Tak coś czułem, że to napiszesz :mrgreen:
Nooo i o to mi w sumie chodzi :D
Wersja do druku
A może (tak głośno myślę) zostawić tak jak jest, dodając jeden punkt - komentujemy tylko OSTATNIE wklejone zdjęcie, czyli w momencie napisania przez kogoś posta z kolejnym foto, przestajemy komentować zdjęcia poprzednie, nie wklejamy też zdjęć o charakterze informacyjnym, żeby nie robić bałaganu.
Wtedy rozciągnąć by można liczbę wymaganych komentarzy z trzech np do 5 czy 6?
Jak sądzicie?
Mnie się wydaje, że w miarę jasne jest kiedy dyskusja na temat danego zdjęcia zamiera i można wstawić nowe ale różne osoby mogą mieć różne podejścia do tego ;-)
Ja bym dał te 24h jako minimum ale gdy widać, że dyskusja nadal trwa to nie wrzucałbym kolejnego zdjęcia. Jak w ciągu dnia (po tych 24h) przez powiedzmy 4 godziny nie ma nowych wpisów to można wklejać kolejne zdjęcie.
A co będzie, jak po tych 24h kilka osób równoczesnie wrzuci zdjecia? Tak sobie tylko teoretyzuję ;)
Czyli, "konkursa" nie bedzie, tylko kto pierwszy ten lepszy. Z drugiej strony to by dobrze świadczylo o watku, że tylu chętnych.
Coście się tak uczepili tych 24 godzin?!
Naprawdę nie rozumiecie znaczenia ostatniego punktu, czy to tylko tak dla zasady, żeby się coś przypadkiem nie udało?
Ostania moja próba - modyfikacje.
Kilka prostych zasad:
- w wątku wstawiamy zdjęcia (i fotografie też:smile:) - jeden post - jedno zdjęcie
- oprócz zdjęcia autor pisze kilka słów o swoim dziele - dlaczego mu/jej się ta praca podoba, co ma pokazać, co opowiedzieć, (ewentualnie dlaczego chce ją pokazać innym.)
- po publikacji posta ze zdjęciem dajemy wszystkim czas na komentarze, chętnie poczytamy tu komentarze forumowych autorów docenionych, nagrodzonych w konkursach, zasiadających w konkursowym jury, oczywiście komentarze pozostałych są też bardzo mile widziane i wyczekiwane.
- Komentujemy zaczynając od treści, tematu, kompozycji, przekazu; szumy i inne niedostatki techniczne zostawiamy na koniec.
Ważne by próbować konfrontować, to co autor widział, a co widzą, lub czego nie dostrzegają inni.
- Po co najmniej sześciu komentarzach można wrzucić kolejne foto, w kolejnym poście. (Jeśli wywiąże się żywsza wymiana myśli, dajmy jej wybrzmieć przez chwilę)
- Komentujemy tylko OSTATNIE pokazane zdjęcie, po wstawieniu kolejnego nie przywołujemy w komentarzach zdjęć poprzednio pokazanych.
- Jeśli zdjęcie nie otrzyma żadnego komentarza, lub otrzyma ich mniej niż 6 w ciągu 24h od publikacji postu, kolejny autor może napisać kolejny post zawierający zdjęcie do recenzji.
Jednocześnie proszę kogoś z moderatorów o wyczyszczenie wątku z offtopów organizacyjnych.
---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post był o 15:32 ----------
Dla przypomnienia - to jest ostatnio wstawione zdjęcie, przebrnęłam przez Offtopy i wyszło mi, że ma tylko dwa komentarze, więc.. kto da więcej?
To nie jest śmieszne. Ostatnio oglądałem wywiad z Panem Tomaszem Rożkiem, który podszedł do matury z polskiego - analiza fragmentu jego własnej książki. Zdobył około 70% punktów. Czyli rozumienie tekstu przez autora, nie do końca pokrywało się z tym, jak rozumieli ten tekst autorzy pytań maturalnych.
Ale to właśnie ci, co ułożyli te pytania, decydują o tym, jak rozumieć autora.
Dlatego lepiej, kiedy autor opowie o swoim dziele, zanim zrobią to inni (krytycy, pochlebcy, wazeliniarze, wrogowie itp). Potem to już nie ma sensu. Masy i tak wiedzą lepiej- słuchają tego, który mówi w sposób, bardziej dla nich zrozumiały.