia, czemu, bo jest to sytuacja nienormalna...
Dzięki!
Bart -niepokojące jest to,że dużo Metzów (a przynajmniej takie mam wrazenie po lekturze wątków) odwiedza serwis.. No nie wiem..jak z tą widocznością. Chyba widzi, bo przecież wyzwala.. W tym HSS pojawia się rysunek dopiętej lampy, w TTL mam tylko błyskawicę (jak we wbudowanej lampie). Sama nie wiem czemu po prostu nie ma jednego symbolu, który rozwiewa watpliwości..
"Synchronizacja zasięgu z ogniskową jest tylko przy opuszczonym i zablokowanym palniku "- i takich "oczywistych oczywistości" nie wiedziałam..co mnie uspokaja.
"Zegar - nie zrozumiałem, czy ta ikona u ciebie nie występuje w ogóle? - - już występuje! :)
"Zoom - jeśli palnik jest podniesiony, to nawet jeśli jest w trybie auto nie zmieni swojego położenia przy zmianie ogniskowej obiektywu. Aby go zmienić ręcznie (cały czas mowa o podniesionym palniku), musisz w ustawieniach zmienić na manual zoom i dodać/ująć przybliżenia palnika." -
czyli zamiast automatu i komunikacji lampa-aparat - mam prace ręczne z zoomem,tak?
Najlepiej mi idzie kompensacja ekspozycji - działa zawsze:))
NightCrawler:
1.Tak wyzwala.
2.Tak, zmienia się! Sądziłam,że w każdej pozycji palnika będę mieć choćby zasięg lampy..
Czyli mam się nie martwić, tak?
Wybaczcie, ale pisałam,że mam zerowe pojęcie..:roll:
I bardzo dziekuję :)
Mam takiego Metza48 od niedawna i chcial bym kupić jakiś wyzwalacz radiowy. Najlepiej z dwoma odbiornikami jak bym w przyszłości chcial podpiąć jeszcze jedna lampe (np. studyjną)
Głównie chodzi mi oto abym mógł w plenerze postawić sobie statyw z parasolką.
Czy ktoś może mi polecić coś sprawdzonego?
- Tak. "
"czyli zamiast automatu i komunikacji lampa-aparat - mam prace ręczne z zoomem,tak? "
a to mi się wcale nie podoba...
Jeszcze raz bardzo dziękuję. Może opanuję ustrojstwo nim osiwieję..:roll:
a jest jakieś rozwiązanie zdalne co przenosi automatykę?
ten wyzwalacz radiowy jest jak widzę uniwersalny i pozwala tylko na przekazanie informacji o wyzwoleniu błysku :idea:
Co do chińskich wyzwalaczy...
http://www.piro.art.pl/2009/06/21/uw...lacze-radiowe/
...może się przyda.
Pozdrawiam.
Krzysiek jesteś w stanie zweryfikować to do czego linka dał Daniyal9?
Czy rzeczywiście ten wyzwalacz radowy psuje fotki?
Ja waham się pomiędzy takim właśnie wyzwalaczem a kabelkiem 5m http://jabbafoto.pl/opis/id,327379/
w tym artykule koleś wzmocnił zasięg wyzwalacza jakąś dodatkową anteną może to mu zaczęło w jakiś sposób zakłócać obraz :idea:
Krótkie pytanie odnośnie Metza 58, nie chcę robić nowym wątkiem zamieszana. Czy przy odpalaniu bezprzewodowym za pomocą wbudowanej w E-620 tryb TTL działa, czy trzeba ją manualnie ustawiać? Czy dogaduje się bezprzewodowo tak jak np. FL-50R? Rozmawiałem o tym ze sprzedawca w sklepie, ale nie potrafił udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi, więc z góry dzięki za pomoc :wink:
wiem, że metz miał wypuścić aktualizację softu umożliwiającą sterowanie nią przez E3 i inne modele posiadające tą możliwość, ale czy wypuścił? Idę szukać na stronie metz'a :)
O tutaj jest informacja:
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/...digital_GB.pdf
Było... https://forum.olympusclub.pl/showthr...121#post332121
Pozdrawiam ;)
ps.osobiście fociłem E-520 i radyjko z tym nowym softem w lampie pięknie śmigalo.
Dzięki :) W czwartek/piętek powinna być to zobaczymy jak to działa.
Witam
Przeczytałem chyba wszystkie wątki na ów forum o lampach błyskowych,...." i jak było na początku "....tak jak i obecnie- nie wiem którą wybrać :do olka 520 , czy fl 36 , czy metz 48.
Proszę szanowne grono o opinie w/w sprawie. :?:
Tyle że FL-36 i Metza 58 AF-1 trudno porównywać. Wymiary, masa, możliwości, no i cena sporo się różnią.
Ale Ty piszesz że wybrałeś 58 AF-1 ;)
Tak napisałem bo chciałem potwierdzić swoją teorię że mocy nigdy za wiele. Miało to wskazać, że przy wyborze FL-36 czy Metz 48 wybrałbym tego drugiego. Tyle.
Pozdrawiam