no to ja może inaczej napiszę. U mnie jest bardzo delikatny szmer, z wizjerem przy oku jest słyszalny, ale nie wydaje mi się, żeby był słyszalny z 1 metra, a już z pewnością nie wyraźnie.
Wersja do druku
no to ja może inaczej napiszę. U mnie jest bardzo delikatny szmer, z wizjerem przy oku jest słyszalny, ale nie wydaje mi się, żeby był słyszalny z 1 metra, a już z pewnością nie wyraźnie.
Tez mam ten aparat i z metra to na pewno nic nie slychac. Pozdro
No to zaczynam się naprawdę niepokoić.
Postaram się opisać dźwięk dokładniej.
Kiedy aparat jest włączony cały czas delikatnie szumi, co słychać do ok 30 cm od ucha.
Kiedy jest wyłączona stabilizacja obrazu, przy naciskaniu spustu migawki słychać pyknięcia.
Natomiast kiedy stabilizacja jest włączona, podczas naciskania spustu migawki, szumi dużo głośniej (oprócz ciągle obecnego delikatnego szumu).
We wszystkich trybach tak jest (s-is1, s-is2, itd.)?
Tak, we wszystkich :(
Wszytko zależy też od obiektywu. Czym dłuższy tym inny, głośniejszy dźwięk.
Nadal nie daje mi to spokoju!
Nie chcę uzurpować sobie prawa do pierwszeństwa, ale czy gdziekolwiek spotkaliście się z opisem głośnej pracy OM-D, czy to w relacjach użytkowników czy w testach? Porównałam z Panasonikiem G2 i Sony NEX-6 i moja nowa zabawka pod tym względem wypada beznadziejnie :-( Przez ręce np. testerów przewija się wiele rodzajów sprzętu, dlaczego nikt nawet się nie zająknął że: (nie martwcie się!) tak jest, to jest cecha nie wada, ten typ tak ma, ... w porównaniu z ... to w Olympusie jest inaczej/głośniej?
Moja "10" jest połączona ze zwykłym 14-42 II R, zatem tu długość ogniskowej nie ma wpływu na te "efekty"
Niestety nie mam wśród znajomych posiadacza identycznego aparatu zatem nie mogę tego skonfrontować. Jeszcze raz proszę właścicieli e-m10 o opis jak to wygląda w waszych egzemplarzach, jak zmienia się ten dźwięk zależnie od pozycji przycisku spustu migawki czy zmiany innych ustawień.
A... i wykluczam obsesję na tym punkcje ;-)
napisz skąd jesteś, może w Twojej okolicy jest ktoś z dziesiątką i będziesz mógł porównać. A może do jakiegoś sklepu się przejdź i sprawdź, czy jest tak samo na innym egzemplarzu.
O głośnej pracy OMD sporo pisano na tym forum gdy pojawił się EM5, wystarczy zajrzeć do wątku. Co do poziomu głośności może być to kwestią konkretnego egzemplarza. U mnie zarówno pierwszą jak i drugą wersję z metra słyszę bez problemu. Mnie to nie dziwi, testerów pewnie też nie gdyż hałas stabilizacji nie jest cechą wyłącznie Olympusa - np. obiektywy Canona potrafią brzęczeć znacznie głosniej, poziom hałasu zależy od konkretnego egzemplarza.
no właśnie, tylko mój jest prawie bezgłośny. Lekki szmerek jest słyszalny głównie w nocy - w dzień zagłusza go tło otoczenia.
Właśnie sprawdziłem jak u mnie szumi...słychać jak szum muszli:grin: ale jakoś się tym nie przejąłem,po naciśnięciu spustu do połowy to z metra słyszę działanie stabilizacji(cisza nastaje jak wyłącze stabilizację) .Moja rada olej to
Witam.Mam pytanko odnośnie działania focus peaking.Ustawiłem asystent MF na włączony.Wszystko działa,ale jak powiększę obraz(przypisałem przycisk do powiększenia obrazu)to już nie działa.Jak ustawię auto powiększenie podczas kręcenia pierścieniem od af to peaking działa...nie czaję bazy czemu jak sam powiększę obraz to nie działa...
hmm, ja mam ustawione osobno przyciski powiększenia i focus peaking. Fn1 włączam powiększenie a a Rec włączam/wyłączam focus peaking. Z auto wspomaganiem nie próbowałem.
szafir51 tak jak Ty piszesz jest ok,ale nie rozumiem czemu jak jest auto i sam powiększę obraz nie działa...
a nie możesz ustawić jako asystent MF i tego i tego (Powiększenie Wł., Podglądanie Wł.). Wtedy poruszenie pierścieniem ostrości spowoduje powiększenie fragmentu kadru z włączonym focus peaking.
Dwie funkcje jednocześnie? Focus peaking na powiększeniu nie będzie działał. Poza tym jest zbędny, skoro można powiększyć kadr i wyostrzyć.
jak nie będzie jak przed napisaniem powyższych słów tak ustawiłem i działa jako automatyczny asystent. Do tego od dawna używam powiększenie + FP jak napisałem wyżej - na dwóch odrębnych przyciskach i focus peaking działa na powiększeniu. Czasami się przydaje, chociaż zazwyczaj samo powiększenie wystarcza.
Ustawiłem peaking pod przycisk oraz powiększenie też przypisałem pod przycisk.Auto powiększenie nie odpowiada mi,ponieważ jak przestanę ruszać pierścieniem powiększenie zaraz z nika...a czasem w makro oglądam na powiększeniu dokladniej co i jak.Tyle w temacie,dzięki
Może spróbuj zmienić w ustawieniach: lit D - tryb zbliżenia LV :
[mode1]: Naciśnięcie spustu migawki do połowy powoduje
anulowanie powiększenia.
[mode2]: Powiększenie nie zostaje anulowane po
naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Jeśli o to Ci chodzi i jeśli możesz tak ustawić w EM-10
rodos tak właśnie ustawiłem :grin: tylko sam odpalam powiększenie plus peaking
Spróbuj przy włączonym powiększeniu i wyłączonym peakingu. Ja mam takie ustawienie w EM5II i powiększenie nie znika.
Niestety w EM-10 to nie działa a szkoda,było by wygodniej:grin:
Skoro wątek o E-M10, może się nada... Ma ktoś ochotę wyedukować człowieka: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.p...er=asc&start=0 Bynajmniej dla mnie kolorystyka tych zdjęć jest jak najbardziej bliska naturalnej, czyli taka jak preferuję. O zgrozo najczęściej odpowiadają mi kolory z przestrzeni Adobe RGB i tak mam na stałe ustawione w E-30. Podkręcić zawsze mogę.
Cześć, mam do Was pytanie natury technicznej. Czy robiąc zdjęcia nocne ze statywu jasność obiektywu ma kluczone znaczenie? Chodzi mi o to czy po prostu nie da się skompensować tego czasem naświetlania i wyjdzie na jedno?
To zależy głównie od tego co fotografujesz - ciemny obiektyw, obiektyw każdy przymknięty powodują przedłużenie czasu naświetlania co bywa pożądane lub niepożądane a na pewno wpływa na rejestrację poruszających się podmiotów rejestracji np. gwiazd, księżyca, wody, ludzi na placach czy pojazdów wszelakich czy drzew na wietrze.
Mam problem z tym aparatem. Po pierwsze lampa błyskowa mi nie działa. Nie wiem na początku działała,teraz widnieje ze jest niby włączona,ale nie działa.Zdjęcia wychodzą bardzo ciemne. Po drugie nie wszystkie elementy menu mam podświetlone i to tez jest problem . Jak to włączyć. Może ktoś po kolei wyjasnić mi jak i co włączyć. Instrukcja obsługi jakos mi nie pomogła ,którą dostałam przy zakupie, a ta co pobrałam jest ok,ale wszystko co robie wg niej nie dało efektu wlączenia lampy. Już mysle nad zakupem zewnętrznej bo jeśli nie zadziała to bedzie jedyne wyjście. Co robiłam jak odkryłam ,że nie działa. Usunęłam wszystkie zdjęcia i zresetowałam aparat , ale i tak nic to nie dało. Kolejne pytanie jest takie . Jak ściszyć głos robienia zdjęcia kiedy nagrywam filmik i podczas niego robie zdjęcia? Da się jakoś?.
1. Jaki tryb lampy (str. 69 instrukcji): Auto?
2. Jakie czasy migawki, przy których wbudowana lampa nie odpala?
3. Menu -> Ustawienia -> Zakładka F, opcje: X-Sync oraz Slow Limit - jak ustawione?
4. Jaki format zapisu zdjęć (RAW, JPEG)?
5. Czy włączone są jakieś opcje w Menu 2 (str. 78 instrukcji - Bracketing, HDR, Miltiekspozycja, Time Lapse)?
6. Czy możesz załączyć jakieś niedoświetlone zdjęcie, przy którym lampa powinna błysnąć a tego nie zrobiła?
Zakup lampy zewnętrznej to na początek nie rozwiązanie - wbudowana powinna działać, jak nie to serwis.
Co do dźwięku robienia zdjęcia słyszalnego na wideo to str. 92 instrukcji MENU -> Zakładka D -> Sygnał dźwiękowy [OFF]. Niestety dźwięku migawki się nie pozbędziesz.
Możesz ustawić opcję Krótkiego opóźnienia migawki, str. 90: MENU -> Zakładka C -> Release Lag Time [SHORT] (nie wiem jak to w PL menu, chyba "Opóźnienie wyzwolenia migawki [krótkie]").
Pierwsza kurtyna migawki będzie wtedy elektroniczna, druga mechaniczna. Trochę cichszy odgłos migawki ale podobno nieco większy pobór prądu przez aparat.
Właśnie zdechła mi migawka w moim E-M10. Zacięła się zamknięta i nic, baterie wyciągnąłem i nadal nic. Może macie jakiś pomysł na coś innego.
Generalnie szczęście w nieszczęściu jest takie, że zarejestrowałem tego Olka na stronie i mam przedłużoną gwarancję z 2 do 2,5 roku, gdyż 2 lata opłynęło w czerwcu. Jak go wyślę to mogiła przez 3 tygodnie bo jak ja przeżyję bez uchylnego ekranu i WI-FI na E-PL2? Ale za to wyczyszczą mi matrycę, która przypadkiem zakichałem :D
Trzymasz go w gablocie pod kluczem to i sie nie psuje.
A poważnie, niestety jakość wykonania sprzętu jest coraz niższa. Niemal każdego.
Przy obecnych kursach walut to jest słaby zakład.
w cenniku był chyba po 6899?
No to pojechał sobie do serwisu. BÓL, BÓL - już doświadczyłem braku uchylnego ekranu, natomiast BÓL z powodu barku WI-FI jeszcze mnie czeka :D. Nie ma co płakać, dobrze że jest E-PL2 (wyciągnęty z czeluści) i jest na czym cykać moje plastiki :D