-
Odp: Eddie - moje zdjecia
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Z takim PSuciem dołu absolutnie się nie zgadzam.
Wcale nie musisz, to moja propozycja ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Chmury, ewentualnie, choć mi osobiście bardzo odpowiada takie ich podkreślenie. W Twojej propozycji natomiast za mocno straciły na ciężarze ....
W/g mnie, dodawanie niebieskiego to nie najlepszy sposób na podkreślenie ciężaru chmur.
Zawsze można nałożyć maskę i niebo PSuć oddzielnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Wcale nie musisz, to moja propozycja ;)
No właśnie. Jako że jest to właśnie tylko propozycja, to ja się nie zgadzam ;D
Cytat:
W/g mnie, dodawanie niebieskiego to nie najlepszy sposób na podkreślenie ciężaru chmur.
Zawsze można nałożyć maskę i niebo PSuć oddzielnie
Ale ja tam nie dodawałem nic a nic. Niebieski został podkreślony po prostu w trakcie obróbki. Oczywiście, była możliwość popracowania nad niebem oddzielnie. Nie mniej bardzo zainteresowało mnie to co Mirek napisał i sprawdzę sobie później efekt tego działania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Ale ja tam nie dodawałem nic a nic.
Ale MZ, jest go tam za dużo :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Niebieski został podkreślony po prostu w trakcie obróbki.
Więc jednak :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ale sie klucita o kolory.:shock::mrgreen::mrgreen:
Ja Was pogodze.:mrgreen:Po calosci nasycenie max 10% zmniejszyc.Jesli jeszcze zle to.Lasso punktowe i zaznaczyc horyzont wraz z niebem.Zapisac jako warstwe.Utworzyc pusta maske,wziac kubel z czarna farba i z 40-to % kryciem wylac.Pobawic sie sposobem krycia-moze byc kolor,albo mnozenie (w gusta nie wnikam)abo inne cos pieknego.
PS.Balans jest dobry,bo papa w cieniu jest szara a w sloncu w ciepla tonacje wchodzi.Na beton w elewacjach nie zwracam uwagi,bo odcieni jego tyle ile skladow na odpowiednia konstrukcje i myc od czasu jak budynek stoi.
Mirek ta papa to na Narodowym? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Ty do maja chcesz czekać? Do tej pory miasto pięć razy oblecę :)
Centu$, ale przynajmniej niebieskość nie jest doklejana ;) Miejscówka jest genialna :)
chcialbym taka miejscowke w Poznaniu miec ... musze poszukac ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ale MZ, jest go tam za dużo :-P
Ale bierzemy pod uwagę, że to tylko Twoje zdanie i w kontekście pracy i wizji artystycznej wcale nie musisz mieć racji :D
Cytat:
Więc jednak :grin:
Jasny gwint, słówek będzie się czepiał :) Podkreśliło się same, bez celowych działań w tym kierunku (no dobra, kurde, dobra, może trochę :))
---------- Post dodany o 13:18 ---------- Poprzedni post był o 13:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
chcialbym taka miejscowke w Poznaniu miec ... musze poszukac ...
No, my tutaj mamy powszechnie dostępne XXX piętro PKiN :D
-
Witam
poogladalem wszystkie panoramki, i mnie osobiscie oryginal pasuje z poprawka Saboora ( czyli mnie czerwieni tylko na dachach). Co do niebieskosci, rzecz gustu, ale mozny by faktycznie ciut mniej i po klopocie. Czerwien natomiast na Narodowym MUSI zostac :lol:! Ogolnie bardzo fajna. czekam na kolejne.
Pozdr
T.
---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post był o 13:19 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
to tak se mozna przyjsc i wjechac na XXX:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
w Poznaniu , mielismy sale widokowa w akademi ekonomicznej , nie pamietam ktore to bylo pietro , ale ludzi bylo malo i zlikwidowali , teraz sa tam sale wykladowe
bylem tam kiedys , ale do robienia zdjec sie nie nadawalo bo byly okna i to brudne
do takich zdjec chyba musialo by byc bez zadnych przeszkadzajek typu szyba albo tym bardziej krata
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomasz.G
Witam
poogladalem wszystkie panoramki, i mnie osobiscie oryginal pasuje z poprawka Saboora ( czyli mnie czerwieni tylko na dachach). Co do niebieskosci, rzecz gustu, ale mozny by faktycznie ciut mniej i po klopocie. Czerwien natomiast na Narodowym MUSI zostac :lol:! Ogolnie bardzo fajna. czekam na kolejne.
Pozdr
T.
---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post był o 13:19 ----------
to tak se mozna przyjsc i wjechac na XXX:lol:
No pewnie. Z marszu.
Wpłacasz 20,00 złociszy do kasy i fru. Kurde :/
Szczęście, że mnie ten widok uzależnia i nie żałuję, choć uważam, że podciąganie jakiejś tam wystawy pod zwiedzanie tarasu widokowego i ściąganie za to takiej kasy jest buractwem.
Centu$, niestety, na XXX są przeszkadzajki w postaci mocnej kraty uniemożliwiającej wypadnięcie. Kiedyś podobno ktoś próbował Batmana udawać, tylko pelerynę i sznurek w domu zostawił. Poza tym, nie oszukujmy się, miejsce ma taki potencjał, że na pewno nie jednokrotnie zostało wykorzystane do zutylizowania konkurencji czy dłużnika :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
No pewnie. Z marszu.
Wpłacasz 20,00 złociszy do kasy i fru. Kurde :/
Szczęście, że mnie ten widok uzależnia i nie żałuję, choć uważam, że podciąganie jakiejś tam wystawy pod zwiedzanie tarasu widokowego i ściąganie za to takiej kasy jest buractwem.
Centu$, niestety, na XXX są przeszkadzajki w postaci mocnej kraty uniemożliwiającej wypadnięcie. Kiedyś podobno ktoś próbował Batmana udawać, tylko pelerynę i sznurek w domu zostawił. Poza tym, nie oszukujmy się, miejsce ma taki potencjał, że na pewno nie jednokrotnie zostało wykorzystane do zutylizowania konkurencji czy dłużnika :)
fajnie macie ... troszke zazdroszcze ... my za to mamy stary/nowy stadion na ktorym trawa nie chce rosnac ;-)
-
Czekaj, wiem że są przeszkadzajki, nawet na forum ktoś taką fotę zapodał. To jako Ty te 11 zdjęć trzasnąłeś ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Czekaj, wiem że są przeszkadzajki, nawet na forum ktoś taką fotę zapodał. To jako Ty te 11 zdjęć trzasnąłeś ?
Wystawiłem lufę bez strachu i fru, inaczej się nie dało :)
Śmieszniej było, gdy musiałem cały aparat przecisnąć przez kratę i z łapami "na zewnątrz" robić klatki. Powrót nie był najprostszy, ryzyko delikatne, miny "sąsiadów" bezcenne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Śmieszniej było, gdy musiałem cały aparat przecisnąć przez kratę i z łapami "na zewnątrz" robić klatki. Powrót nie był najprostszy, ryzyko delikatne, miny "sąsiadów" bezcenne :)
zwrociliscie uwage, ze w takich miejscach jest duzo fotografujacych , nie ma ulatwien dla nich , chociazby jakies wieksze okienka, zeby zmiescic aparat i dlonie , wylozone dookola guma , czlowiek przez to nie wypadnie a latwiej focic , juz nieraz bedac w wielu miejscach zwrocilem na to uwage , ze brak takowych rozwiazan jest
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
zwrociliscie uwage, ze w takich miejscach jest duzo fotografujacych , nie ma ulatwien dla nich , chociazby jakies wieksze okienka, zeby zmiescic aparat i dlonie , wylozone dookola guma , czlowiek przez to nie wypadnie a latwiej focic , juz nieraz bedac w wielu miejscach zwrocilem na to uwage , ze brak takowych rozwiazan jest
Zrobiliby w jednym miejscu, to by się okazało, że jest nie w tym co trzeba ;)
-
W starych zamkach to jeszcze przez wyloty armatnie można wystawić i jedno pstryknąć bo mur na metr albo więcej gruby.
W Sandomierzu na Wieży Opatowskiej też przeszkadzajki - osłony, anteny i trudno panoramkę zrobić.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Podobnie jest we Wrocławiu, tam tez zycia czlowiekowi nie ulatwiaja. Brakuje takich typowych tarasow widokowych jak cos takiego :Załącznik 61300
-
Cieszcie się, że możecie focić.
Znajomi polecieli do Stanów i w Górach Skalistych jest piękny, nowoczesny taras w kształcie podkowy nad przepaścią.
By do niego dojść trzba Indianom zapłacić za wtęp do Parku Narodowego 30$ następnie za wstęp na taras dugie tyle i wtedy okazuje się, że na tarasie jest całkowity zakaz fotografowania!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
Znajomi polecieli do Stanów i w Górach Skalistych jest piękny, nowoczesny taras w kształcie podkowy nad przepaścią.
By do niego dojść trzba Indianom zapłacić za wtęp do Parku Narodowego 30$ następnie za wstęp na taras dugie tyle i wtedy okazuje się, że na tarasie jest całkowity zakaz fotografowania!
No jaja sobie robisz chyba?!? A kto mi góry, czy przepasc zabroni z tarasu fotografowac? To juz jakies przegiecie. :roll:
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dziadek
wiesz ... idac po szklanych plytach i patrzac w dol nie wiem czy stabilizacja w E-3 dala by rade , ale pomysl na taras indianery mialy niesamowity
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomasz.G
Podobnie jest we Wrocławiu, tam tez zycia czlowiekowi nie ulatwiaja. Brakuje takich typowych tarasow widokowych jak cos takiego :
Załącznik 61300
Chyba bym tam zamieszkał :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No jaja sobie robisz chyba?!? A kto mi góry, czy przepasc zabroni z tarasu fotografowac? To juz jakies przegiecie. :roll:
T.
A widzisz.Wlasciciel tarasu i terenu.To on ustala co wolno a co nie.Malo tego.Moze pozwolic tylko w poniedzialek od 12 do 13.I nikt nie ma prawa podwazyc jego decyzji.
To to samo jak w jednym miejscu na autostradzie mozesz jechac i 250 na godzine a za sto km dalej jak pojedziesz powyzej 140 to Cie radar wylapie.
To jaja chyba jakies,zeby zabraniać po autostradzie jechac powyzej 130 na godzine.To juz ewidentne przegiecie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A widzisz.Wlasciciel tarasu i terenu.To on ustala co wolno a co nie.Malo tego.Moze pozwolic tylko w poniedzialek od 12 do 13.I nikt nie ma prawa podwazyc jego decyzji.
To to samo jak w jednym miejscu na autostradzie mozesz jechac i 250 na godzine a za sto km dalej jak pojedziesz powyzej 140 to Cie radar wylapie.
To jaja chyba jakies,zeby zabraniać po autostradzie jechac powyzej 130 na godzine.To juz ewidentne przegiecie:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pytanie czy gory widoczne z tarasu sa czyjes prywatne???
To raz. Dwa. Zdjec to mi nie wolno zabronic robic. Co najwyzej moga sie czepiac jak bede je chcial jakos uzyc poza uzytkiem domowym.
Jak bedziemy sie tak dawali otlumaniac to zaniedlugo nie bedzie mozna nic fotografowac, bo kazdy kawalek bedzie czyjs, wszyscy sie poogradzaja i bedzie fajnie - masakra jakas. IMHO przyroda jako taka (mowilismy o jakims kanionie i gorach) nie moze byc czyjas i nikt mi nie moze zabronic fotografowania widoczkow z dowolnego miejsca (chyba ze wlazlem ewidentnie na czyjas zamknieta posesje). Te miejsca (widoczki) byly tam przed tymi "wlascicielami", sa i beda dlugo po nich. Nie oni je stworzyli, nie oni je "posiadaja". Rozwala mnie chec wylacznego dysponowania przez ludzi rzeczami, ktorych oni nie stworzyli -> góry, tylko dlatego, ze ktos ma "too much bloody money", by te gory "kupic".
Grrr.. zdrzaźniłem się...
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Pytanie czy gory widoczne z tarasu sa czyjes prywatne???
To raz. Dwa. Zdjec to mi nie wolno zabronic robic. Co najwyzej moga sie czepiac jak bede je chcial jakos uzyc poza uzytkiem domowym.
Jak bedziemy sie tak dawali otlumaniac to zaniedlugo nie bedzie mozna nic fotografowac, bo kazdy kawalek bedzie czyjs, wszyscy sie poogradzaja i bedzie fajnie - masakra jakas.
T.
Hmmm.Te gory to mysle,ze teren rezerwatu.A to wlasciciele rezerwatu u siebie ustajaja co wolno a co nie.Wlazles do rezerwatu to szanuj przepisy ,ktore on ustalil.
To tak jak u nas w kosciele,wyjdzie Ci taki i zabroni w czasie slubu focic,malo tego zazada jakiegos swiadectwa i skonczonym kursie.
Dajmy spokoj tam wlascicielom rezerwatow czy to tam czy u nas.
Nie drzaznij sie,szkoda zdrowia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
W sumie.. jak zwykle, dosc czesto, masz racje :P
Jest jeszcze wiele miejsc, gdzie problemow z wlasnoscia nie ma, a jesli jest "wlasciciel" to sie jeszcze cieszy jak ktos fotografuje.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Hmmm.Te gory to mysle,ze teren rezerwatu.A to wlasciciele rezerwatu u siebie ustajaja co wolno a co nie.Wlazles do rezerwatu to szanuj przepisy ,ktore on ustalil.
To tak jak u nas w kosciele,wyjdzie Ci taki i zabroni w czasie slubu focic,malo tego zazada jakiegos swiadectwa i skonczonym kursie.
Dajmy spokoj tam wlascicielom rezerwatow czy to tam czy u nas.
no dobra, szanuje sie czyjas wlasnosc lub nie wlasnosc (powyzej wspomniana), ale jezeli tubylec sciaga dwukrotnie kase, a na samym koncu mowi : nie focic, to troche nie fair. Takie info powinno byc na samym poczatku, ba - aparaty powinni odbierac i tamat z glowy, jasno i przejrzyscie. Idac blizej :), wykupujac wycieczke powinno byc info o braku mozliwosci focenia aparatem...
-
Prawie jak Nowy York...
35.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomasz.G
Takie info powinno byc na samym poczatku, ba - aparaty powinni odbierac i tamat z glowy, jasno i przejrzyscie. Idac blizej :), wykupujac wycieczke powinno byc info o braku mozliwosci focenia aparatem...
Jestes pewny,ze nie ma takiego info.Jestes pewny,ze turysta (np.z Polski)przeczytal dokladnie regulamin rezerwatu,ba zrozumial wszystko co przeczytal??
Tak bardziej z europy.Nocujac w hotelu z kolega (pracowal po cichu)mielismy "szwedzkie" sniadania.On robil sobie z tych sniadan rowniez kanapki do pracy i kanapki na kolacje.Nigdzie w regulaminie nie bylo,ze nie wolno kanapek robic.
Po tygodniu jak opuszczalismy hotel Pani z recepcji powiedziala nam o tych kanapkach.Odpowiedzial,ze mogla mu zabrac,skoro nie zabrala,to znaczy ze bylo wolno.
Komus sie zrobilo glupio.Czy jemu?? chyba nie,bo nie bylo w regulaminie.
Chyba mod powinien posprzatac we watku.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
A czemu nieostre??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A czemu nieostre??
Mnie było ostre wystarczająco. Wolę mieć trochę mniej, niż za dużo.
Aż sobie z ciekawości podoostrzyłem po zmniejszeniu. Jednak dobrze mi jak jest, nawet bardziej podobało mi się w ogóle nie ostrzone po zmianie rozmiaru :)
-
Przyzwyczjenia od fotografowania ludzi waść masz , a co do ostrzenia , to każdy robi tak jak mu pasuje.
Ja też wolę mniej , ale podostrzone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przyzwyczjenia od fotografowania ludzi waść masz , a co do ostrzenia , to każdy robi tak jak mu pasuje.
Ja też wolę mniej , ale podostrzone.
Apz, wierzaj mi, to jest podostrzone. Możliwe, że można by było się pobawić jeszcze innymi ustawieniami podczas ostrzenia, ale wydaje mi się, że jest ok.
Co masz na myśli pisząc o przyzwyczajeniach od fotografowania ludzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Apz, wierzaj mi, to jest podostrzone. Możliwe, że można by było się pobawić jeszcze innymi ustawieniami podczas ostrzenia, ale wydaje mi się, że jest ok.
Co masz na myśli pisząc o przyzwyczajeniach od fotografowania ludzi?
Inaczej się ostrzy portret, inaczej krajobraz , tylko o tym piszę. portret raczej zmiękczasz, podostrzasz planami. A tak w ogóle to ciężko jest znaleźć ustawienia by na forum wyglądało tak jak na monitorze w PS-ie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Inaczej się ostrzy portret, inaczej krajobraz , tylko o tym piszę. portret raczej zmiękczasz, podostrzasz planami. A tak w ogóle to ciężko jest znaleźć ustawienia by na forum wyglądało tak jak na monitorze w PS-ie
A, o tym piszesz. No tak, to być może. Ten krajobraz jest jednak dość szczególny. Zawiera taką ilość detali, że nawet bez ostrzenia wszystko widać. Po mocniejszym podostrzeniu robi się nieprzyjemnie, przynajmniej dla mojego oka. Dlatego ostrzyłem delikatniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Po mocniejszym podostrzeniu robi się nieprzyjemnie, przynajmniej dla mojego oka. Dlatego ostrzyłem delikatniej.
Ostre a nieprzyjemne to dwie różne sprawy.
Nieprzyjemne może być wskutek skalowania. Przy złym skalowaniu, pojawiają się schodki na liniach ukośnych, co faktycznie daje po oczach.
Przez długi czas miałem ten problem w Gimpie, aż znalazłem skrypt Multiscale. Przeskalowuje obraz, do zadanych wymiarów w kilku stopniach. Efekt o niebo lepszy niż skalowanie jednostopniowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przez długi czas miałem ten problem w Gimpie, aż znalazłem skrypt Multiscale. Przeskalowuje obraz, do zadanych wymiarów w kilku stopniach. Efekt o niebo lepszy niż skalowanie jednostopniowe.
Dokładnie, to się nazywa "Step resize" Ale jak dasz za dużo to też paskudnie wygląda. Ja przykładowo na szerokości z 4000 do 1150 daję 3 x
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Inaczej się ostrzy portret, inaczej krajobraz
A jeszcze inaczej ostrzymy swiatlami,cieniami.Inne jest ostrzenie na kanalach,inne z wykorzystaniem kanalu alfa.Inaczej ostrzymy majac obraz jako obiekt inteligentny.
A jeszcze inaczej w zaleznosci od tego jak sobie pozniej resamplujemy,czy moze resizujemy.Inne wartosci bedziemy mieli przy jedno i przy wielostopniowej obrobce doprowadzajacej do obrazu finalnego.A jeszcze inaczej jak pracujemy filtrami na warstwach z wykorzystaniem maski.A jeszcze inaczej.......Ach nie chce mi sie juz dalej nudzic.
Ps Helmut-wiem zes twardziel-Czy to ten skryptZałącznik 61537
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Prawie ten sam:
Załącznik 61538 Załącznik 61539
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Kurde.Pismo bardziej zrozumiale.Ciekawe kto kogo tlumaczyl:mrgreen::mrgreen:
Tu maja inne jakies ,jak by ktos na gwalt potrzebowal http://registry.gimp.org/forum/27
-
O patrzcie, ciekawą pogawędkę we własnym wątku przegapiłem :)