A kto milczy? Wszyscy piszą, nikomu nie zabraniam i nigdy nie zamierzałem.
Bosz.... dobra, poddaję się
:roll:
Wersja do druku
Chłopie, piszesz enigmatycznie, więc się nie dziw, że nie łapię sensu.
Nie można 50% meritum wypowiedzi zostawiać w domyśle.
A poddawaj się wolę oglądać Twoje foty, niż czytać posty.
Te pierwsze w większości są zaj****te(choć ja nie Tomaszewski, ale zawsze któś :-D ), te drugie czarna magia.
Nie sądziłem że wywołam aż taką burzliwą dyskusję. Dziękuję wszystkim za wkład i ocenę.
Panowie nie kłóćcie się, bo chyba nie ma o co :) Admin jak może to proszę usunąć wszystkie wycieczki personalne z mojego wątku.
Diabolique nic do ciebie nie mam, ale wyjeżdżasz z tekstem że się ze mnie wyśmiewasz - kolego brakuje ci chyba lekkiej ogłady.
Dziękuje za uwagi.
Scena z ptakami mi się osobiście bardzo podoba ze względu na tego "krakana" stojącego i jakby nadzorującego resztę "krakanów". Niestety stabiliacja z 200mm i AF nie dał rady, a zrobiłem kilka zdjęć z tej serii.
Ostrości nie wyciągne bardziej niestety.
Podbiłem na maksa w LR - to chyba poprostu złe zdjęcie jest :/ Albo po eksporcie załadować od nowa i znowu podbić :)
Zgadzam się i dopowiem od siebie - przyroda jest piękna.
Widziałem wiele kwiatków w galeriach osób , które mówią mi, że mi one przejdą - to jak to jest? Można robić, ale nie pokazywać? nie rozumiem.
Zupełnie szczerze: możesz mi pokazać do czego wg ciebie powinienem dążyć - konkretne zdjęcia, które subiektywnie oceniłbyś jako super ekstra.
Poprosiłbym o przykłady fotografów i takich zdjęć. Chyba ten wątek polega na tym, że mówicie mi co mam źle w moim warsztacie.Cytat:
Zamieszczone przez diabolique
Chce robić super makro kwiatki tak, że wyszystkim kopary opadną. Właśnie po to ten wątek założyłem.
Dzięcioł faktycznie nie wyszedł zbyt dobrze.
Podbicie świateł super - nie pomyślałem o tym - dziękuje za uwagę. Obróbkę zdjęć zawsze robie globalnie muszę się nauczyć że można sobie coś tam lokalnie popodbijać.
Odnosząc się jeszcze do kwiatków i banałów. Ludzie ja rozumiem, że nie jest to wielka sztuka. Piszecie, że każdy przez to przechodził... Być może tak jest że jest to banalne, powtarzalne i faux pa fotograficzne, ale mi się bardzo podoba. Nie aspiruje na wielkiego sztukmistrza i nie szukam na siłę rzeczy tam gdzie ich nie ma.
Co więcej nie mam okazji robić zdjęć ambitnych bo najczęściej jak wychodzę w plener to są to tereny zielone stąd też najwięcej tematycznie mam takich widoczków. Dają mi one pewną satysfakcję.
Chciałbym mieć takie oko, które pozwoli mi wyłapywać ciekawsze sceny i do tego będę dążył - ale kwiatki makro , czy przyroda póki co mnie pociąga. Może po prostu nie będę wam takich zdjęć pokazywał :)
pokazuj, pokazuj. Jeden ponarzeka na szumy, drugi że krzywa perspektywa, inny na pogodę albo na to, że zima. Wśród różnych opinii znajdziesz te, które Ci się przydadzą a przy okazji skóra Ci trochę stwardnieje :)
Do roboty,
idź rób foty.