Kosy świetne, uwielbiam ich śpiew.
Dziś wrzucę żurawia koroniastego...
Załącznik 152227Załącznik 152228
Wersja do druku
Kosy świetne, uwielbiam ich śpiew.
Dziś wrzucę żurawia koroniastego...
Załącznik 152227Załącznik 152228
@rados - świetna wrzuta :) Żuraw imponujący :wink:
Dzięki. Można czarne łabędzie, czy to jednak niemile widziane?
Co do mZ 75-300 - u mnie problem z ustawieniem ostrości - ostatnio męczyłem kilka kosów, ale większość poruszana, nieostra. Jakieś takie zbyt ruchliwe chyba jak dla mnie. Jedynie dla celów poglądowych daję te fotki.
ISO 200, 1/800 s, f/6.7, 281 mm
Załącznik 152253
ISO 200, 1/500 s, f/6,5, 258 mm
Załącznik 152254
ISO 800, 1/250 s, f/6,5, 258mm
Załącznik 152255
Mówisz i masz.
Załącznik 152263Załącznik 152264
Pokląskwa bardzo ładnie zapozowała na wiesiołku. Szkoda, że brak EXIF, zawsze to więcej informacji do przeanalizowania.
Poidełko w ogrodzie to dobra rzecz, zwłaszcza w takie upały jakie mieliśmy.
Na moje oko, na wszystkich zdjęciach pozuje Pan Kos, widać charakterystyczną dla samca żółtą obrączkę powiekową.
To są szpaki i faktycznie są bardzo ruchliwe, przy takich gatunkach trzeba sporo poćwiczyć z celowaniem. Na ostatnim zdjęciu widać poruszenie, zbyt długi czas w stosunku do ogniskowej, to może się udać tylko ze statywem i do tego model musi być mniej ruchliwy. Takie zdjęcia lepiej wyglądają, jeżeli są robione z niższej perspektywy, wtedy też łatwiej celować w ptaka.
Łabędzie i żurawie bardzo fotogeniczne.
Pozdrawiam
No ryzykownie, ale ileż można robić zdjęcia na ISO 2000.
Muminku, dzięki za komentarz. Nie dopisałem, ale istotnie zdjęcia z ręki robione.
"Poidełko w ogrodzie to dobra rzecz, zwłaszcza w takie upały jakie mieliśmy.
Na moje oko, na wszystkich zdjęciach pozuje Pan Kos, widać charakterystyczną dla samca żółtą obrączkę powiekową."
dzięki Muminku za komentarz
Być może masz rację, aczkolwiek są to bardzo z nami zaprzyjaźnione Kosy. Czyszczą nasz trawnik z dżdżownic i rozgrzebują nasze ozdobne zrębki w poszukiwaniu robali. Ale wiem (podglądałem), że do "jakuzi" wchodziła pani Kosowa. Mokre piórka wydają się ciemniejsze:grin:. A "Kostek" - tak ma na imię nasz pan Kos w tym czasie dyżurował na dachu. Faktem jest, że z tymi Kosami (szczególnie panami kosami) może być problem bo zmienia im się kolor upierzenia i dzioba w okresie godowym więc można się pomylić. A często bywają w okresie godowym bo panie Kosowe znane są ze swego puszczalskiego i rozwiązłego charakteru angażując się w wiele związków poza małżeńskich wg. (dr. Andrzeja Kruszewicza - "Ptaki Polski") :lol:
Nie wiem, co to za ptaszek...
Załącznik 152511Załącznik 152512
Rokitniczka nie, ale całkiem możliwe, że jest to jakiś inny Acrocephalus lub jakaś Locustella; w każdym bądź razie coś z pokrzewkowatych.
---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
Zastanowiłbym się nad łozówką lub zaroślówką, ewentualnie nad brzęczką lub strumienówką.
Takiego dzisiaj złapałem. W centrum miasta. Od kilku dni przylatuje i siada na tych samych gałęziach. Dzisiaj zepchnął gołębia z latarni. :grin:
To drozd? Nie wiem nawet, czy wszystkich zdjęciach jest ten sam...
Załącznik 152535Załącznik 152536Załącznik 152537Załącznik 152538Załącznik 152539Załącznik 152540
Drozd kwiczoł (Turdus pilaris) :)
Dzisiejsze szpaki...
Załącznik 152713Załącznik 152714Załącznik 152715
Pierwszy - świetny.
Pozdrawiam.
Tak, pierwszy jest... pierwszy :grin:
Dziękuję. :)
Jak szaleć, to szaleć. Jeszcze dzisiejszy dzięcioł. O 5 rano go cyknąłęm ale było jeszcze trochę ciemno...
Załącznik 152746Załącznik 152747Załącznik 152748
Z wyprawy rowerowej po Drawieńskim Parku i Parku Ujście Warty
czapla siwa