-
Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Poza tym dobre szkła i tak mają duży zapas rozdzielczości. Pikseli jest coraz więcej i coraz wyższe MTFy osiąga się na tych samych szkłach, na których kiedyś testowane 6-megapikselowe matryce, strasząc przy tym, że wyścig na megapiksele doprowadzi do katastrofy i upadku fotografii ;)
Wykresy MTF to jest coś niezależne od matrycy czy kliszy.
Mogły być kreślone 50 czy 100 lat temu.
A że w warunkach amatorskich używa się do pomiaru korpusów aparatów to inna sprawa.
-
FYI: jest duża szansa na szkło 7-28mm od Panasa na tegorocznej Photokinie.
-
A kiedy z waszego doświadczenia pojawią się jakieś wiarygodne przecieki na temat nowych PL-ek? Mam na mysli czy Olympus wypuszcza jakies kontrolowane przecieki przed targami czy też wszystko jest owiane tajemniczościa do ich rozpoczęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
A kiedy z waszego doświadczenia pojawią się jakieś wiarygodne przecieki na temat nowych PL-ek? Mam na mysli czy Olympus wypuszcza jakies kontrolowane przecieki przed targami czy też wszystko jest owiane tajemniczościa do ich rozpoczęcia.
W zasadzie większość tego wątku to przeklejanie njiusów z różnej maści serwisów plotkarskich, najczęściej z 43rumors. Imho NDA (tajemnica) obowiązuje np. polski oddział, na około 4 miesiące przed premierą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W zasadzie większość tego wątku to przeklejanie njiusów z różnej maści serwisów plotkarskich, najczęściej z 43rumors. Imho NDA (tajemnica) obowiązuje np. polski oddział, na około 4 miesiące przed premierą.
No chyba że trzeba podgrzać atmosferę przed premierą tak jak to było z OMD :) wtedy co nieco się wcześniej wyjaśnia. Ale nie sądzę by ta strategia przy PENach była stosowana, typoszereg generalnie znany, w kolejnych modelach co najwyżej dołożą jaką mało istotną w końcowym rozrachunku funkcjonalność. Pewnym przebojem by było gdyby Olympus zdecydował się zainstalować w tańszych PENach matrycę z OMD, ale IMO to bardzo mało prawdopodobne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
No chyba że trzeba podgrzać atmosferę przed premierą tak jak to było z OMD :) wtedy co nieco się wcześniej wyjaśnia. Ale nie sądzę by ta strategia przy PENach była stosowana, typoszereg generalnie znany, w kolejnych modelach co najwyżej dołożą jaką mało istotną w końcowym rozrachunku funkcjonalność. Pewnym przebojem by było gdyby Olympus zdecydował się zainstalować w tańszych PENach matrycę z OMD, ale IMO to bardzo mało prawdopodobne.
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę. OMD wyglada swietnie (tzn zdjecia) ale dla mnie jest za duzy.
-
hahaha, byle by potem na mnie nie było jeśli jednak Olympus nas zaskoczy. Inna rzecz, że ta nowa matryca Panasonica która jest montowana w G5 wydaje się być lepsza od poprzedniczek choć oczywiście do poziomu OMD nie sięga. IMO, jesli masz czym robić zdjęcia i zakup nie jest pilny to jednak warto poczekać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę.
Poczekaj...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę. OMD wyglada swietnie (tzn zdjecia) ale dla mnie jest za duzy.
Nie kupuj... potem możesz wpaść w pętlę - zaczniesz odkrywać, że poza kitem są jeszcze inne fajniejsze szkiełka a do niektórych zadań przydałby się kolejny aparat itd...
-
No to chyba poczekam :-) A na PENa zdecydowałem się głównie ze wzgledu na... Panasa 20/1,7 :-) Teraz mam jakiś aparacik i on mi do ćwiczeń wystarcza. Nowy chciałbym kupic najpozniej w listopadzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
hahaha, byle by potem na mnie nie było jeśli jednak Olympus nas zaskoczy. Inna rzecz, że ta nowa matryca Panasonica która jest montowana w G5 wydaje się być lepsza od poprzedniczek choć oczywiście do poziomu OMD nie sięga. IMO, jesli masz czym robić zdjęcia i zakup nie jest pilny to jednak warto poczekać
Nie jestem przekonany czy ona faktycznie jest lepsza - patrzac na porownanie do Nex 7 nie widze zadnej poprawy w stosunku do G3
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Yes, yes, yes! Dla mnie to byłby spory argument za mikro (serio, najczęściej używam S10-20 i 35 na D5100), choć wolałbym 7-35 albo lepiej 7-42. Pozostaje kwestia jakości i światła (no i ceny...).
-
7-28 to duży zakres jak na UWA, wątpię aby ta plota była prawdziwa bo nie słyszałem o jakimkolwiek obiektywie który miałby podobny zakres. No, ale technika idzie do przodu, zobaczymy co z tego będzie.
PS.
Zamiast 7-42 lepiej 7-150 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To ja też poproszę. Miałem zbierać na 9-18 Olympusa ale chyba poczekam. Ciekawe ile razy wyższa będzie cena tego szkła, może przyjdzie długo zbierać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qazy
To ja też poproszę. Miałem zbierać na 9-18 Olympusa ale chyba poczekam. Ciekawe ile razy wyższa będzie cena tego szkła, może przyjdzie długo zbierać :)
Jeśli 7-14 ze stałym swiatłem 4.0 to wydatek ok. 4400 peelenów to 7 - 28 musiałby kosztować sporo więcej nawet z ciemnicą rzędu 5.6 na 28mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Jeśli 7-14 ze stałym swiatłem 4.0 to wydatek ok. 4400 peelenów to 7 - 28 musiałby kosztować sporo więcej nawet z ciemnicą rzędu 5.6 na 28mm.
Ale tylko teoretycznie. Nigdy nie wiadomo jak firma bedzie pozycjonowala dany produkt i co za tym idzie jaką cene ustali. Pozyjemy zobaczymy.
-
Przecież takie szkło jest fizycznie nie do zrobienia. Największy zakres z UWA ma na razie chyba Nikon 10-24.
-
Takie szkło trochę nie ma sensu - w końcu zakres 14-28 będzie się pokrywał z każdym innym zoomem. Nawet zakup 9-18 może już budzić pewne dylematy u przyszłych posiadaczy 12-35, którzy nie chcą wydawać jeszcze więcej na szeroki kąt. Kupujesz taki obiektyw dla zakresu 9-11, bo reszta będzie pewnie lepsza w zoomie. Dlatego ja bym chętnie zobaczył raczej stałkę 9-10 mm.
-
Hmm... Chciałbym aby Olympus wypuścił nową wersję 17-tki ze światłem f2 no i ostrzejszą od pełnej dziury.Nie wiem, jaka by była tego cena, jednak patrząc, że obecny naleśnik kosztuje 1000zł, więc wnioskuję że nie jest to stałka którą Oly zaprezentuje na Photokinie. Sądzę że tym obiektywem zaprezentowanym we wrześniu będzie coś typu 25mm 1.8. Najlepiej jakby był typu "naleśnik" i mieścił się w kieszeni wraz z body. Wtedy bym go kupił zamiast Panasa 20mm.
takie tam moje skromne życzenie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Hmm... Chciałbym aby Olympus wypuścił nową wersję 17-tki ze światłem f2 no i ostrzejszą od pełnej dziury.Nie wiem, jaka by była tego cena, jednak patrząc, że obecny naleśnik kosztuje 1000zł, więc wnioskuję że nie jest to stałka którą Oly zaprezentuje na Photokinie. Sądzę że tym obiektywem zaprezentowanym we wrześniu będzie coś typu 25mm 1.8. Najlepiej jakby był typu "naleśnik" i mieścił się w kieszeni wraz z body. Wtedy bym go kupił zamiast Panasa 20mm.
takie tam moje skromne życzenie :)
Jesli to ma byc najtansze szklo to na 1.8 raczej bym nie liczyl - raczej 2.5 a moze i 3.5
-
Skoro panasonic zrobił 20mm 1.7 za 350$ (Olek 45mm 1.8 kosztuje 400$) to i Olek w tej cenie może zrobić 20 - 25mm. Mam przynajmniej taką nadzieję;)
Dodatkowo widać, że polityka cenowa Olka w Polsce jest bardziej trzeźwa niż panasa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Jesli to ma byc najtansze szklo to na 1.8 raczej bym nie liczyl - raczej 2.5 a moze i 3.5
Moim zdanie to by było rozczarowanie roku dla miłośników m4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Czemu? Skoro pisza o najtanszym mozliwym nalezniku to czemu ktokolwiek oczekuje ze on bedzie jasny? 17/2.8 nadal kosztuje ponad 1000 zl to czemu 25/1.8 mialby byc tanszy? Juz abstrahujac od faktu ze tanszy raczej oznacza rowniez gorszy optycznie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Moim zdaniem jesteś w błędzie. a rok się jeszcze nie skończył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Czemu? Skoro pisza o najtanszym mozliwym nalezniku to czemu ktokolwiek oczekuje ze on bedzie jasny? 17/2.8 nadal kosztuje ponad 1000 zl to czemu 25/1.8 mialby byc tanszy? Juz abstrahujac od faktu ze tanszy raczej oznacza rowniez gorszy optycznie
Zgadzam się z Tobą ale jakos trudno mi sobie wyobrazić wielkie zainteresowanie nalesnikiem 25/3,5 w cenie 800 zł. To juz chyba lepiej zostać przy kitowym obiektywie, a te 800 zł przeznaczyc na coś innego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
a rok się jeszcze nie skończył.
dobre:D
---------- Post dodany o 10:41 ---------- Poprzedni post był o 10:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
17mm to była bodajże pierwsza stałka w olkowym micro 4/3. Mało udana. Później pokazali dużo ciekawesze: 45, 12 i po roku 75mm. Jak widać postęp jest a i konkurencja na rynku aparatów tego typu się zwiększyła. Jeżeli chcą sprzedawać nowy model to musi to być coś podobnego jakościowo i cenowo do panasonic 20mm + silnik MSC.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Zgadzam się z Tobą ale jakos trudno mi sobie wyobrazić wielkie zainteresowanie nalesnikiem 25/3,5 w cenie 800 zł. To juz chyba lepiej zostać przy kitowym obiektywie, a te 800 zł przeznaczyc na coś innego.
Dokładnie. Posiada ktoś tanie sigmy 19/2.8 i 30mm/2.8 ? Kupilibyście je, czy byście woleli jednak dorzucić kilka stówek do 20/1.7 ?
Z tanim naleśnikiem Olka pewnie będzie podobnie, chyba ze będzie sprzedawany w kicie z następcą E-PM1, tak jak 14/2.5 z GFami.
Myślę, że jakościowo i parametrami będzie zbliżony właśnie do pasikonikowej 14stki.
-
Olympus ma w ofercie
"drogie" 12mm
"tanie" 45mm
"drogie" 75mm
a wszystkie są dobrej jakości!
jest też tanie, kiepskie, "stare" 17mm
należy spodziewać się następcy 17mm, będzie tanie i dobre optycznie, bo dawno nie było hitu na miarę 45mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Olympus ma w ofercie
"drogie" 12mm
"tanie" 45mm
"drogie" 75mm
należy spodziewać się następcy 17mm, będzie tanie i dobre optycznie, bo dawno nie było hitu na miarę 45mm
To sa nasze pobozne zyczenia ale nie jestem przekonany ze Olympus sie do nich przychyli :)
-
Co bedzie to bedzie, ja najbardziej czekam na nowego PENa. Tak z ciekawosci, po prezentacji nowego modelu jak szybko moze trafic do sprzedazy? Czytalem watek o OM-D i "sporo stron uplynelo" zanim mozna bylo kupic to cudo.
-
Przeważnie trzeba poczekać co najmniej 2 miesiące od oficjalnej prezentacji, do zostania pułkownikiem przez sprzęt.
Ale różnie to bywa :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Olympus ma w ofercie
"drogie" 12mm
"tanie" 45mm
"drogie" 75mm
Może nowa 17tka będzie tania i jasna ale nie będzie naleśnikiem tylko kolejnym obiektywem z linii 12, 45, 75. O ile obiektywy zuiko są fajne ale naleśnik to jeszcze im się żaden nie udał.
-
Też tak uważam - będzie kolejny srebrny obiektyw, wypełniający lukę pomiędzy 12 i 45mm...
Konstrukcyjnie przypominający plastikową 45'kę - więc cena na podobnym poziomie się może utrzymać :-P
-
Też mam nadzieję na coś jasnego z ogniskowa pomiędzy 12mm a 45mm w cenie bliższej tej drugiej:)
-
Mogliby zrobić linię alternatywną 12, 45, 75 ale naleśników nawet ciemnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
opiotr
Mogliby zrobić linię alternatywną 12, 45, 75 ale naleśników nawet ciemnych.
Za to to moga sie brac jak uzupelnia braki w FL. Zreszta nie sadze zeby wzieli sie kiedykolwiek bo zapotrzebowanie na takie szkla bedzie raczej niewielkie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Za to to moga sie brac jak uzupelnia braki w FL. Zreszta nie sadze zeby wzieli sie kiedykolwiek bo zapotrzebowanie na takie szkla bedzie raczej niewielkie
Dokładnie - dla mnie nalesnik to przede wszystkim jasny obiektyw abym mogl go wziąć na nocna eskapade. W dzien to moge sie i z zoomem pomęczyc. Ale oczywiscie kazdy ma inne potrzeby i oczekiwania.
-
Wielkość 45mm jest ok, byle stałka nie była większa (patrz panasonic leica 25mm).
-
Dopóki nie wypuszczą lepszego niż panas 20mm 1.7 , a ciężko będzie go pobić, to nie ma co się ślinić :) . Co do ceny to z pewnością będzie w okolicach 1000zł
-
Chciałbym stałkę 15 mm, światło może być f2, albo i nawet f3.5
Najlepiej z silnikiem MSC, dokładaną osłoną przeciw słoneczną i co istotne, w białym kolorze :wink: