Odp: najtańszy bezlusterkowiec lepszy od najlepszego kompaktu. prawda czy fałsz?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
C - żaden z tych.
nie chodzi o najlepszy na świecie...
no to może w ten sposób: dla Ciebie który gorszy?
Odp: najtańszy bezlusterkowiec lepszy od najlepszego kompaktu. prawda czy fałsz?
https://forum.olympusclub.pl/threads/81236-moje-b-olkowe-fotografowanie/page3
zobacz tu do ostatniego posta, ja tam jestem z E-PL1 zadowolony, nie wiem czy któryś z kompaktów (z małą matrycą ) dał bu mi takie efekty
Cytat:
Zamieszczone przez
themoth
nie chodzi o najlepszy na świecie...
no to może w ten sposób: dla Ciebie który gorszy?
Nie ma odpowiedzi na to pytanie - co próbuję Ci wyjaśnić od samego początku.
Ja z tych dwóch wziąłbym GF2 z 20/1.7, a ktoś inny Olympusa SH-50.
Każdy musi sam wiedzieć czego potrzebuje - a jak nie wie to kompakt z zoomem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
Bogdi jakie efekty?
Sent from my Lumia 710 using Board Express
możliwość użycia jasnej optyki, korzystania z pełni użytecznego iso1600 i to wszystko mieszczące się w kieszeni
miałem coś napisać ale właściwie to bezsensu :)
1 załącznik(ów)
Heh, jak ktos chce kompakta, to moze kupić kompakta... bardzo fajnego, tylko ta cena...
Także nie, najtanszy bezlusterkowiec nie będzie lepszy od najdrozszego kompaktu :D... ale... ta cena :D
Załącznik 78580
Witam !
Postawione pytanie w tym watku jest niekonkretne bo nie okresla co dokladniej
mamy na mysli w ocenie lepszosci kompaktu do najtanszego bezlusterkowca.
Nie podano konkretnych kryteriow jakie trzeba brac pod uwage w rozpatrywaniu
porownania jednych aparatow do drugich, wiec mozna tworzyc sprzeczne odpowiedzi
sugerujac sie roznymi wymaganiami i oczekiwaniami.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
Heh, jak ktos chce kompakta, to moze kupić kompakta... bardzo fajnego, tylko ta cena...
Także nie, najtanszy bezlusterkowiec nie będzie lepszy od najdrozszego kompaktu :D... ale... ta cena :D
Załącznik 78580
No to ja u nie będę więcej pisał.
Wobec tak dużej rozmaitości cech kompaktów nie da się niczego zgeneralizować. Rok temu można jeszcze było po pojawieniu się RX-a już nie.
a ja wiem o co chodziło Bogdi... i bardzo dobrze to rozumiem.
kompakt który ma maxymalnie matrycę wielkości mniej więcej LX3/5/7 czy sony rx100 lub fuji x10 (i temu podobne) nie da nam tyle szczegółów co bezlusterkowiec z minimalną matrycą micro 4/3, ani nie da nam zabawy z głębią ostrości. ograniczenia wynikają właśnie z wielkości matrycy i jasności obiektywu.
wiem, wiem, że są nieliczne wyjątki. ale i one mają ograniczenia typu stały obiektyw niewymienny lub bardzo wysoka cena.