może najprościej napisać do niego? gość jest bardzo kontaktowy, zamęczałam go pytaniami, a on na wszystkie cierpliwie i precyzyjnie odpowiadał, może na temat pełnoklatkowych szkieł też się wypowie.
Wersja do druku
kiedyś to zdjęcie wrzucałem w innej wersji. Zacząłem sobie coś próbować z czarnobiałymi zdjęciami. Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Na razie afekty takiese.
Pentacon 1.8/50 bardziej niż na pełnej dziurze - bo jeszcze dziury po bokach.
Ta obwódka z tyłu głowy tak sama z siebie wyszła przy konwersji czy coś robiłeś z tonami?
Ona jest widoczna nawet w "gołym" rawie. Podniesienie kontrastu w obróbce trochę ją tylko wzmacnia. Nie walczyłem z tym, bo uznałem, że freelens musi mieć takie ozdobniki ;) Jak chcesz to dam Ci rawa do zabawy to sobie sam zobaczysz.
Byłem ciekaw skąd się to wzięło. Czasami podczas wywoływania RAW-a zdarza się, że lokalna zmiana ekspozycji powoduje takie efekty. A tu efekt naturalny :).
Ciekawa sprawa, nigdy się nie interesowałem tematem freelensingu, ale chyba zacznę. Nawet mam to szkło w domu do testowania ;)
Kilka razy przymierzałem się do freelensowania mniejszych obiektów ale zawsze coś stało na przeszkodzie.
Tym razem się udało wziąć na warsztat szachy.
Nie spodziewałem się, że będzie tak trudno. Z ponad 20 ujęć wybrałem tylko jedno. Światło z lamp studyjnych cały czas mi właziło bokami, zaświetlając scenę o wiele mocniej niż chciałem.
Chciałem się skupić na uzyskaniu skośnej przestrzeni ostrości, w której znalazłby się zaplanowany ruch na szachownicy. Równocześnie udało się zmarginalizować ustawienie pozostałych figur.
Technicznie to E-1 na statywie, a w ręce Tokina 28mm f/2.8
Zdjęcie nie kadrowane tylko przekonwertowane do B&W i dodana nieznaczna winietka.
Niewątpliwie statyw tudzież monopod, bardzo pomaga.Jeden element w miarę stabilny :-)
Załącznik 106133
Załącznik 106134
Załącznik 106135
@up
ostatnia fotka jest wciągająco niepokojąca. Nie można oderwać wzroku, tym bardziej po skończeniu serialu The Killing.
Faktycznie ostatnie zdjęcie coś ma w sobie, że nie można oderwać wzroku.
W miarę możliwości pisz też jakich obiektywów używałeś bo to cenna informacja dla innych. Jaki typ aparatu: lustrzanka, bezlusterkowiec też by mogło być. Nie każdemu się chce grzebać w exifach
No sorki...się zapominam czasem ;-)
Nie mam innej możliwości, więc używam E3 i co istotne przez wizjer...LV się nie sprawdza,może gdyby był większy wyświetlacz...
Do dyspozycji mam dwa szkiełka 1,8/50 Pentacona i śmiszny zoomik newiadomego pochodzenia 1:3,5-4,5 28-70. I tymże zoomikiem ostatnie foty popełniłem...
Załącznik 106285
Załącznik 106286
Jeszcze bawię się/eksperymentuje, ale za chwilkę zacznę notować ustawienia i efekty :-)
Załącznik 106372
jeszcze raz widok na Skoczów
Załącznik 106373
okolice Brennej...
cały czas zoomikiem 24-70
Bardzo ładnie to wychodzi.
Pogratulować :)
Ostatnia fotka, ladna jest. Ten domek super wyszedł.
Jak już ktoś wcześniej pisał,pomaga fotografowanie "z góry" efekt makiety się nasila...ale nie tylko tak da się uzyskać zadowalającą fotkę
Dzisiejsza...
Załącznik 106404
fajna ta dzisiejsza :D
idzie Ci to już naprawdę bardzo dobrze, nic ino pogratulować i fajnych motywów życzyć
Też mi się podoba :grin:
Gdzie ustrzeliłeś ten wiatrak ?
Wiatraczek miodzio.
I jeszcze jeden kadr...
Załącznik 106408...Załącznik 106409 i pierwsza uwaga ! O ile wychylenie w pionie lub poziomie obiektywu,daje przewidywalne i dobre efekty,o tyle wychylenie po skosie może prowadzić do zniekształceń !! (prawa fotka)
Ćwiczyć,ćwiczyć,ćwiczyć...
Załącznik 106513
Załącznik 106514
A jak ktos leniwy i ma "szopa" to:Załącznik 106515
No tak Mirek...ale można zwiedzać świat oglądając Discovery channel lub "z buta" !! ja wolę "z buta" :-)
@tropic plot mi sie podoba :-)
Skopiowałem z Mglistego Śląska...
Załącznik 106757
Załącznik 106758
Toruń...
Załącznik 107333
Załącznik 107334
Krzysiek jak bym to tak widzial...
No dobra....Załącznik 107345
Niebieski domek, wiatrak i płot - super.
Tak popsułem Twojego orf'a. :cry:
nie mogę zasnąć i dziubię w starociach
Załącznik 111592
Miałem ciekawe doświadczenie przez weekend...koledze pożyczyłem 50-tke Zeissa do FL...do najkona...i ni huhu,nie wychodziło !! Ciekawe czemu ??
Załącznik 111593
Nikon chyba nie mierzy światła bez obiektywu i trzeba full manual uskuteczniać a przy freelensingu to trudne. Raz wpadnie więcej a raz mniej i po ptokach.
Wieprzu, to zdjęcie z wieżowcem przypomina mi trochę pewne zdarzenie z 11 września... tylko tutaj samolot był chyba mniejszy: taki sterowany. Wiem że nie ładnie ale tak mi się skojarzyło z pewnym dowcipem: "jaki kraj taki terroryzm"
na dzisiejszą bezsenność tez się znalazł jakiś stary ukośny raw
Załącznik 111668
Powrót do wspomnień z dzieciństwa?