Rozejrzyj się. Jedni ludzie zmieniają różne systemy, czasami po kilka razy. Inni nie zmieniają wcale. Nikt nigdzie nie ucieka - każdy wybiera to, co mu jest potrzebne.
Wersja do druku
Mnie dziwi nieco fakt, że szukając tylko lepszego wizjera (już nawet nie patrząc na inne możliwości) ciekawsza robi się oferta cenowa konkurencji.
Robię zdjęcia E510 od ponad roku i uwierzcie mi naprawdę bardzo mnie już męczy ten wizjer, a tym bardziej boli mnie fakt że E-30, który kosztuje więcej niż konkurencyjne korpusy oferuje mniej pod tym względem :???: :|
Rozumiem że Olki mają więszke szumy, że ISO 1600 w E-30 to wygląda jak ISO 6400 Nikona D90, ale ten wizjer mogli zrobić lepszy, a nie rozdrabniać się na drobne, po to aby stowrzyć pozory różnicy klas pomiędzy E-30 a E-3. Czy to tak wiele ?
Jeśli Twoim kryterium wyboru jest jest wizjer, no to cóż, masz pecha. Może więcej szczęścia będzie miał ktoś, kto poszukuje innych walorów sprzętowych.
maestro, nie rozumiem Cię... Masz przecież E-3. Kup go sobie, jeśli tak bardzo zależy Ci na wizjerze. Albo sprzedaj klamoty i zmień system. Powiedz, na czym w ogóle polega Twój problem, bo ja już się pogubiłem.
@maestro masz w pewnym sensie rację, z tym że zysk z wyższego iso w innych systemach konsumują ciemne szkła, a jasne kosztują.
Jak masz kasę to bierz C lub N.
Też myślałem kiedyś o D90+17-55 2.8 nikona, ale cena wyrwała mnie z butów.
maestro jeśli uważasz, że D90 oferuje Ci dużo więcej niż E30, to życzę powodzenia na nowej drodze :) Przynajmniej nie będziesz się martwił sprzedawcą i jego spojrzeniem. Wiesz ja widzę wiele co mi oferuje E30 a czego nie mam w E510. Ponieważ nie jestem szumofobem nie straszne mi spojrzenia sprzedawców...
Osobiście bym poczekał na promocję (tylko czy będzie?) E-3 i tylko je kupował.
Jeżeli wielkość wizjera ma dla Ciebie takie (podstawowe) znaczenie to załączam porównanie (wygrzebałem z naszego forum):