Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
A ja wybrałem E-PL3, bo ma lampkę doświetlania AF i gdy idę do piwnicy, to sobie oświetlam nią drogę ;)
A tak poważnie: uważam, że zbyt aptekarsko podchodzicie do różnic między poszczególnymi modelami. Przypomina mi to kwalifikacje do F1 - faceci gnają na złamanie karku te 5-6 km okrążenia pomiarowego, a później różnice między nimi mierzy się na mrugnięcia oka.
Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ma też lepszy AF, ekran i sterowanie.
Właściwie się zgadzam ale elektroniczny wizjer do Olka niweluje zaletę pozycji "lepszy ekran" :-)
Kupuj pl1.Za 1650 dostaniesz z dwoma obiektywami.Na poczatek wystarczy.
Jak jest dobry ekran LCD to człowiekowi nie chce się zaglądać w wizjer, jeżeli nie musi. Decyduje zwyczajna wygoda. Tak jest u mnie. Jednak nawet mimo słabszego LCD dzisiejsza cena e-pl1 jest wg mnie wyjątkowo atrakcyjna.
Ja jestem trochę skrzywiony lustrzankami i brak wizjera mnie irytuje.
A wracając do tematu to jakość zdjęć z PENów jest bardzo dobra, oczywiście
dynamika jest słabsza i szumy większe porównując do dobrych APS-C ale nie w tym
jest pies pogrzebany.
Możliwość wrzucenia małego i lekkiego aparatu do plecaka i posiadania go w tymże plecaku
zawsze i wszędzie to wartość nie do przecenienia.
Poza tym takie małe g... nie rzuca się w oczy i nie traszy "profesjonalizmem".
Witam wszystkich . To mój pierwszy post na tym forum , ale śledzę go już od jakiegoś czasu ( jak i fora konkurencyjnych marek ;) . Miałem / mam różne aparaty , do niedawna jeszcze robiłem nikonem D200 , a i od jakiegoś pół roku mam nex-5 . No i przypadkowo wpadł mi w ręce po bardzo okazyjnej cenie E-PL1 ( swoją drogą ceny tego ślicznego aparaciku są ostatnio zadziwiająco niskie) . No i co moge powiedzieć po dwóch tygodniach, hmm jestem zauroczony jakością jpgów , a w szczególności kolorami, za którymi tak tęskniłem po rozstaniu się dawno temu z Samsungiem GX-1s ( alias pentax k100d) . Kolorki ciepłe, no takie jakie lubię własnie , sam aparacik faktycznie trochę bardziej plastikowaty od nexa , ekranik gorszy ( ale nie aż tak jak by się mogło wydawać) , może jedynie brak mi uchylnego wyświetlacza jedynie, ale już jedzie do mnie VF-2 ;] . No jak pisałem urzekł mnie czymś ten maluch, i juz myślę o nowych szkiełkach. Ciągle porównuje matryce (na ile znajduje czas) w nexie i olku , i na niższych ISO zdecydowanie wolę Pena.
Odgrzeję trochę temat. Czytam ostatnio w sieci wszystko co się da na temat BL-ów. Na polu bitwy pozostał już PEN. Jestem coraz bliżej jego zakupu.
Chciałbym dożyć dnia, kiedy w kościele, "robiąc" ślub PEN-em nie będę przedmiotem pobłażliwych uśmieszków.
Mam wieczne kłopoty z "łokciem tenisisty" ponieważ targam ciężki zestaw ślubny i po "sezonie" mam obowiązkową rehabilitację prawego łokcia.
Chętnie zabierałbym ze sobą dwa maluchy z różnymi szkłami, które razem ważyły by mniej niż paczka chipsów.
Ech...
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
Odgrzeję trochę temat. Czytam ostatnio w sieci wszystko co się da na temat BL-ów. Na polu bitwy pozostał już PEN. Jestem coraz bliżej jego zakupu.
Chciałbym dożyć dnia, kiedy w kościele, "robiąc" ślub PEN-em nie będę przedmiotem pobłażliwych uśmieszków.
Mam wieczne kłopoty z "łokciem tenisisty" ponieważ targam ciężki zestaw ślubny i po "sezonie" mam obowiązkową rehabilitację prawego łokcia.
Chętnie zabierałbym ze sobą dwa maluchy z różnymi szkłami, które razem ważyły by mniej niż paczka chipsów.
Ech...
A to pogadaj sobie z Janeczkiem - on nie bacząc na spojrzenia robi w różnych poważnych miejscach zdjecia aparatami mikro43.
Pozdrawiam AP.
Ręce mi opadły. Dopiero teraz zobaczyłem że gwint statywowy nie jest w osi obiektywu! Dyskwalifikuje to aparat jako narzędzie do panoram sferycznych, którymi się zajmuję :(
Przepraszam nie zrozumiałem... pokaż mi obiektyw z gwintem statywowym, ale nie teleobiektyw z obręczą, tylko obiektyw o ogniskowej między 8 a 20 mm. Do panoram sferycznych używa się głowic panoramicznych. Jesteś chyba świeży w temacie. I co, dyskwalifikacja?
---------- Post dodany o 00:32 ---------- Poprzedni post był o 00:28 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
shary
Pobłażliwe uśmieszki znikają po pokazaniu albumu, chyba że ma się problem z robieniem zdjęć. Czy to nie jest zbyt wydumany problem by zacząć robić zdjęcia tym czym się lubi lub chce robić?