Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 110

Wątek: Zdjęcia zimocha

diabolique
    Gość

Odp: Zdjęcia zimocha

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    diabolique - czepiasz się gościa
    Ja się nie czepiam, ja się naśmiewam...
    Ciekawa sprawa, o pisaniu po zdjęciu wypowiedziało się sporo osób przede mną (raczej jednoznacznie), ale dopiero pojawienie się złego Diabolika uruchamia w społeczeństwie odruchy agresywno-obronne...
    Zatem z mojej strony do widzenia wszystkim z tego wątku i pozdrawiam walentynkowo
    Udanych zdjęć i owocnych dyskusji

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Napisałem już ze nie podpisuje zdjęć od pewnego momentu. To co wrzucam to pozostałość historyczna, wersji bez podpisu tych zdjęć nie mam. Rozumiem ze wg ciebie zdjęcia kiepskie ?
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Rozumiem ze wg ciebie zdjęcia kiepskie ?
    Nie są kiepskie. Są po prostu nieciekawe.
    Za 3-4 lata, jeśli wciągnie cię hobby fotograficzne i będziesz interesował się zdjęciami to sam zauważysz, że widziany po raz trzydziesty oklepany i banalny kadr nie wnosi nic nowego do twojego życia...
    Ja wiem, że każdy musi przez to przejść (ja też, rzecz jasna), ale może moja uwaga znacznie skróci u ciebie ten okres fotograficznej kariery i zaczniesz w swoich kadrach pokazywać rzeczy, które są mało znane/inaczej widziane/nigdy nie widziane itp.

Są fotografowie, którzy pokazują rzeczy banalne i oczywiste. Ale oni mają NIESAMOWITY warsztat, który jest wartością samą w sobie. Gdy nie posiadasz takiego warszatu możesz zniwelować tę różnicę pokazując coś ciekawego.
    Zauważ, że zdjęcia interesujące pod względem tematu wcale nie muszą być najwyższej jakości, by były doceniane.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Nie są kiepskie. Są po prostu nieciekawe.
    ......etc ......etc ........etc .......
    Był kiedyś taki wątek, nie pamiętam autora, zdaje się jakieś niebanalne fotografie wejścia do kibelków w Kijowie chyba... zdaje się że zainteresowanie było takie duże że autor poprosił o usunięcie wątku.

Morał, niechże zimoch próbuje, kombinuje... kto nigdy nie zgrzeszył banalnymi pstrykami niech pierwszy rzuci kamień.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Ja wiem, że każdy musi przez to przejść (ja też, rzecz jasna), ale może moja uwaga znacznie skróci u ciebie ten okres fotograficznej kariery
    Raczę wątpić. To jest tak, jak z tym, że potrafimy uczyć się tylko na własnych błędach. Po prostu jest droga, którą każdy musi przejść i musi mu to zająć trochę czasu, żadne uwagi i krytyka nie są w stanie tego zmienić.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.

barmichal76
    Gość

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Raczę wątpić. To jest tak, jak z tym, że potrafimy uczyć się tylko na własnych błędach. Po prostu jest droga, którą każdy musi przejść i musi mu to zająć trochę czasu, żadne uwagi i krytyka nie są w stanie tego zmienić.
    Zmienić - nie, skrócić - tak.

Pozdr

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Morał, niechże zimoch próbuje, kombinuje...
    A kto mu broni?
    Masz jakąś dziwną obsesję na moim punkcie. Wybacz, że nie pamiętam dlaczego
    Lepiej rzuć autorowi garść dobrych rad zamiast wiecznie stękać.

PS. Jeśli uważasz te zdjęcia za dobre, to napisz to autorowi.

---------- Post dodany o 15:44 ---------- Poprzedni post był o 15:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Raczę wątpić. To jest tak, jak z tym, że potrafimy uczyć się tylko na własnych błędach.
    Pod warunkiem, że jeszcze ktoś ci te błędy wskaże.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 14.02.14 o 16:48

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Diabolique ma sporo racji ale jedno mi się u nas nie podoba. Łatwość krytykowania nowych, czasami nadmiernego. Starym Forumowiczom dostaje się mniej, nawet w wątkach "ocena" mamy sporo kurtuazyjnych wpisów i niewiele negatywów.

Co do tej drogi, którą każdy musi przejść i szukania niebanalnych kadrów to pełna zgoda z tym, że jest spore grono doświadczonych Forumowiczów, którym nie przeszkadza, że zobaczą kolejny "banalny" krajobraz albo kolejne "banalne" makro. Po prostu lubią akurat te dziedziny i nie szukają czegoś niebanalnego na siłę. Bo takie szukanie niebanalnych kadrów często też kończy się tym, że autor nie rozumie dlaczego dostaje jedynki za swoje dzieła. To znaczy rozumie - inni nie potrafią docenić jego geniuszu

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

A kto mu broni?
    Masz jakąś dziwną obsesję na moim punkcie. Wybacz, że nie pamiętam dlaczego
    Lepiej rzuć autorowi garść dobrych rad zamiast wiecznie stękać.

PS. Jeśli uważasz te zdjęcia za dobre, to napisz to autorowi.
    Obsesję? ja? dlaczego niby?

---------- Post dodany o 16:47 ---------- Poprzedni post był o 16:29 ----------

pers - bo to tak jest że to Forum zastępuje trochę takie "kółko fotograficzne" albo "warsztaty dla początkujących". Wiadomo, takie zajęcia kosztują a udział w Forum jest w zasadzie bezpłatny. I jest tu kilku fajnych "nauczycieli": Mirek54, Bufetowa, Bodzip, helmuth, Saabor i jeszcze kilku innych. Chwała im za to! Ich jakoś nie nuży wytykanie błędów na kolejnym banalnym pejzażu czy portrecie. Trochę tak jak pani od plastyki nie nuży 100 obrazek tego samego kwiatka mniej lub bardzie udolnie przez dzieciaki w podstawówce namalowany.

No wiadomo... czasami zdarzają się gnioty takie że każdego z nerwów wyprowadzają... Tak, z pewną awersją podchodzi się do zdjęć z sygnaturkami... ale to normalne. Gorszym zjawiskiem są wpisy które z założenia z góry wszystko krytykują. Niestety, jest kilku takich "znawców" a ich komentarze zamiast pomagać to zniechęcają. A przecież szanse na to że na Forum nagle jak objawienie pojawi się kolejny Newton, Horowitz czy Tomaszewski są niestety niewielkie...
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar realnasty
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Zmienić - nie, skrócić - tak.
    No właśnie wydaje mi się, że każdy ma swoje tempo i wpływ innych na nie jest niewielki.

Pod warunkiem, że jeszcze ktoś ci te błędy wskaże.
    Wydaje mi się, że jak ktoś nie jest zapatrzony w sobie nadmiernie, to z czasem, nawet mimo braku krytyki, zacznie dostrzegać u siebie błędy.

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Diabolique ma sporo racji ale jedno mi się u nas nie podoba. Łatwość krytykowania nowych, czasami nadmiernego. Starym Forumowiczom dostaje się mniej, nawet w wątkach "ocena" mamy sporo kurtuazyjnych wpisów i niewiele negatywów.
    Krytyka, jaką znajduję na Forum, nie wydaje mi się zbyt ostra. Jeśli ktoś zniechęci się po kilku ostrych słowach, to chyba fotografia nie była mu pisana. Natomiast wobec starych Forumowiczów jest szczątkowa, jeśli w ogóle jakaś się pojawia i to nieco drażni, zwłaszcza przy świadomości, że taka praca nowego użytkownika zostałaby zjechana.
    mikrusek i trochę szkiełek
    Zapraszam do mojego wątku i na Flickr.