Poza jednym w rowie , który jest na pewno nieruchomy, inne też wyglądają statycznie.
A jakbyś naciskając migawkę i stając nieco z boku przejeżdżającego auta - "pojechał" aparatem wraz z samochodem? Rozjechane tło poprawi dynamikę zdjęcia....
Wersja do druku
Poza jednym w rowie , który jest na pewno nieruchomy, inne też wyglądają statycznie.
A jakbyś naciskając migawkę i stając nieco z boku przejeżdżającego auta - "pojechał" aparatem wraz z samochodem? Rozjechane tło poprawi dynamikę zdjęcia....
Muszę to wypróbować ale ciężko będzie bo podczas rajdu nie mam drugiej szansy na zrobienie zdjęcia ale jak tylko będę miał dzień wolny to zapoznam się z tematem bo jestem ciekaw efektów ;)
Próba dynamicznego zdjęcia :grin: proszę o uwagi .
1
Załącznik 152594
2
Załącznik 152595
3
Załącznik 152596
3 jak najbardziej ok, 1 i 2 do śmietnika. Inaczej bym kadrował. Podbiłbym kolory i nieco większy kontrast. Auto w prawo skierowane i lekko w dół daje efekt "hamowania". Kadrowanie auta jadącego w lewo i w górę dodaje mu dynamiki. Choć są zdjęcia które łamią tę zasadę i są bardzo dobre.
Krzaki Ci przeszkadzają. Wyjdź z nich. Na to wysypane kamieniem poletko. Wystarczy by dobrze uchwycić auto w ruchu.
Załóż w słoneczny dzień filtr szary ND 4 lub 8. Czas do 1/60, stabilizacja w pionie tylko. Ciągnij za autem serią. Pojedyncze zdjęcia w takiej sytuacji = musisz mieć dużą wprawę.
Jeśli mogę, to pozwolę sobie swoja wersję wetknąc.
Załącznik 152600
Dziękuję za doradę jak chodzi o jakoś to mam brak stabilizacji w e 420 14/42 :wink: to są tylko wersje testowe i wszystkie pójdą do kosza, najbliższy rajd 26 , jakiego programu użyć by uzyskać taki efekt jak ty pokazałeś ?
e420 + 14/42 nie przeszkadza :-) Dasz radę. Nie byle jakie foty na tym forum znajdziesz z tego sprzętu. Po kolei:
- jeśli nie masz stabilizacji to przydałby się monopod bo wtedy nie będziesz miał zdjęć poruszonych w pionie. Jak nie masz monopoda to zostają domowe sposoby, oprzeć się o coś lub kogoś, sznurek do buta i przykręcić do aparatu,etc...
- w zależności od ilości światła dobierz czas, by wyszło Ci rozmycie. Przyda się filtr szary - te info pisałem powyżej. Trenuj na tej drodze przy różnym oświetleniu do bólu. Niejednego giga zdjęć przy tym wywalisz.
- Program obojętnie jaki. W każdym to zrobisz. Nie było tu żadnych egzorcyzmów. Użyłem darmowego Photo Editor-a. Podbiłem nasycenie kolorów, rozjaśniłem lekko, dodałem kontrastu. Wszystko na czuja i swoje oko. Zmniejszyłem do 1024 na długim boku i wyostrzyłem po zmniejszeniu.
Program super już w nim grzebie wielkie dzięki a jak chodzi o stabilizacje to będę kucał i opierał się pewnie o jakieś drzewo jak się znajdzie lub słup :grin:
E-420 ma stabilizację - pogrzeb w menu. Jest opcja IS1, IS2, IS3. IS3 to pełna stabilizacja, te dwie pozostałe to musisz sprawdzić bo nie pamiętam