Odp: Nikon D600 - tani(?)-fulfrejm nadchodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Z FF na m43 musisz podzielic rozdzielczosc przez 4 czyli nie 15 a 9 mpx
warto przy przeliczeniach pamiętać że 16 MPx z OMD to jest na formacie 4/3. Jak to przyciąć do 3/2 zostaje 14,1 MPx mnożąc to razy 4 wyszłoby, że matryca FF o takiej gęstości miałaby ca. 56MPx. Niby dużo, ale postęp idzie... warto popatrzeć na Nikony D5200 / D7100 które przy 24MPx mają nie gorsze parametry od swoich 16 MPx-owych poprzedników
ale to taki off-topic
Tak naprawdę poza mniejszą GO(którą tylko nieliczni potrafią twórczo wykorzystać) i trochę lepszym wysokim ISO(też abstrakcja dla większości) to niewiele przemawia za FF w zastosowaniach amatorskich - poza faktem, że faceci lubią auta terenowe, żeby nimi jeździć po mieście. Wielu fotografików z wysokiej półki to i tak chyba analog preferuje - wielki albo średni format, zwłaszcza w niekomercyjnych projektach, które i tak będą pokazywane w galeriach.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Tak naprawdę poza mniejszą GO (którą tylko nieliczni potrafią twórczo wykorzystać) ...
po co od razu twórczo wykorzystywać, mnie wystarczy, żeby choć odrobina ładnego rozmycia tła pojawiła... w m4/3 nie jest z tym za fajnie, dlatego komentarz epicure'a dot. mojej tęsknoty za stałkami ze światłem 2,8 z czasów gwintu M42:
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Faktycznie akurat takich na próżno szukać, bo w m4/3 takie są, tylko jaśniejsze :)
traktuję jako żart :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
po co od razu twórczo wykorzystywać, mnie wystarczy, żeby choć odrobina ładnego rozmycia tła pojawiła... w m4/3 nie jest z tym za fajnie, dlatego komentarz epicure'a dot. mojej tęsknoty za stałkami ze światłem 2,8 z czasów gwintu M42:
Nie przesadzasz aby?
W mikro 4/3 owszem, rozmycie jest mniejsze niż w FF, czy APSC, jednak "odrobina" jest spokojnie do uzyskania. Przy czym raczej na dłuższych ogniskowych, albo obiektywach f/0.95
może przesadzam, może nie, kto to wie...
w każdym razie czekam na rozwój wydarzeń... albo na tanie stałki f 1,4 do m4/3 (bo stałki f2,8 do M42 do najdroższych nie należały) w tym szczególnie na 17/1,4 i 65/1,4, mogą być od producentów niezależnych, albo... trzeba będzie odkurzyć Porsta i kupić kilka rolek 36-klatkowego filmu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Takie stalki sa - tyle ze nie sa tanie. Jest kilka manuali z F0.9-1.0, jedna 1.4 + jedna 1.2 w planach. Jest tez sporo stalex ze swiatlem <2.0 ktore rowniez nalezy brac pod uwage moim zdaniem - 45/1.8 czy 75/1.8 zapewniaja calkiem ladne rozmycie moim zdaniem
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
traktuję jako żart :)
No akurat sie zgadzam z epicure - jasnosc nie oznacza tylko ekwiwalentu GO :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Tak naprawdę poza mniejszą GO(którą tylko nieliczni potrafią twórczo wykorzystać) i trochę lepszym wysokim ISO(też abstrakcja dla większości) to niewiele przemawia za FF w zastosowaniach amatorskich - poza faktem, że faceci lubią auta terenowe, żeby nimi jeździć po mieście. Wielu fotografików z wysokiej półki to i tak chyba analog preferuje - wielki albo średni format, zwłaszcza w niekomercyjnych projektach, które i tak będą pokazywane w galeriach.
Ja widzę jeszcze jedną przewagę FF, niskie ISO.
Oglądałem wiele zdjęć z m4/3, również z OMD (to naprawdę świetny aparat) i niebo nigdy nie jest takie gładki jak choćby ze starego C5D.
Cała para w najnowszych puszkach idzie w ISO pierdylion i zapomina się o idealnym niskim ISO.
Aha, jestem amatorem i jedyne co mnie skłoni do przesiadki, to bolący krzyż.
Mało który producent głośno się chwali niskim ISO 50 czy 100.
Może w nowych puszkach mikro 4/3 dostaniemy niskie czułości i szybszą migawkę, a może nie.
Witam !
W mikro 4/3 przy jasnych stalkach podczas focenia w plenerze brakuje mi nizszego ISO i szybszej migawki.
Naprawde nie rozumiem w czym Olympus ma problem aby zwiekszyc zakres ISO w dol... i przyspieszyc migawke do 1/8000s
Jak na razie nakrecanie filtrow szarych do stalek srednio mi lezy.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Naprawde nie rozumiem w czym Olympus ma problem aby zwiekszyc zakres ISO w dol... i przyspieszyc migawke do 1/8000s
Przyspieszenie migawki w bezlusterkowcach to nie taka prosta sprawa. Każde pstryknięcie w bezlusterkowcach to dwukrotnie większa ilość pracy dla migawki niż w lustrzankach. Uzasadnienie jest więc albo techniczne, albo ekonomiczne.