Odp: O długich ekspozycjach
Cytat:
Zamieszczone przez
rafrr
tak sobie chciałem sprawdzić jak to wygląda dla starusieńkiego E-3, 60s +4ev wołane w Aperture, wycinek 200x200 z prawego dolnego rogu
Nie chce mi się szukać darków z Minolty A1, ale przerazić się można ... na szczęście dzięki stackowaniu 30minutowe ujęcia były gładkie jak pupa niemowlęcia. Panowie do konkretnej pracy należy użyć odpowiedniego narzędzia*, bo kto przy zdrowych zmysłach gwoździe wbija szklaną butelką jak można to zrobić stalowym młotkiem.
* stacking, to forma narzędzia ... o konstrukcji tak prostej jak prosta jest konstrukcja cepa.
Może kwestia przyzwyczajenia z Canona gdzie długie ekspozycje polegały na:
- ustaw tryb Bulb
- zrób ekspozycję
I nie było potrzeby stackowania.
Dla mnie to stackowanie jest narzędziem na obejście problemu.
Parafrazując:
Nie mam młotka, więc wbijam gwoździe kijem bejsbolowym bo mi znajomi powiedzieli, że można :)
PS. Jak pokazuje Fuji i Olympus z EM-5 - da się to zrobić porządnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Może kwestia przyzwyczajenia z Canona gdzie długie ekspozycje polegały na:
- ustaw tryb Bulb
- zrób ekspozycję
I nie było potrzeby stackowania.
Dla mnie to stackowanie jest narzędziem na obejście problemu.
Parafrazując:
Nie mam młotka, więc wbijam gwoździe kijem bejsbolowym bo mi znajomi powiedzieli, że można :)
PS. Jak pokazuje Fuji i Olympus z EM-5 - da się to zrobić porządnie.
Pytanie za 10pkt, jakim aparatem są robione zdjęcia z cytowanej galerii?
http://www.tawbaware.com/maxlyons/cg...e.pl?gallery=8
PS
Stackowanie jest narzędziem (za kilka $$$) przełamującym bariery stawiane przez aparat, nawet jeśli jest to Canon :lol: w wersji jednonumerowej za kilka tysięcy $$$... używając stackowania nawet małpka za 199zł z promocji zrobi porównywalne z Canonem fotki.
Ale jak rajcuje Cię poszukiwanie grala, to go szukaj.
Takich zdjęć z dłuuugą ekspozycją nie robię, więc pytanie o charakterze czysto poznawczym - EM10 ma matrycę taką bardziej od Sony czy bardziej od Panasonica:wink:?
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Takich zdjęć z dłuuugą ekspozycją nie robię, więc pytanie o charakterze czysto poznawczym - EM10 ma matrycę taką bardziej od Sony czy bardziej od Panasonica:wink:?
Na pewno nie ma tak dobrej jak Fujii X :wink: .... a do tego jeszcze paznokciowego rozmiaru.
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
Ponoć Sony.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ponoć Sony.
Czyli uzupełniając:
1. Fuji wygrywa.
2. Później EM-5 i E-M10
3. Później długo, długo nic
4. Później wszystko inne na matrycy Panasonica (GM1, E-M1).
Tak?
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Czyli uzupełniając:
1. Fuji wygrywa.
2. Później EM-5 i E-M10
3. Później długo, długo nic
4. Później wszystko inne na matrycy Panasonica (GM1, E-M1).
Tak?
Potwierdze jak mi ktoś podeśle jakiś plik z E-M10. (standardowe 30 minut, ISO 200, NR off)
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Potwierdze jak mi ktoś podeśle jakiś plik z E-M10. (standardowe 30 minut, ISO 200, NR off)
Nie mam, ale dostaniesz po zlocie (za 2 tygodnie)
I jedna uwaga lubię porównywać porównywalne, w rawie z E-M5 sa wyłaczone wszystkie odszumiania, w tym z E-M1 jedno pozostało włączone, porownaj pełne exify. Co było z Fuji nie sprawdzałem.
Pozdrawiam AP.
Przy okazji długich ekspozycji mam pewne podejrzenie co do Olympusowej stabilizacji, sprawdźcie u siebie i napiszcie. Interesuje mnie jak to jest w 5 osiowej stabilizacji (OMD E-M1/5 PEN E-P5) oraz w 3 osiowej.
Przy ustawionym trybie M i np. 10 sekundowej ekspozycji. Przyłóżcie sobie aparat do ucha i słuchajcie ...
1. Czy przy włączonej stabilizacji (u mnie mode 1 czyli wszystkie osie) działają, w czasie ekspozycji (w czasie naświetlania fotki) słychać dość wyraźnie jakby szum wentylatora w zasilaczu komputerowym?
2. Czy przy wyłączonej stabilizacji słychać to samo? Czy dźwięk jest inny?
3. Czy po włączeniu zasilania słychać ledwo wyczuwalny, ale słyszalny szum (jaki wytwarza pracujący wentylator).
Interesuje mnie jak to jest u Was w modelach z 5cioma osiami i jak to jest w puszkach z trzema osiami, podawajcie typ puszki.
U mnie w E-P5 jest następująco:
1. Słychać dość wyraźny szum, jak zaczynam poruszać aparatem to szum jakby jest modulowany, da się wyczuć dodatkowe dźwięki.
2. Dalej jest taki sam szum jak w pkt. 1 - ale przy ruszaniu korpusem już nic się nie zmienia.
3. Po włączeniu zasilania da się wyczuć delikatny szumek.
Przed dalszymi badaniami chcę wykluczyć ewentualne anomalie w mojej puszce.