Odp: SONY Cyber-shot DSC-RX10
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Mam propozycję: wejdź sobie na dpreview, zobacz scenkę testową wykonaną RX100 II i porównaj ją do czego tam sobie chcesz. Ten RX10 ma dokładnie tę samą matrycę.
Witam !
Ta matryca 1" jest dobrym pomyslem dla uzyskiwania bardzo dokladnych jakosciowo fot.
Ale wymagany jest bardzo dobry optycznie obiektyw.
RX100 II takiego nie ma a RX10 ma spory zakres zooma a jak na razie nie spotkalem sie
aby taki zakres byl "jakosciowo" zawsze powalajacy w detalach.
Jak na razie ogladalem zbyt malo fot z RX10 aby ocenic wszystkie mozliwosci tego aparatu.
Stad poczekam az cos wiecej bedzie w internecie i pojawi sie jeszcze wiecej sampli...
Pozdrawiam
Niezła imprezka na tatary od kilku postów, czytaj: zmasowany atak na m43 nawet na forum Olympusa!
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Pod względem filmowym, ten aparat deklasuje wszystko z m43
1:46 - bez komentarza.
http://www.youtube.com/watch?feature...;v=3Bs8MFiDWM4
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...zmasowany atak na m43 nawet na forum Olympusa!
Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, obsesja czy kompleks niższości? Bo żadnego ataku, a tym bardziej zmasowanego, nigdzie nie widzę, wobec czego Twoja interpretacja musi być wynikiem niezrozumienia lub mieć podłoże psychologiczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Ta matryca 1" jest dobrym pomyslem dla uzyskiwania bardzo dokladnych jakosciowo fot.
Ale wymagany jest bardzo dobry optycznie obiektyw.
RX100 II takiego nie ma a RX10 ma spory zakres zooma a jak na razie nie spotkalem sie
aby taki zakres byl "jakosciowo" zawsze powalajacy w detalach.
Jak na razie ogladalem zbyt malo fot z RX10 aby ocenic wszystkie mozliwosci tego aparatu.
Stad poczekam az cos wiecej bedzie w internecie i pojawi sie jeszcze wiecej sampli...
Pozdrawiam
Nie powali na tyle, żeby wygrać ze stałkami, ale z zoomami 5.6 powinien spokojnie wygrać. Choćby dlatego, że w sporej części zakresu pozwoli zejść z ISO o 1 EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Niezła imprezka na tatary od kilku postów, czytaj: zmasowany atak na m43 nawet na forum Olympusa!
1:46 - bez komentarza.
Też powinienem napisać, bez komentarza. Niemniej proponuję poczytać trochę tych, które na yt są pod zamieszczonym linkiem.
z tego co na filmiku widzę o niebo lepiej niż w OMD, niestety dynamiczne sceny w OMD to masakra, Robiłem niedawno z reki filmik pnia parującego w słońcu, wyszło komicznie, tło nieruchome a pniak porusza się delikatnie w różnych kierunkach, sporo różnych takich "kwiotków" OMD pokazuje przy filmowaniu z ręki.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
z tego co na filmiku widzę o niebo lepiej niż w OMD
Z tego co mi piszą użytkownicy na PW, to strach nim ruszyć podczas filmowania, ale OMD to nie "wszystko z m43".
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
z tego co na filmiku widzę o niebo lepiej niż w OMD, niestety dynamiczne sceny w OMD to masakra, Robiłem niedawno z reki filmik pnia parującego w słońcu, wyszło komicznie, tło nieruchome a pniak porusza się delikatnie w różnych kierunkach, sporo różnych takich "kwiotków" OMD pokazuje przy filmowaniu z ręki.
Bo "z ręki" filmuje się wyłacznie w celach komicznych.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Z tego co mi piszą użytkownicy na PW, to strach nim ruszyć podczas filmowania, ale OMD to nie "wszystko z m43".
ale mam OMD i kupowanie kolejnego sprzętu uważam za zbędne, filmowanie nie jest priorytetem dla mnie tylko dodatkiem. Szkoda tylko, że sprzęt za taką kasę z taką stabilizacją tak kiepsko to robi. Olympus mógłby w końcu dogadać się z Sony i w tej materii. Może zmiana kodeków coś by tu pomogła.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
ale mam OMD i kupowanie kolejnego sprzętu uważam za zbędne, filmowanie nie jest priorytetem dla mnie tylko dodatkiem. Szkoda tylko, że sprzęt za taką kasę z taką stabilizacją tak kiepsko to robi. Olympus mógłby w końcu dogadać się z Sony i w tej materii. Może zmiana kodeków coś by tu pomogła.
Z własnego doświadczenia wiem, że ciężko jest tą samą puszką jednocześnie filmować i robić zdjęcia. Z tym że ja robię filmiki na różnych imprezach typu np. przedstawienia szkolne, domowe uroczystości, imprezy firmowe ... I do tego mam rezerwowe body, które używam do filmowania. A jako rezerwę mam np. LX-5 lub NEX-3 oba nieźle filmują, w planach mam zakup rezerwy m43 od Panasanic'a np. GM1.
Podstawowa puszka u mnie to E-P5, więc niestety poznałem tryb filmowy made by Olympus :wink: