Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: E-5 vs e-30 prosze o rade

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-5 vs e-30 prosze o rade

Witam serdecznie,

Mam problem ze zdecydowaniem sie nakorpus. Jestem amatorem przez wielkie A ale zdarza mi sie robic fajne fotki. Obecnie posiadam e-pl2 z dwoma obiektywami, alesam aparat jest troszke dla mnie zamaly a i stabilizacja za slaba bo lapki mi sietrzesa . Poztanowilem zamienicten model na uzywanego Olka e-30 z przebiegiem ok15 tysiecy i obiektywem 18-180 za 2500 bez gwarancji lub E-5 z kitem 14-42 przebieg ok 7 tys i kilka tys gwarancji za 4100.

I tu jest moj problem, kiedys posiadalem e-30 i baaardzo zaluje ze sie jej pozbylem bo bardzo ladnefotki mi z niej wychodzily, zastanawiam sie czy warto wydac mi kase na E-5, bo za te pieniadze moge kupic tez Nikona d7000. lub jeszcze taniej d5100

Proszeo pomoc jak bybrnac z tej sytuacji.

Dziekuje i pozdrawiam

Jaack
    Gość

Odp: E-5 vs e-30 prosze o rade

E-5 bym w obecnej chwili odpuścił, zresztą nie widzę sensu kupowania tak drogiego body z tanim obiektywem

E-30 ma sens ale z lepszym optycznie obiektywem, najlepiej 12-60 swd lub 14-54, w myśl zasady lepsze szkło a troszkę słabsza puszka

jeżeli nie posiadasz obecnie już kupionych dobrych szkieł do dużego 4/3 to zakup D5100 wydaje się dobrym pomysłem, używany aparat można wyrwać za nieduże pieniądze a możliwości matrycy w stosunku do E-5 czy E-30 dużo większe, smutne ale prawdziwe

PS.

posiadam E-3 z dobrą Olkową szklarnia i kiedyś myślałem o jego zamianie na E-5,

ale niestety E-5 jest zbyt droga w stosunku do tego co oferuje, postęp do poprzednika czyli E-3 nie jest taki wielki, niestety dla Olympusa za cenę używanej E-5 można dzisiaj kupić lepsze body (lepsze w sensie możliwości matrycy)
    niestety później i tak dużo rozbije się o szkła... a to kolejny temat

PSS.

a tak ogólnie już mówiąc, czy nie lepiej najpierw zainwestować w siebie a dopiero później w sprzęt ?

osiągając większą świadomość fotograficzną nie będziesz musiał zadawać takich pytań co kupić, sam będziesz to wiedział, bo wybierzesz odpowiednie narzędzie do tego co chcesz fotografować

PSSS.

może mam jeszcze jeden pomysł, popracuj troszkę na forum, dostań się do OlyJedi i pomyśl o E-PL5 w dual kicie, osiągi matrycy całkiem fajne, cena rozsądna, z czasem kupisz jakieś wybrane jasne stałki, pozostaje tylko kwestia ergonomii na którą narzekasz w PEN'ach, faktycznie nie każdemu te maleństwa mogą odpowiadać
    Ostatnio edytowane przez Jaack ; 23.11.12 o 00:25

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Też kiedyś posiadałem E-30 i również żałuję, że go sprzedałem.
    Myślę, że dla amatora E-30 będzie lepszy niż E-5.
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Mam E-30 i chwilowo sie nakręciłem na E-5 ale jak sobie tak porównałem to nie wiele bym zyskał a niestety sporo kasy trzeba dołożyć, mam nadzieję że doczekam sie następcy E-5 może będa większe różnice i wtedy sie skusze na zmianę.
    Skoro jestes amatorem to w zupełnośći Ci wystarczy E-30 a reszte zaoszczędzonych pieniędzy możesz zainwestować w lepsze szkiełko i będzie duzo lepszy efekt
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez molek25pll Zobacz posta

Proszeo pomoc jak bybrnac z tej sytuacji.

Dziekuje i pozdrawiam
    Nie sugeruj sie tym,ze jak kiedys u mamy widziales sliczny film na kineskopowym TV to teraz nalezy kineskopowy kupic jak Ci sie ten film chce jeszcze raz zobaczyc.
    Popatrz dokladnie na rynek i przemysl co dzis jest i co bedzie widoczne za jakis czas. Kupisz teraz kineskopowy i pozniej bedzie problem co z nim zrobic.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Mam problem ze zdecydowaniem sie nakorpus. Jestem amatorem przez wielkie A ale zdarza mi sie robic fajne fotki. Obecnie posiadam e-pl2 z dwoma obiektywami, alesam aparat jest troszke dla mnie zamaly a i stabilizacja za slaba bo lapki mi sietrzesa . Poztanowilem zamienicten model na uzywanego Olka e-30 z przebiegiem ok15 tysiecy i obiektywem 18-180 za 2500 bez gwarancji lub E-5 z kitem 14-42 przebieg ok 7 tys i kilka tys gwarancji za 4100.
    Czy OM-D z gripem też jest dla Ciebie za mały?
    Kupisz sobie go teraz za ok 6 tys z gripem, 12-50mm i masz 45mm 1,8 za 1zł. Fajny zestaw na start.
    Jeśli jednak za mały to proponuję Panasonica GH2 lub G5 z KITami lub 14-140. Te mają już trochę konkretniejszy uchwyt.
    E-5/e-30 ma sens z 14-54mm lub 12-60mm. Kupowanie go dla 14-42mm to marnowanie jego potencjału.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Czy OM-D z gripem też jest dla Ciebie za mały?
    Kupisz sobie go teraz za ok 6 tys z gripem, 12-50mm i masz 45mm 1,8 za 1zł. Fajny zestaw na start.
    Jeśli jednak za mały to proponuję Panasonica GH2 lub G5 z KITami lub 14-140. Te mają już trochę konkretniejszy uchwyt.
    E-5/e-30 ma sens z 14-54mm lub 12-60mm. Kupowanie go dla 14-42mm to marnowanie jego potencjału.
    Ależ Nikon ma jeszcze większy sens.
    Jakości fot pewnie Ci nie poprawi , ale nareszcie nie będziesz w niszowym system i powoli będziesz mógł budować swoją szklarnie w dziś największym, ale być może powoli już podupadającym systemie lustrzankowym, by moc się zeń wysprzedać po kolejnych 5-10 latach... Za to jak cię nie zrazi waga systemu i jego wielkość to, takie D3s za pięć lat kupione, nieprzechodzony egzemplarz od amatora może posłużyć do samej emerytury.

W dzisiejszym tempie postępu w elektronice. nowy sprzęt w sklepie jest już przestarzały jeszcze przed zakupem. Inżynierowie w działach badawczych pracują już nad dwoma kolejnymi generacjami prototypów...

Jak nasz jeszcze szkła odkup dla siebie E-30 i ciesz sie fotografią i nie męcz dylematami systemowymi, jak masz czas i możesz poczekać, poczekaj na nowe bezlustrzane E-body.

Oboma wymienionymi przez Ciebie body da się robić zdjęcia, ale ja nie kupowałbym ich z tymi obiektywami...
    Ostatnio edytowane przez apz ; 23.11.12 o 07:01
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Oboma wymienionymi przez Ciebie body da się robić zdjęcia, ale ja nie kupowałbym ich z tymi obiektywami...
    Dokładnie. 18-180 może i ma niezły zakres ogniskowych, ale pod względem jakości optycznej zdecydowanie nie powala. To tak naprawdę średniej jakości sigma w skórze Olka. Kupowanie czegokolwiek poza 12-60 i 14-54 nie ma sensu. E-5, to nadal bardzo fajny korpus, który daje mnóstwo frajdy z używania szczególnie jeżeli uda się trafić używany z niedużym przebiegiem. Wtedy taki zakup wbrew obiegowej opinii ma sens, bo dzięki swojej pancerności posłuży jeszcze przez wiele lat. Ale dobre szkła to podstawa - i to niezależnie od systemu.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Bardzo Wam wszystkim dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, pomogly mi one ukierunkowac sie na odpowiedni system. Olek E-5 z kitowym obiektywem to rzeczywiscie pomylka, tochyba tak jakby do merdesa wstawic silnik malucha . E-30 + 12-60 swd to bedzie to w co bede chcial zainwestowac.

Pzdr

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

Bardzo Wam wszystkim dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi, pomogly mi one ukierunkowac sie na odpowiedni system. Olek E-5 z kitowym obiektywem to rzeczywiscie pomylka, tochyba tak jakby do merdesa wstawic silnik malucha .
    Przepraszam bardzo ale czy ten kitowy 14-42 jest przyspawany do E-5? A może przyklejony kropelką? Proszę nie żartować że jego obecność w zestawie decyduje o czymkolwiek. Przy cenie E-5 traktuję go jako dekielek który nie wpływa na cenę. Z dokupieniem do E-5 12-60 czy 14-54 jest problem?
    The question is: What is a Mahna Mahna?