Jak scena nie jest dynamiczna to Microsoft Image Composite Editor skleja się banalnie.
Wersja do druku
po to kupujemy mirrorlesy i lustra zeby miec najlepsza możliwą jakość, więc rzeźbienie na zasadzie prostowania zdjęcia z ryby, kadrowanie etc jest w moim mniemaniu całkowicie bezsensu. Ale kto co lubi. Anamorficzne obiektywy (wideo) też sa stworzone w jakimś celu, zalezy czy ktos lubi taki obrazek, czy nie.
10mm na m43 to dość wąsko. Prostowana ryba daje odpowiednik 5mm, a nawet 3,5mm, jak się wybierze projekcję cylindryczną i wykorzysta całą szerokość kadru (oczywiście o ile to akurat pasuje do danej sceny).
Wszystkie kombinacje, to dosłownie kilka kliknięć i mamy prosty obrazek. Do tego nie tylko rektilinearny, ale także w innej projekcji, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jakość bardzo podobna jak z UWA, a w torbie lżej. Teraz, jak chodzę po mieście z aparatem, mam przy sobie EM-5 z zapiętym 14-150 (albo 14-42) i Samyanga 7,5. Do tego czasem plącze się w torbie 20/1,7. Jak chcę mieć zdjęcie z ryby, to robię i nie prostuję, a jak 14mm okazuje się za wąsko, a chcę akurat proste zdjęcie, to też zakładam rybę, a potem prostuję. Jak na razie ten zestaw zaspokaja całkowicie moje potrzeby, jeśli chodzi o zakres ogniskowych. Dzięki prostowaniu nie mam potrzeby kupowania np. 7-14, czy bardzo szerokich stałek i noszenia tego wszystkiego, bo rybka zastępuje mi 3,5-14. Każdemu według potrzeb :)
Np. to jest prostowane zdjęcie z ryby. Kąt widzenia w poziomie około 135 stopni. Może nieco przesadziłem ze ściśnięciem zwierzaków po bokach, ale to kwestia ustawienia jednego suwaka.
Ajt napisał przecież do tego celu odpowiedni program. Od czasu gdy kupiłem Samyanga używam programu Ajta i bardzo sobie chwalę - roboty jest z tym niewiele, a zabawa przednia, zwłaszcza, ze jest kilka różnych algorytmów prostowania. Link do wersji demo programu masz w stopce Ajta.
Z falami na wodzie przy sklejaniu nie było problemów?
---------- Post dodany o 18:57 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
W przypadku 9-18 to trochę przesadziłeś :-)
Ale trzeba przyznać że z premierą 10-18 u Canona pojawił się silny argument na jego korzyść. Jakby jeszcze matryc się lepszych dorobili.
Jeśli ma to być Samyang to lepiej się pospieszyć :
https://www.facebook.com/samyangpl?fref=nf
http://www.optyczne.pl/8223-news-Nex...ng_Optics.html
Mamy wyjaśnienie dziwnej polityki cenowej w ostatnim czasie (100 macro)
A w przwynajmniej najbliższym czasie może być problem z dostępnością i gwarancją ;-(
Tyle.
Który system ma uwa zuma od 13mm o parametrach optycznych tego Kowadła? W zasadzie to takie szkło a 'la TSE-17/4