xoxer - bez względu na to co kupisz to będziesz albo zadowolony, albo niezadowolony. Nie zależy to od natury aparatu ale Twojej. Są ludzie którzy na wszystko narzekają, zmianiają sprzęt co pół roku bo ciągle coś jest nie tak... I po co to wszystko? Przecież na dobrą sprawę, większość aktualnie dostępnego w handlu sprzętu daje całkiem niezłe efekty. Fakt, w każdym z aparatów jest co schrzanione, coś co się poprawi w następnym modelu a marketing sprzeda to jako super hiper innowację... a ludek pobiegnie do sklepu po preordery... potem się okaże, że to w sumie ściema...
Robię zdjęcia Olympusem i Fuji... Matryca z Fuji jest naprawdę fajna. W RAWach zaskakująco dużo informacji siedzi. Ostatnio mnie też zdziwiło, jak fajnie się skalują w górę pliki z X-Transa. Ale z Olympusa też fajne zdjecia wychodzą. Zdaniem żony, jpg z Olympusa są lepsze niż Fuji. Ja się przy tej teorii upierał nie będę. Sprawa gustu. Są tu osoby które twierdzą wręcz przeciwnie.
Olympus jest też (moim zdaniem) przyjemniejszy w obsłudze. Ma lepiej dopracowane menu etc. Z drugiej strony, dlaczego nie ma opcji (tak jak ma to zrobione Fuji) by wyświetlać skalę z odległością na jaką wyostrzony jest obiektyw?
Sporo w wątku było napisane o super stabilizacji w Olympusach. To prawda. Zwłaszcza, że zauważyłem, że Fuji wymag krótszych czasów niż wynikałoby to z prostego przeliczenia czasu na odwrotność ogniskowej. Ale też i trzeba pamiętać, że Olympusowych PENach (nie wiem czy we wszystkich, ale w serii E-P(n) tak było) przy czasach rzędu 1/160 - 1/250 coś wpadało w rezonans i zdjęcia wychodziły nieostre.
Inna sprawa to AF. Przy celach nieruchomych jest ok, ale próbowałem ruchliwemu dziecku zdjęcia robić, tak w jednym jak i w drugim systemie większość z nietrafioną ostrością.
Więc zawsze znajdzie się powód do narzekania... albo do zadowolenia. Kiedyś zabrałem na wycieczkę Oympusa z (dosyć pogardzanym i ciemnym) 12-50/cośtam. Zdjęcia obrobiłem (nawet nie jakoś mocno, trochę kadrowania i prostowania), zrobiłem odbitki (13x18) i wkleiłem do albumu. Do dziś cieszą :)
Czego i Tobie życzę!