ok powiem wam tak przyznaje ,że obróbka u mnie leży i postaram się to nadrobić bardzo szybko . A co do tego ,że krzyczałem jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam . Zacznę od gimpa efekty sami ocenicie niebawem ,pozdrawiam .:cool:
Wersja do druku
ok powiem wam tak przyznaje ,że obróbka u mnie leży i postaram się to nadrobić bardzo szybko . A co do tego ,że krzyczałem jeśli ktoś poczuł się urażony to przepraszam . Zacznę od gimpa efekty sami ocenicie niebawem ,pozdrawiam .:cool:
jak byś te zdjęcia numerował łatwiej było by się do nich odnieść komentując je :-P
Widza nie interesuje, w jakich warunkach robiłeś fotki, tym bardziej, że nie rejestrowałeś wybuchu wulkanu.
Najpierw potrenuj kadrowanie, naświetlenie, obróbkę, a na efekty "artystyczne" czas przyjdzie potem.
Ciekawe miejsce, można było je ciekawie pokazać. A co zrobiłeś? Zmarnowałeś okazję, zepsułeś fotki. I jeszcze ten krzyk. :(
ok skończcie już , z tym krzykiem troche przy gimpie posiedziałem a czy idzie w dobrym kierunku to zapewne szybko się dowiem :wink:
Mnie się ostatnie podoba, ma taki niepokojący klimat.
Ostatnie fajne. Masz świetne miejsca do focenia. Pozazdrościć. Pisałeś że warunki są kiepskie. Kiedyś widziałem reportera z poczytnego czasopisma w górach. Stał przy rozstawionym statywie w dosyć silnym wietrze a u dołu statywu wisiał worek do którego wkładał kamienie spod nóg. Co ciekawe worek był firmowy więc pomysł na stabilizację chyba nie jego pomysłu. Wiem że szykował się na burzę w dolinie. Zdjęć nie widziałem ale sposób w głowie pozostał. :) Mirek wie co mowi w kwestii ostrzenia bo jest już znany z tego że naprawdę dobrze mu to wychodzi.
Ciekawie rozwiązał kilka razy kwestię ostrości inny kolega łącząc dwa takie same kadry w jedno zdjęcie z tym że woda na jednym wyglądała jak u Ciebie z powodu długiego czasu a na drugim ostrość ustawiał na bliski plan czyli brzeg. Gdy pracujesz ze statywem taki numer jest banalnie prosty a efekty są bardzo fajne.
Zanim nauczyłem się obsługi kilku programów do obróbki na tyle żeby efekt końcowy nie był gorszy od oryginału zeszło trochę czasu ale każdemu się udaje od czasu do czasu skopać coś w obróbce, wystarczy przelecieć galerię. Nie można się zrażać. Gimp to bardzo fajny program.
Co do kropel na soczewce, sam nieraz miałem taki problem. Podobno Olympus opatentował coś co się nazywa wibrująca soczewka w obiektywie ale prawda jest taka że trzeba by namiot ze sobą zabierać żeby nigdy nie zmoknąć przy okazji fotografowania w terenie. Może się chłopaki wypowiedzą jak sobie radzą z tym zjawiskiem.
Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć.
Uhm ... racja, tylko może ciut mniej niebieskości, tak pod zachód przed burzą, coś na ten kształt:
Żeby i morze i niebo grały swoje role.
Pozdrawiam
I moja skromna propozycja. Moze z mniejsza doza ingerencji :)
Załącznik 43225
Tomek
dziękuje wszystkim tak zaczynam poznawac gimpa , miłego dnia :cool:
Przykład czego?
Daj jakiś surowiec, na pewno kilku userów pokaże co z niego zrobili.
Będziesz miał porównanie na tym samym ujęciu
Wielkiej magii w mojej przerobce nie ma w sumie.
Ostatnio czesto uzywam (do szybkich poprawek) programu LightZone i opisze co w nim zrobilem, mysle, ze w jakis sposob bedzie to mozna odniesc do GIMPA, czy kazdego innego w miare zaawansowanego programu.
Najpierw popracowalem poprawiajac poziomy - dla ogolnego lepszego kontrastu.
Pozniej zamaskowalem samo niebo i uzylem takiego narzedzia "Relight" - to takie inteligentne poziomy - tak by wyciagnac jeszcze wiecej szczegolow z nieba.
Dalej zalozylem maske na dol (na wode) i tam podkrecilem saturacje, jasnosc i dodalem lekkiego zafarbu w strone zieleni. Tyle. Jak widac, zadnych skomplikowanych cudow nie robilem. :)
T.
ja najpierw wywołuje raw z mastera na tiff jaką liczbę bitów ustawić 8 czy 16 oraz po prawej wyświetla mi się rozdzielczość jaką ustawić ??? . Potem ładuje zdjęcie w gimpa skaluje do rozmiaru maska w , i dodaje wyostrz .Czy to jest dobry sposób ostrzenia ???
Bardzo udane to ostatnie ujęcie! : ) A szczególnie w kolorystyce Thomasso, naprawdę świetnie to wygląda : )
przepraszam e ich tyle piszcie czy się podoba:wink:
2 ostatnie poprawie ,wyrównam i dodam jeszcze ras
:wink:
ok to wszystkie z dzisiaj które che wam pokazać pozdrawiam :mrgreen:
Jest taka fajna strona/forum/portal http://www.gimpuj.info/
zajrzyj :wink:
dziekuje na pewno to zrobię niebawem :mrgreen:
Po pierwsze krzywe :) znaczy horysont leci... A z calej serii to pasuje mi nr 1 ale za ciemne. Szczegolnie te uchwyty na pierwszym planie. Postaraj sie z tego cos wydobyc. Jakas wieksza glebie. No popracuj :)
T.
[EDIT]I zmien to co niedawno wrzuciles do galerii. Nie wiem co to ma byc? Ani jakosci, ani kompozycji, ani tematu (ta mrowa jakas). Kurcze no...:roll:
Ostatnia seria piękna...
Z ostatnio zaprezentowanych podobają mi się wszystkie, a najbardziej drugie. :grin:
:):wink:
kurde znowu nie do ciachałem foty :wink: pozdrwaiam :mrgreen:
Trojka najbardziej mi odpowiada.
:cool:
Ładnie :-) Robisz znaczace postepy.Niektóre z ostatnich morskich fotek są bardzo OK:-)
dziękuje zapraszam ponownie niebawem dodam coś więcej z dzisiaj pozdrawiam
:arrow:
Przedostatnia prezentacja pojedyńczego zdjęcia, dla mnie rewelka.
Z ostatniej wrzutki, zdjęcie 4 wydaje się być tym najlepszym. Ładnie pokazujesz długie czasy, szerokie kadry. Zaczynam tęsknić za morzem.
Fajnie by było, gdybyś numerował wszystkie następne prace.
postaram sie ponumerować a teraz jade w plener ,wolne trzeba wykorzystać pogoda piękna chodz chmurek brak :wink:
Skoro juz wrzuciłeś pytanie mam do Ciebie - o co biega w PG na ostanim zdjęciu ?
:?:naprawde nie mam pojęcia dzisiaj też mam jakieś refleksy nie :wink:wiem od czego ok znikam