Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 110

Wątek: najtańszy bezlusterkowiec lepszy od najlepszego kompaktu. prawda czy fałsz?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: najtańszy bezlusterkowiec lepszy od najlepszego kompaktu. prawda czy fałsz?

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    Dotykowy ekran, FullHD, mniejsza obudowa, cały metalowy, większy ekran, lepsza rozdzielczość ekranu, 1/4000s, AVCHD, bracketing z 5 klatek.
    Przede wszystkim szybszy AF i sterowanie dotykowym ekranem. I brak wbudowanej stabilizacji. EPL-1 jest świetnym aparatem ale tylko w swojej klasie... Wczesne Panasoniki zostawiły go wyraźnie w tyle.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

Odp: najtańszy bezlusterkowiec lepszy od najlepszego kompaktu. prawda czy fałsz?

No to ja kontrargumenty przedstawię: gorsza jakość obrazu prosto z aparatu (JPG), mniejsza szczegółowość, brzydsze (kolorowe) szumy, mniejsza dynamika. Brak wbudowanej stabilizacji - a najcenniejsze obiektywy m4/3 czyli stałoogniskowe, jak np. w/w 20 mm 1.7 nie mają stabilizacji.

Jd
    Gość

A ten metal miękki jak masło. Jest to słabej jakości anodyzowany stop aluminium podatny na zarysowania i wgniecenia.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    Ta wielkość oczywiście przekłada się na to, że taki aparat można mieć praktycznie zawsze przy sobie, przy zachowaniu uniwersalności, jaką mimo wszystko tracimy w przypadku bezlusterkowca z obiektywen stałoogniskowym.
    Moim zdaniem to jest mit. Nie ma takiego aparatu fotograficznego, który nosiłbym przy sobie na wszelki wypadek w drodze do pracy/sklepu/na piwo/do sąsiada/pogrzebać przy aucie. To tylko dobrze brzmi. W praktyce takie zadanie wypełnią coraz lepsze aparaty w smartfonach. To się zgodzę, taki aparat faktycznie można miieć przy sobie zawsze. Ale żeby nosić ze sobą codziennie aparat typu xz-2 w plecaku/kieszeni/saszetce, to sobie nie wyobrażam.

Widzę po sobie, że czasami idąc na spacer nie chce mi się zabierać aparatu, bo po co skoro aparat w komórce w ładny dzień zrobi fajne zdjęcie do albumu. A komórkę mam przy sobie. To jest chyba realizacja idei aparatu "zawsze przy sobie". Także kompakt mniejszy o centymetr czy dwa nie jest jakimś atutem w porównaniu do bezlusterkowca, bo u mnie i tak przegrywa z komórką, która jest zawsze w kieszeni i do tego zrobi całkiem przyzwoitą fotę.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 9.01.13 o 11:54

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    81
    Moja galeria

A ja sobie wyobrażam.
    Aparaty w smartfonach zrobią Ci udane zdjęcie tylko w idealnych warunkach i to też nie zawsze. Wielokrotnie widziałem ludzi próbujących robić zdjęcia smartfonami na koncertach, imprezach itp. i widziałem efekty tych zdjęć.
    Mnie zdarzało się nosić Canon S90 w kieszeni dżinsów i zupełnie się mieścił i nie zabierał więcej miejsca niż komórka. Podejżewam że np. z Sony RX100 też tak jest, bo jest jeszcze mniejszy.
    XZ-2 jest niestety troche grubszy - tutaj mieszane uczucie budzi ten tylny ekran, bo daje ok 5 mm grubości dodatkowej, ale i tak jest o prawie centrymetr cieńszy niż E-PL1 z naleśnikiem. W kurtce, wiatrówce, czy nawet w krótkich spodenkach z większą kieszenią spokojnie się zmieści.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Ech, chcieliście argumenty i odbijacie dalej. I po co? Od razu było pisane, że każdy ma swoje typy i każdy co innego lubi. Ja wolę Lumixy i tyle.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Ale żeby nosić ze sobą codziennie aparat typu xz-2 w plecaku/kieszeni/saszetce, to sobie nie wyobrażam.
    Ja noszę zawsze przy sobie Lx3 w plecaku. Nie widzę problemu. Aparatu w telefonie nie używam, bo... mam zawsze przy sobie porządny kompakt.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Moim zdaniem to jest mit. Nie ma takiego aparatu fotograficznego, który nosiłbym przy sobie na wszelki wypadek w drodze do pracy/sklepu/na piwo/do sąsiada/pogrzebać przy aucie. To tylko dobrze brzmi.
    Ja sobie nie wyobrażam, żeby wyjśc bez aparatu. I to wcale nie jest kompakt
    Kwestia upodobań.

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

ponieważ jesteśmy w OlyKlubie
    to skonstruuję retoryczne pytanie w następujący sposób:
    A)EPL1+17f2.8 (699+948=)1647PLN czy
    B)XZ-2 za 2248PLN?
    nie piszcie proszę: To zależy od potrzeb.
    po prostu dla Was: TRUE/FALSE, TAK czy NIE, A czy B?

dla mnie EPL1.
    *retoryczne- nie wymagające odpowiedzi
    e-pl3

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

C - żaden z tych.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"