Odp: Który obiektyw wybrać - ZD 45mm. czy 60mm. macro?
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Twoje zdanie o przydatnośći jest dosyć mocno odosobnione, kity są akceptowajne tylko w jpg prosto z puszki.
nie będę się spierał co do ich użyteczności, co do ich bezużyteczności myślę, że mamy podobne zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Twoje zdanie o przydatnośći jest dosyć mocno odosobnione, kity są akceptowajne tylko w jpg prosto z puszki.
Zależy, które kity.
Zerknij na 12-32 Panasonica :)
PS. Swego czasu Canon 24-105 też był kitem ;)
Jezusie słodki, na co Ci tyle tych obiektywów? Jeszcze nie zaczęłaś nawet zdjęć robić, a już masz całą kolekcję szkieł w planach. Ja rozumiem, kto bogatemu zabroni, ale mogę Cię zapewnić, że nie będziesz używała wszystkiego. I tak zwykle się kończy na dwóch-trzech obiektywach, które używamy najczęściej. Zestaw z dwoma kitami + stałka jest, moim zdaniem, wystarczający na początek, a potem, w trakcie rozwoju, będziesz wiedziała, czego potrzebujesz najbardziej.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Zależy, które kity.
Zerknij na 12-32 Panasonica :)
PS. Swego czasu Canon 24-105 też był kitem ;)
Sprawdzałem na razie mZD 12-50, i mZD 14-42 w dwóch wersjach , żaden nie zdobył mojego uznania, ale ja jestem zepsuty obcowaniem z ZD 14-54, ZD 14-54 v.II i ZD 12-60... To były też kity do E-1, E-3 i E-30.
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jezusie słodki, na co Ci tyle tych obiektywów? Jeszcze nie zaczęłaś nawet zdjęć robić, a już masz całą kolekcję szkieł w planach. Ja rozumiem, kto bogatemu zabroni, ale mogę Cię zapewnić, że nie będziesz używała wszystkiego. I tak zwykle się kończy na dwóch-trzech obiektywach, które używamy najczęściej. Zestaw z dwoma kitami + stałka jest, moim zdaniem, wystarczający na początek, a potem, w trakcie rozwoju, będziesz wiedziała, czego potrzebujesz najbardziej.
Jest takie powiedzenie: lepiej mieć i nie potrzebować, niż potrzebować a nie mieć. :wink: Jak ktoś może sobie pozwolić to nie widzę nic złego w kupnie kilku obiektywów. Nie wszyscy mają dar przewidywania czy dany obiektyw nam się spodoba i czy będziemy go potrzebować. System m43 ma według mnie jedną dużą przewagę nad innymi systemami bezlustrowymi, tj. płynność. Jak stwierdzimy, że dany obiektyw nam nie pasuje lub mało go używamy to możemy go w miarę szybko sprzedać nie tracąc na tym za wiele (lub nie tracąc nawet w ogóle w przypadku szkieł używanych).
Z drugiej strony zgadzam się z realnasty, że zestaw z dwoma kitami + stałka jest, wystarczający na początek. Czytałem jednak wątek i w twoim wypadku musisz zrobić zakupy od razu na przyszłość, więc słuchaj rad i wybierz to co ci się wydaje najlepsze. Ja mam Panasonica 100-300 od niedawna i świetna jest nim zabawa. Jak masz blisko las to polecam, będzie różnica w porównaniu do 150mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Mimo wszystko 40-150/4.0-5.6 ED Rteż uważam za szkło bardzo dobre przy swojej niskiej cenie.
Jakość zdjęć jest dobra także w RAWach.
Np to zdjęcie zrobiłem tym obiektywem:
musisz pamiętać, że panas 100-300 jest "fajny" tak do ogniskowej 250-260mm, potem robi się mydełko
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
musisz pamiętać, że panas 100-300 jest "fajny" tak do ogniskowej 250-260mm, potem robi się mydełko
Czytałam o tym w wątku tego obiektywu. Czy w przypadku 75-300 Olympusa jest podobnie - pytam z ciekawości, bo już zdecydowałam się na Panasonica.
Poza tym wybrałam jednak mZD 40, a nie 25. Zestaw kitowy + 40 już zamówiłam, teleobiektywu jeszcze nie - rozglądam się, czy może przypadkiem ktoś nie sprzedaje używanego ciut taniej. Jeśli nie to w tym tygodniu zamówię nowy.
Cytat:
Zamieszczone przez
magbag
Czytałam o tym w wątku tego obiektywu. Czy w przypadku 75-300 Olympusa jest podobnie - pytam z ciekawości, bo już zdecydowałam się na Panasonica.
Z tym mydłem to nie przesadzajmy, nie jest tak źle. Na pewno widać różnicę i warto ustawiać 260-270mm. Panas 100-300 to całkiem fajne szkło, w porównaniu do Olka jest jaśniejsze i ma stabilizację, która jest wydajniejsza niż ta w E-M5.
Dziwi mnie tylko, że kupujesz E-P5... ten zakładany wizjer jest fajny ale na dłuższą metę niewygodny. A z teleobiektywem to już porażka, że o gripie nie wspomnę. No ale jak ma wyglądać...
Cytat:
Zamieszczone przez
magbag
Poza tym wybrałam jednak mZD 40, a nie 25. Zestaw kitowy + 40 już zamówiłam, teleobiektywu jeszcze nie - rozglądam się, czy może przypadkiem ktoś nie sprzedaje używanego ciut taniej. Jeśli nie to w tym tygodniu zamówię nowy.
Szybko dokupisz 25mm :) Tym 14-42 w mieszkaniu nie poszalejesz a 45mm okaże się za wąski...