Ja przestałem się zastanawiać już jakiś czas temu. Zdałem sobie sprawę, że pojęcie "dobry do obróbki zdjęć" jest bardzo nieprecyzyjne. Wszystko zależy od obrabiającego.
Ja akurat zdjęcia obrabiam rzadko, nie to co jeszcze kilka lat temu. Nigdy nie aspirowałem do bycia zawodowym fotografem. Robienie i późniejsze obrabianie zdjęć traktuję jako uzupełnienie spacerów, na które mam coraz mniej ochoty. Wiek i pogoda robią swoje. :wink:
Dlatego nie szukam laptopa "dla fotografa" ale takiego, na którym da się obrobić rawa bez zbędnego czekania. Do obróbki używam Zonera, Aurory (do HDR-ów) i czasem Luminara. Podejrzewam, że mniej obciążają komputer niż PS czy LR.
Dzięki za podpowiedzi ale
1- nie szukam laptopa gamingowego. Myślę, że multimedialny byłby lepszym określeniem. Dlatego dwa pierwsze skreślam a trzeci dał mi trochę do myślenia ale ma zintegrowaną grafikę. Spróbuję potargować, może uda się trochę zbić cenę. :wink:
2- kwota 2500,- jest nieprzekraczalna.
Do tej pory swoje zdjęcia obrabiałem na laptopie z matrycą IPS, matową, o której znalazłem taką informację: Luminance- 300 cd/m² (Typ.), Contrast- Ratio 600 : 1 (Typ.), Color Depth- 262K , 72% NTSC. Są to chyba typowe wartości dla monitorów laptopów niegamingowych, Skoro do tej pory dawałem radę, to nie widzę potrzeby zmieniać.