-
Odp: X-T1 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Fuji ma dosc ciekawe podejscie do popularyzacji swoich aparatow, otoz podpowiem, ze wcale nie trzeba byc jakims aktywnym uzytkownikiem jakichs tam portali by dostac od nich sprzet do testowania, nie maja zadnych obiekcji przed wysylaniem drogich aparatow do testow, bez zadnych poreczen majatkowych.....
Generalnie lubie fuji, szkoda, ze nie promuje ale jednak to podejscie do zatrudniania akurat nie jest za ciekawe wg mnie
pozdroofka
Myślisz że miałbym szansę wyrwać od nich X-T1 na jakieś testowanie?
-
Po wpłaceniu kaucji każdy może wypożyczyć sprzęt Fuji i nikogo nie musi o to prosić. Problem w tym, że oferta jest dość skromna:
http://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci...atow-fujifilm/
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
danmacz
Jak wszystko dobrze pójdzie to w kwietniu łykam tego fuji szkłami 23 i 56 mm, już postanowione .
ja tez - juz swoje m43 wystawilem :) tylko sie zastanawiam czy nie brac zooma i 23 ale na 80% wezme wlasnie 23 i 56.
tylko, ze dopiero 20 maja mi przywiozą :(
-
ech, nie ma to jak umiejętnie podkręcać atmosferę. Szampan przygotowany? jutro X-T1 wchodzi do sklepów !!!
http://www.optyczne.pl/6755-news-Fuj...da%C5%BCy.html
(kurcze... podoba mi się oferta Fuji etc. ale przy takich "niusach" trudno mi się jest powstrzymać od odrobiny ironicznej złośliwości)
-
Jest duże zainteresowanie, więc wykorzystali to i wrzucili newsa. Mówi się? Mówi... I o to chodzi. Lepiej zamieszczać takie informacje, niż noty serwisowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jest duże zainteresowanie
Nie śledzę Fuj wątków, masz już to f/1.2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Nie śledzę Fuj wątków, masz już to f/1.2?
Nie, jeszcze nie ma go w sprzedaży. Ma być na przełomie marca i kwietnia.
-
-
-
Co najmniej kuriozalne, ale każdy sposób (legalny) zarabiania jest dobry.... chętni się znajdą
-
Wczoraj pomacałem sobie XT-1 w sklepie. Klepnąłem troche fotek testowych na swoją kartę. Troche zonk, bo LR nie widzi plików RAF. Jakoś udało mi sie je przekonwertować w Perfect Effects na na plik który LR widzi.
Ogólnie aparat zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Podpiętego miał zooma 18-55/2.8-4. W sztucznym oświetleniu ostrzył dość szybko i pewnie. Bardzo przyjemna, cicha praca migawki. Obsługa, jak na pierwsze trzymanie nie sprawiała problemu. Ogólnie puszka dobrze leży w ręce. Wyświetlacz jak no moje kaprawe oko, robi dobre wrażenie. Porównywalny z A7.
-
5 załącznik(ów)
-
No, no - będą ludziska "miały dylemata" :)
Świetne te przykłady.
Pozdrawiam.
-
Kasia, i jakie wrażenia z testowania? :-)
-
Matryca cudna, kolory piękne. Niestety, wychowana na szklarni i autofokusie Olympusa czuję niedosyt.
Od lat marzę o aparacie z matrycą Fuji i resztą Olympusa - ale to chyba nigdy się nie spełni.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Kasia, i jakie wrażenia z testowania? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Matryca cudna, kolory piękne. Niestety, wychowana na szklarni i autofokusie Olympusa czuję niedosyt.
Od lat marzę o aparacie z matrycą Fuji i resztą Olympusa - ale to chyba nigdy się nie spełni.
czyli ten reklamowany superszybki AF w X-T1 pozostaje szybki tylko w reklamach? czy może z celnością problemy?
Jak odbierasz zdjęcia generowane przez Fuji? Łatwo się je obrabia? chodzi mi o takie bardzo subiektywne odczucia - ile trzeba włożyć w obróbkę pracy by mieć wynik zgodny z oczekiwaniami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...ile trzeba włożyć w obróbkę pracy by mieć wynik zgodny z oczekiwaniami.
A jakie masz oczekiwania?
-
Fajny praktyczny test, porównanie z E-M1 i przemyślenia:
https://www.youtube.com/watch?v=HhgLN_AO-S4
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
czyli ten reklamowany superszybki AF w X-T1 pozostaje szybki tylko w reklamach? czy może z celnością problemy?
Jak odbierasz zdjęcia generowane przez Fuji? Łatwo się je obrabia? chodzi mi o takie bardzo subiektywne odczucia - ile trzeba włożyć w obróbkę pracy by mieć wynik zgodny z oczekiwaniami.
Szybki to jest bardzo, ale celność mnie nie zachwyca (moje subiektywne odczucia).
Obrabia się kapitalnie. Matryca cud mniód.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A jakie masz oczekiwania?
nie, nie mam sprecyzowanych oczekiwań, chcę poznać zdanie innych Forumowiczów. Np. w kwestii jakości i używalności jpg "z puszki", względnie konieczności posiłkowania się RAW-ami
-
RAWy od razu wywaliłam z kompa, bo mi się zawiesił ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Test niestety bardzo niekompetentny. Po pierwsze dlatego, że nie raczyli nawet przeczytać instrukcji obsługi. Po drugie dlatego, że testowali aparat w trybie oszczędzania energii, a nie w trybie wysokiej wydajności, do czego sami się przyznali na X-Forum (będą powtarzać ten test w tym tygodniu). I po trzecie dlatego, że używali najgorszego pod względem AF szkła w systemie, które jest szkłem makro i nawet jak na standardy Fuji działa kiepsko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Test niestety bardzo niekompetentny. Po pierwsze dlatego, że nie raczyli nawet przeczytać instrukcji obsługi. Po drugie dlatego, że testowali aparat w trybie oszczędzania energii, a nie w trybie wysokiej wydajności, do czego sami się przyznali na X-Forum (będą powtarzać ten test w tym tygodniu). I po trzecie dlatego, że używali najgorszego pod względem AF szkła w systemie, które jest szkłem makro i nawet jak na standardy Fuji działa kiepsko.
Dla mnie całkiem OK. Zwróciłem głownie uwagę na obsługę aparatu i te kółka, które wyglądają super, tak naprawdę wcale nie są takie idealne co właśnie pokazali w tym teście.
Co do oszczędzania energii. Jak go wyłączą będzie jeden plus, ale i znajdzie się minus w zamian (spadnie ilość fot na jednej baterii, na co narzekali w Olku).
Dalej... a kto czyta instrukcję obsługi? :)
T.
-
Przyciski z tyłu są do d***, wszyscy to potwierdzają. Za to kółka są super :-)
-
No ja mam dylemat, bo zacząłem gromadzić fundusze na E-M1, a obrazek z tego Fuji mi się b. podoba.
Na moje potrzeby zestaw z tym obiektywem 56mm f/1.2 byłby idealny, plus jakiś spacer zoom jasny ze stałym światłem i to wszystko co mi trzeba.
Dylematy...
T.
-
56 f1/2 to koszt 4100zł - niezła cena...
-
1 załącznik(ów)
A te plamy to wynik obróbki, czy tak ma być? Dziwnie to wygląda.
Załącznik 112873
-
Prześwity w zdjęciu pod ostre światło i obróbka.
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
A te plamy to wynik obróbki, czy tak ma być? Dziwnie to wygląda.
Załącznik 112873
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
56 f1/2 to koszt 4100zł - niezła cena...
Zgadza sie ale w Olku przewidywałem Panaleikę 42,5 f/1.2 więc... ;-)
Dla mnie minusem małym jest też kwestia proporcji boków obrazka z Fuji. Zdecydowanie wole 4:3 niż 3:2. Tak wiem można sobie przyciąć, ale szkoda wtedy niewykorzystanych pikseli sensora ;-)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Zdecydowanie wole 4:3 niż 3:2.
Przejdzie Ci ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przejdzie Ci ;-)
Niekoniecznie. Przy pionowych kadrach i tym co fotografuje wole 4:3. Nie podobaja mi się przy ujęciach portretowych takie długie obrazki, wolę bardziej zbliżone do kwadratu jednak, grubsze ;-)
Jak pisze.. moge zawsze "kropnąć", ale szkoda niewykorzystanych pikseli :P
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Niekoniecznie. Przy pionowych kadrach i tym co fotografuje wole 4:3. Nie podobaja mi się przy ujęciach portretowych takie długie obrazki, wolę bardziej zbliżone do kwadratu jednak, grubsze ;-)
T.
Obawiam się, że to tylko kwestia przyzwyczajenia, a 56/1,2 wygląda kusząco... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Obawiam się, że to tylko kwestia przyzwyczajenia, a 56/1,2 wygląda kusząco... ;)
widział już ktoś tę 56tkę w polskich sklepach?
-
-
Obiektyw dopiero w piątek wjechał na magazyn Fuji Polska. Wiem z pewnego źródła ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
... przez złącze USB :wink:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Szybki to jest bardzo, ale celność mnie nie zachwyca (moje subiektywne odczucia).
Obrabia się kapitalnie. Matryca cud mniód.
Witam !
Matryce w serii "X- " sa rewelacyjne.
Bardzo precyzyjne oddawnie odcienia tego samego koloru, szeroki DR (bardzo dobra ochrona przepalow przy silnych swiatlach - DR400),
wyjatkowo niskie szumy, duza szczegolowosc.
Z drugiej strony ceny szkiel w tym systemie powalaja bo niekoniecznie jest mi potrzebna jasna stalka o jasnosci f 1.2 za... 4100 zl.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
T.
Popieram, najblizej do kwadracika, portretowo ze best!
pozdroofka