O, to to to, jak rane, upiję się ze szczęścia, bo o to mi na tych fotach chodziło, tak to widziałem, gdy je robiłem. Rane, Tadeusz, serdeczne podziękowania. No naprawdę, wniebowzięty jestem.
Wersja do druku
Twoja ostatnia seria fotek bardzo mi się podoba.Jest w nich pomysł,klimat i to co fotografia cz-b mieć powinna.Gratulacje!
przy zerknięciu na zamieszczone w wątku jakoś nie robi wrażenie ale ta spokojna szarość rozległego terenu i ta niema bez dawnej świetności bryła zamku jakoś mnie podkusiła i kliknęłem sobie na powiększenie a tu po lewej idzie człowiek, na śroku zamek, po prawej droga i z tymi z początku nie widocznymi szczególami zaczęło wszysto nabierać sensu i nadawać nastrojowy ton który zmusza zresztą każdego z nas do innej interpretacji. Kadr 13 na tym przegrodzonym pagórku stojący człowiek i pustka wokół jak dla mnie ponownie kadr wobec którego nie można przejść bez choćby chwili refleksji.
12, 13 - foty miały nazywać się "samotność" - to pięknie to ująłeś. Klimat!!
13 - bardzo fajne. Jest w nim coś przyciągającego uwagę. Z resztą 12, mimo, że kadr stosunkowo pusty również na chwilę zatrzymuje, choćby po to by się zastanowić co autor miał na myśli. Jednak 13 wypada zdecydowanie lepiej.
O, kochani, dzięki za komentarze; naprawdę je sobie cenię, szczególnie, że przypomniały mi one, co naprawdę chciałem pokazać na tych zdjęciach :-) Serio mówię...
Co do powiększeń: na laptoku mam rozdzielczość tysiąc dziewięćset coś na tysiąc coś i zasadniczo nie ma problemu, żebym wklejał obrazki w rozdzielczości 900x600 (900x900), bo takie umieszczam na flickrze i takie mieszczą mi się ładnie na ekranie. Jeśli taka jest wola ludu - możemy się tak umówić; niemniej, wydawało mi się, że mniejsze obrazki, mimo, że mają mniej szczegółów, łatwiej oglądać w mniejszych rozdzielczościach.
Dla mnie rzondzi ostatnia fota (z ludzikiem). Przedostatnia nie.
To nie ludzik.
To moja żona.
Tak czy siak, idziemy dalej. Miałem przerwę w skanowaniu, ale wracam. Tym razem fragment zamku w Edynburgu, Bessa R, Color Skopar 35mm, HP5+, R09.
14.
The spin sur Flickr : partage de photos !@@AMEPARAM@@http://farm4.static.flickr.com/3142/2556005481_842bfe0b99_m.jpg@@AMEPARAM@@2556005481@ @AMEPARAM@@842bfe0b99
zacna fota, zacny sprzęt ;)
ładny rytm. Podoba mi si podejście, między innymi Dżemskiego , do fotografii analogowej tzn - analog to analog- nie czyścimy paproszków podczas skanowania. Jednakże przy tej fotografii paprochy mi przeszkadzają- podajesz na tacy piękny, syntetyczny, czysty kadr, rewelacyjne szarości, które psują brudy i syfy ( małe bo małe ale są )