do ORF szczególnie z E-510 jak dla mnie tylko OM i Lightroom się nadaje - ten drugi po aktualizacji do v1.4 nabrał wigoru na mym wysłużonym kompie - albo mi się tylko zdaje :)Cytat:
Zamieszczone przez kali999
pzdr
Wersja do druku
do ORF szczególnie z E-510 jak dla mnie tylko OM i Lightroom się nadaje - ten drugi po aktualizacji do v1.4 nabrał wigoru na mym wysłużonym kompie - albo mi się tylko zdaje :)Cytat:
pzdr
Przyznaje się bez bicia do błędu w mojej ocenie. W celu szybszej pracy Lightrooma kupiłem sobie nowe kości, żeby te 2G ramu mieć. I jaki rezultat, bez zmian. Totalne dno :? zdjęcie ładuje mi się 15 sekund. Ok jak mam do obrobienia kilkanaście zdjęć to w porządku, ale jak będę miał kilkaset zdjęć ze ślubu i będę musiał je wywołać do następnego tygodnia i w tygodniu normalnie pracować jest to nie wykonalne. Więc po raz kolejny odpaliłem OL Studio 2. No i tu różnice od razu dostrzegam i przy okazji odnalazłem nową możliwość edycji, która mnie już całkowicie usatysfakcjonowała. Po prostu myślałem, że do obróbki rawów tylko się używa zakładki RAW, a okazało się to nie prawdą, jestem mile zaskoczony :roll:
Pierwsze pytanie wie ktoś gdzie się włącza rozpiskę na jakich ustawieniach zdjęcie zostało wykonane(ogniskowa, przysłona, czas i ISO).
Drugie pytanie wie ktoś gdzie można dostać OL Studio 2 i w jakiej cenie? bo jedno źródło znalazłem za 400zł.
Właśnie to samo ;)
z tego co wiem gdzies w sklepie olympusa od oprogramowania cena jest 99 €Cytat:
Sam się zastanawiam, czy nie zakupić.
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/7556
Którą wersję proponujecie:
LightZone 3 - Full — $199.95
czy
LightZone 3 - Basic — $129.95
Czy opłaca się dopłacić różnicę 70$ do wersji full?:(
Nie ma triali obu?Cytat:
Zamieszczone przez ksb
Jeste jeden i to chyba jest wersja full?
Nie wiem o ile gorsza jest basic.
Może ktoś zakupił i uzywa?
kup FULL:
LightZone BASIC does not include powerful multi-image editing and batch processing capabilities only available in LightZone FULL.
Co to oznacza w praktyce że nie będę mógł w BASIC redagować geupy zdjęć?
NIe rozumiem tego stwierdzienia:((
Nie znam tematu, ale na mój rozum, chodzi o to, że nie będziesz mógł obrobić automatycznie całej grupy - kilku(nastu) zdjęć, a z każdym bawić się osobno - tak to rozumiem.
ja też tak to rozumiem.
A w Jedi nie ma ? Kiedyś widziałem i cena była dużo niższa od 400zl. SPrawdz w cenniku Jedi'owców.
Na stronie Olympusa rejestracja online i zarazem pobranie klucza kosztuje 350zł. Tylko jedyne co mi nie pasuje, że nie mam fizycznie płytki z programem :P
LukiW napisał
Witam wszystkich!
Specjalnie robię nowy topic, bo problem widzę, że jest bardzo poważny i trudno się przepchnąć przez wszystko, by znaleźć coś konkretnego i co w dodatku poprawnie działa.
Zna ktoś może jakąś aplikację/plugin, który POPRAWNIE przerobi ORF na... coś tam? Piszę nieco ironicznie "coś tam", bo już mi jest obojętnie czy będzie to TIFF, czy BMP, a nawet może być GIF. Niestety google podpowiadają od razu dwa programy o podobnej nazwie (jednym z nich jest Real Converter Pro). Ten drugi to też jakiś Converter. Przerobić owszem przerobią, ale niestety z przekłamaniem barw w RGB. Jest tak samo jak w wielu innych aplikacjach: IrfanView chociażby.
Jest jakaś sensowna i poprawna alternatywa dla Olympus Master?
Pełne wersje można ściągnąć ze strony Olympusa, ale widzialem tylko w języku angielskim, ale za to niby kompatybilne nawet z Vistą.
Jakiś czas temu próbowalem znaleźć plugin do PhotoShopa i dało się, ale niestety nie konwertował ORFa. Ale może się coś do dzisiaj zmieniło. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś by pomógł.
Pozdrawiam
Witam.
Miałem ten sam problem. Dla mnie rozwiązaniem jest, OM2 dla łagodnej obróbki, Raw Therapee dla obróbki brutalniejszej, jest darmowy i nawet niezły. Ale do zabawy to PS CS2 po wywołaniu ORF do TIF z poziomu OM2, robi to najlepiej. Jeśli chcesz pełna obsługę w PS to musisz mieć CS3, ja nie mam to nie mogę powiedzieć nic o jego potencjale. Może jak mój znajomy, wróci to zainwestuje i kupi CS3 (jest grafikiem).
Pozdrawiam.
Photoshop lightroom oraz elements używają plugina RAW, który pięknie obsługuje ORFy. Dodatkowo obie aplikacje umożliwiają otworzenie obrazka po zmianach w CS2.
AcdSee PRO 2 (podstawowa Pro, jeśli nie masz E3), XnView (w najnowszej wersji, jesli masz E3), LightZone (wersje powyżej 3.0 jesli masz E3), RAW Therapee, Bibble Pro i wiele, wiele innych.
Dzięki Wam wielkie za odpowiedzi!
PhotoShop CS2 jednak nie wystarcza... a szkoda. No nic, będę kombinował dalej.
A co oznacza to E3 jeśli można wiedzieć? Bo chyba się z tym jeszcze nie spotkałem.
E-3 to taki aparat ;P Tzn. tak się mi wydaje:)
Jeśli to model aparatu to faktycznie, nie mam go ;).
A ja nie mogę sobie poradzić z ch...rnym CameraRAW. Mam w pracy Photoshopa CS2-kę, ściągnąłem ze strony Adobe CameraRAW w wersji 3.7 (wszystko powyżej wymaga już CS3, którym nie dysponuję), zainstalowałem wtyczkę zgodnie z wytycznymi (do c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\) i... *****.
Nie jestem w stanie otworzyć RAW-a z E-510. Pojawia mi się taki komunikat jak tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=camera%2Araw
Dodam, że przeczytałem tamten wątek i dodam również, że nie mam możliwości użycia polecenia Importuj. U mnie w Photoshopie w podmenu Importuj mam tylko trzy pozycje: Zestawy danych zmiennych (nieaktywna); Adnotacje (nieaktywna); oraz Obsługa WIA (którą jak wybiorę to wyskakuje mi komunikat błędu).
Czy to oznacza, że CameraRAW 3.7 i Photoshop CS2 to oprogramowanie niewystarczające do otwarcia ORF-a z E-510-tki?
:roll:
A dlaczego używasz starych wersji?
Camera Raw 4.4.1 jest dostępny. e-510 obsługuje.
a już doczytałem - jakoś znalazłem na forum bez problemu, nie wiem czemu ty nie mogłeś.
Dla orfów z 510 trzeba mieć cs3.
Albo radzić sobie tak orf->dng->cs2
Trochę to bucowata polityka - masz kupiony CS2 za 2k, ale masz nowy aparat, i chcesz używać CameraRAW, to wybul kolejną kasę na nowszą wersję Photoshopa... :roll:
(tak tylko sobie narzekam)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Właśnie przetestowałem Adobe DNG Converter (4.4.1). Przerabia ORF-y na DNG, a te da się już otworzyć w Photoshopie wtyczką CameraRAW 3.7.
http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3894
Może trochę późno, ale lepiej późno niż wcale.
Oto linki do stron z efektywnością demozaikowania różnych konwerterów RAW:
http://linuxphoto.org/test_demosaicing.html warto także zapoznać się z Noise reduction test i Highlight recovery test
- autor Jacek Góźdź Lublin publikuje tylko w j. ang.
oraz
http://kennewcombe.com/rawconvtest2.html Raw Converter fine detail comparison
Generalnie interesowała mnie efektywność UFraw i Raw Terapee.
Warto zajrzeć!.
Pozdrawiam
Nie wiem na czym to polega, ale np. przy próbie robienia pseudo hdra, po wgraniu tiffów wywołanych w Lightromie do photomatixa program jakoś dziwnie je interpretuje i automatycznie źle łączy.
pseudoHDRy robi się w LightZone i nie potrzeba nic sklejać, ani wywoływać do tiff. Operuje się na czystym RAW.
A w jakich sytuacjach będzie to "nie zawsze"?
Nowy Photomatix sam robi pseudo HDRy z jednego ORFa - nawet nie trzeba wywoływać do innego formatu, bo sam prawidłowo interpretuje RAWy z Olympusa.
23 kwietnia 2008 ukazała się nowa wersja v2.4m1 na :
http://www.rawtherapee.com/?mitem=3&artid=24
Co w niej nowego:
- ładny i czytelny interfejs użytkownika
- pojawił się EXIF Browser, pełna obsług EXIF (import EXIF data from RAWs and export to the output image formats, including TIFF; ale PNG nie), możemy edytować i dodawać lub usuwać orginalne EXIF tags
- pojawił się IPTC tag support
- nowa funkcja odzyskiwania prześwietleń ("CIELab Blending")
- Histogram now corresponds to cropped area
- pojawiła się możliwość zmiany w Preferencjach Motywów (skórek jak na razie nie dużo, GTK default; dark; default i light - ale jednak)
Polecam działa stabilnie...
Nie chodzi o pokrycie się kadrów, tu nie ma problemów. Chodzi o to, że nie można zaznaczyć który kadr jest i ile EV jaśniejszy czy ciemniejszy, tylko od razu ładują się scalone obrazy i to w złej kolejności.
Trzeba mieć na początek LightZone lub nowego Photomatixa, a niestety nie posiadam.
A jest może już jakiś RAW Thumbnail Viewer dla rawów z E-3?? Wie ktoś coś na ten temat.
tak:
Kod:dcraw -e *.orf
<reklama>http://skow.ovh.org/orfviewer</reklama>
Mi chodziło bardziej o tego typu co wymieniłem, to jest raczej patch do windowsa dzięki któremu po włączeniu miniatur widzę również rawy.