Odp: E-5 vs e-30 prosze o rade
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
ja też jestem ciekaw tych cen. choć nie dawałem u nas ogłoszenia że kupię e5, to szukałem na portalach aukcyjnych i nie ma jej nigdzie do kupienia. a robię to od dłuższego czasu.
także obiektywny pisz odważnie na ile koledzy wycenili e5
Ceny zaczynały się od 3500 złotych za używaną puszkę :grin:
Przyznam szczerze, że cena jak za kilkuletni sprzęt, który ma za sobą kilkadziesiąt tysięcy klapnięć lustrem to trochę za dużo w stosunku do jakości (chodzi mi głównie o produkowanie zdjęć). Nie powiem, gdyby cena była jeszcze w granicach 3 tys. to zdecydowałbym się na Olympusa ze względu na rewelacyjną szklarnię i gabaryty (nie potrafię się przyzwyczaić do małych puszek, a taką właśnie jest Pentax K-5) Niestety, "ficzery" i ładny wygląd to nie wszystko. Pentax rewelacyjnie sobie radzi w miejscach, gdzie mamy mało światła (wczesny ranek, las, etc.), tak więc wybrałem sprzęt, który sobie radzi w trudnych warunkach oświetleniowych, produkując przy tym dobrej jakości obrazek, bez "sieczki" :wink: O rozpiętości tonalnej nie wspomnę, bo różnica widoczna jest gołym okiem, zauważalna nawet przez niedzielnego "pstrykacza"
No tak. Myślę sobie że taką cenę można dać za 15 lub góra 20 tys. klapnięć biorąc pod uwagę olyjedi. Tylko czy takie występują w przyrodzie?
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
No tak. Myślę sobie że taką cenę można dać za 15 lub góra 20 tys. klapnięć biorąc pod uwagę olyjedi. Tylko czy takie występują w przyrodzie?
E-5 to sprzęt z półki profi, wątpię, by ktoś kupował taki korpus tylko po to, aby leżał sobie w szafie i ładnie pachniał :grin: Co do Pentaxa - niestety nie znalazłem szkła z przedziału 70-300, który byłby tak ostry, jak mój poprzednik Zuiko ED 70-300mm. Ogólnie ze szklarną jest taka sama "bida", jak w przypadku Olka. Obecnie pod puszkę mam podpiętego Pentaxa DA 55-300 WR i troszkę goni z tyłu za Zuiko :wink:
Kolego!Jak masz wypisywać bzdety,to nie pisz w ogóle!Napisałeś "bida"?Ale gdzie? W Olku?50-200(szkło znakomite),60-250 Pentaxa,jest jego odpowiednikiem:wink:.Jak podepniesz te dwa,miast tej "bidy" którą masz na bagnecie...porozmawiamy:wink:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adamss68
Kolego!Jak masz wypisywać bzdety,to nie pisz w ogóle!Napisałeś "bida"?Ale gdzie? W Olku?50-200(szkło znakomite),60-250 Pentaxa,jest jego odpowiednikiem:wink:.Jak podepniesz te dwa,miast tej "bidy" którą masz na bagnecie...porozmawiamy:wink:.
Kolego, używaj w dyskusji mniej znaków interpunkcyjnych w postaci wykrzykników :grin: Zdaję sobie sprawę, że krytyka Olympusa i jego produktów jest dla niektórych pewną ujmą, ale nie w tym rzecz. Pisząc "bida" miałem na myśli ilość dostępnych szkieł, a nie ich jakość. Ech... :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Obiektywny
E-5 to sprzęt z półki profi, wątpię, by ktoś kupował taki korpus tylko po to, aby leżał sobie w szafie i ładnie pachniał :grin:
A mój E-5 właśnie tak ma. Leży i pachnie koło bielizny koronkowej :-P:wink:
Bana mu!!! co to jest tak poniewierac naszego Olympusika!!!:)
pozdrowionka
PS
a ja K5tek mialem mnostwo i mnie sie nie podobaly:) zatesknilem znowu za dziadziem E-1 ech to byly czasy....
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Mnie też się nie podoba, bo jest mały, nooo ale zdjęcia produkuje rewelacyjne :mrgreen:
Obiektywny!Nie miałem 55-300 Pentaxa,miałem lub mam dużo obiektywów tej firmy,,nie jestem fanem Olympusa...ale mam dużo Olympusów,Pentaxów,Canonów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
przechowywany w takich komfortowych warunkach jest pewnie bezcenny:wink: