No to fajnie, masz modela, teraz tylko robić mu dużo sesji :)
Wersja do druku
No to fajnie, masz modela, teraz tylko robić mu dużo sesji :)
A jak zrobić takie zdjęcie, że ono jest takie jakby wypukłe, że jest takie niekształtne, ale przy tym więcej wszystkiego na zdjęciu załapie. Czy to są jakieś specjalne obiektywy ?
Obiektywy o bardzo krótkiej ogniskowej. :-)
Tak to kwestia obiektywów. Do zrobienia tych fot zapewne użyto obiektywu szerokokątnego lub obiektywu typu FISHEYE.
http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=685
tu masz ale to duuużo pieniążków
Hmm rzeczywiście drogie te obiektywy, ale dzięki za odpowiedzi :D
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:28 ----------
:)
Czy ktoś wie jak uzyskać taką kolorystykę i rozmycie jak na tym zdjęciu ?
kolory to latanie suwakami w hsl chyba. ;) a obiektyw pasuje mi na nikkora 50mm 1.8G, ot światełkowy bokeh i tyle, ale mogę się mylić.. ;)
ha! prawie trafiłem! http://fotoblogia.pl/2009/01/17/pora...h-piekny-bokeh
nikkor 50 1.4 D. Tak nie do końca mi te kółka pasowały do 1.8G ale byłem blisko. :D
A jeszcze tak zapytam, ponieważ zawsze jak robię zdjęcie z przybliżeniem to mam tam jakiś 1 plan a reszta traci fajnie ostrość.
Natomiast, kiedy chcę zrobić zdjęcie całej postaci (od góry do dołu) to wychodzi zdjęcie bez zamazania z tyłu - takie zwykłe.
Czy to też zależy od obiektywu, czy można jakoś ustawić ?
O taki efekt mi chodzi:
Głębia ostrości to przede wszystkim ustawienie przesłony. Im mniejsza liczba (większy otwór) tym głębia ostrości mniejsza.
Jeśli chcesz uzyskać rozmycie w portrecie (zwłaszcza całą osobę mieć w kadrze) - fotografuj na małych liczbach przysłony. Obiektywy przeznaczone do portretu mają zwykle światło (czyli minimalną liczbę przysłony jaką możesz ustawić) poniżej 2. Są jednak drogie - alternatywą tutaj jest zakupić adapter M42 do mocowania Olympus (kilkadziesiąt złotych, o ile nie kilkanaście) i do tego jakiś używany obiektyw od Zenita/Praktiki. Na allegro jest mnóstwo Heliosów 50mm ze światłem 2.0 - bardzo fajny obiektyw. Za niewielkie pieniądze można robić fajne zdjęcia.
Mam taki zestawik - spisuje się znakomicie.
I jeszcze coś dodam - ustaw tryb pracy na A (preselekcja przysłony) i zrób kilka zdjęć zmieniając za każdym razem liczbę przysłony. Potem porównaj co się dzieje z tłem.