czy taki Metz 58 realizuje funkcję "R" taką jak mają FL-36R i FL-50R ???
Wersja do druku
czy taki Metz 58 realizuje funkcję "R" taką jak mają FL-36R i FL-50R ???
Tak jakby...
Metz ma swój wynalazek... ale z e-3 nim nie posterujesz.
no to nic mi z tego... co mi z wynalazku który nie współpracuje z Olkami?
Czy nie można go jakoś przystosować do Olków przez owe reklamowane gniazdo USB w tym Metzu?
Niby w tym miesiącu ma być firmware do Metza, który umożliwi sterowanie bezprzewodowe z E-3, E-420 i E-520.
Pytanko, zaznaczam, że kompletnego laika w temacie lamp błyskowych, więc proszę o wyrozumiałość.
Co mogę kupić do Metz'a 58-ki, aby mieć możliwość odpalania lampy nie z sanek aparatu, tylko gdzieś obok? Rozumiem, że jakiś kabel (PC?) i pewnie kostkę, ale konkretnie to co możecie polecić? Znaczy chodzi mi o nazwy, symbole?
Z góry dzięki za pomoc.
Metz 58 ma fotocelę, więc teoretycznie wbudowana lampa powinna Ci ją odpalić. Co do innych opcji to jeszcze nie doczytałem :oops:
Metz 58 ma fotocelę, którą można wyzwolić jedynie innym Metzem. Np. 58 jako Master na sankach a 48 jako Slave wolnostojący.
Ja pytam o wyzwalanie za pomocą kabla.
Mniemam, że potrzebuję dwóch kostek i kabla synchro, rajt?
Ale konkretnie to jakich? Modeli? Symboli?
http://www.allegro.pl/item374031302_...e510_e410.html
ostatnio taki kupiłem do swojej FL-36 , działa poprawnie , jest ok, wykonanie dobre
pozdrawiam
Co się ma spalić :P to tylko kabelek... bedzie działac.
Skoro przywołany zostałem do tablicy to się wypowiem :) Po pierwsze nie mam żadnego porównania do FL-50 więc nie jestem obiektywny. Lampka mi się sprawuje bez żadnych problemów, zero awarii. Praktycznie nie można się przyczepić do jakichś wad. Jest ciężka i duża ale tego się chyba nie przeskoczy. Dużo trybów działania, dużo opcji i bajerów. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ze świetnie działającego wspomagacza AF bo przed używaniem tej lampki miałem problemy z foceniem na imprezkach typu wesela gdzie sala jest źle oświetlona. Wtedy praktycznie nie dało rady nastawić ostrości. Aparat "spawał i spawał", a ostrości nie było. Poza tym faktycznie drugi palnik to jest super sprawa. Często tego używam. Odchylany i przekręcany główny palnik sprawdza się rewelacyjnie. Mocy dużo, dobra ergonomia (IMHO), czego chcieć więcej. Acha i fajny jest efekt strobo. Ciekawe efekty wychodzą ale to już zabawa i rzadko używam tej opcji - raczej jako ciekawostka. Ponadto nie wiem jak w FL-50 ale w Metz jest tzw światło modelujące. Świetnie widać cienie i można przewidzieć jak światło się zachowa na zdjęciu.
Firmware pojawił się dzisiaj
http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html
Do 48-AF1 nie ma, ciekawe czy będzie ?
Na szczęście jest VMWare. :)
Dzieki za czuwanie! Właśnie sprawdziłem update na 58-AF1 i rzeczywiście, tryb RC zaczyna się zachowywać tak jak można tego oczekiwać. Warto było czekać.
EDIT: Właśnie zauważyłem że do 48-AF1 też już jest.
Teraz znowu nie wiem, którą kupić. Ta mydelniczka, którą dodają do FL-50R jest jakości tych stofenów z allegro? Bo jak do Metza dokupię taką mydelniczkę, to mi się zrobi 100zł różnicy za lepszą obsługę FL, lepszy materiał FL i rok gwarancji więcej na FL.
Ma ktoś link do testów drugiego palnika? Mam na myśli, że po to odbijam od sufitu i/lub zakładam dyfuzor, żeby miękkie cienie były, a jak dopalę taką lampką, to może brzydkie cienie pod oczami znikną, ale czy nie rzuci twardego cienia gdzie indziej? W praktyce się tego używa?
Pewno zależy to przede wszystkim od stylu fotografa... Ja osobiście nie używam drugiej lampki. Co do wpływu różnych ustawień lampy i Stofena/innych prostych modyfikatorów, to kiedyś natknąłem się na taki fajny test:
http://www.toddwalker.net/e20/flashtest/ (trzeba kliknąć na zdjęciu z ustawieniem lampy żeby zobaczyć efekt)
Jeszcze co do FL-50R vs Metz 58 AF-1. Moim zdaniem Metz ma jedna dużą zaletę, którą osobiście często wykorzystuje. Mianowicie w Metzu palnik odchyla się w jedną stronę 180 stopni (tak samo jak FL-50R), ale już w drugą o 120 stopni. W FL-50R tylko o 90 stopni. Różnica jest znaczna, bo z Metzem mogę z uchwytem portretowym odbijać światło od ściany za mną. 48 AF-1 ma podobnie (120 stopni).
Co rozumiesz pod pojęciem lepszej obsługi FL?? Porównywałeś obsługę tych lamp?? Ja miałem FL-36 a teraz Metz'a 58 AF-1 i jeśli 36tka obsługuje się tak jak 50tka, to ja nie cierpię z powodu zakupu Metz'a.
Co do testu drugiego palnika, to mógłbym zrobić w wolnej chwili testy, ale z czasem u mnie krucho... jak mi się uda, to zamieszczę.
Ja chciałbym wyskoczyć z pytaniem tak skądinąd z innej puszki. Deal jest taki - mam ja niby tego Metza 58, ale tak jakby... jestem totalnym, totalnym, totalnym laikiem w kwestii jej obsługi w połączeniu z aparatem i obiektywem ;)
No i pytanie jest następujące: czy ktoś z Krakowa (ew. z bardzo bliskich okolic) posiadający 58-kę lub 48-kę (lub nawet FL-50) był w stanie (i miał chęci) wygospodarować wieczór na spotkanie w celach naukowych plus w celach spożywczych (od 4,5 do 38% ;))
Naukowych, czyli tłumacząc na nasze - abym mógł sobie obskoczyć takiego biedaka i zadać mu kilka(naście) pytań dot. lampy i pracy z nią :-P
Na forum to dość sporo pisania i mi się nie chce, poza tym niespecjalnie nawet wiem jak sformułować to, co mi się tłoczy pod kopułą. A na żywo zawsze lepiej i przyjemniej.
Gdyby się ktoś tak zaofiarował, to pliss jeśli by można liczyć na wiadomość na PW.
Mam tego Metza do Canona 5D. Niezgorsza lampka.
Nie wiem jak w FL-50, ale w FL-36 miałem dwa przyciski zwalniajace głowicę. W Metzu jest to lepiej rozwiązane, jest jeden do ruchów w obu płaszczyznach.
Lampka mocniejsza, ale do FL-50 nie miałem szans porównywać.
Mam wrażenie (na razie lampy ani nowego body jeszcze całkiem nie poznałem) że Fl-36 lepiej pomagała autofocusowi E500 tymi dodatkowymi czerwonymi światełkami niż to robi Metz dla 5D. Może jeszcze czegoś nie umiem, ale tak jak 5D ma lepszy AF od E500 (i szybsze obiektywy), tak w ciemnościach z przypiętą lampą jakby E500 lepiej sobie radził niż 5D z Metzem.
Dodatkowy palnik to fajna sprawa, pomaga. Ale nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie dokupienie do lampy (jakiejkolwiek) Promax System Lumiquestu....
prosze o skomentowanie i odpowiedź
moje pytanie:
"Czy E-510 może w jakis sposób zdalnie (bezprzewodowo) sterować lampą Metz 58 AF-1?
Mam na myśli jakąś kostkę z wyzwalaniem lub cos podobnego. Wiem ze nowsze E420 E520 E-3 maja taka mozliwosc z poziomu korpusu"
odpowiedź z serwisu Oly:
"ten aparat nie ma możliwości zdalnego wyzwalania lamp w taki sposób jak E-420, E-520 czy E-3 (w tych modelach błysk wyzwalany jest drogą radiową). Możliwe jest natomiast ustawienie E-510 w trybie "slave" (1/4, 1/16, 1/64). Jeśli lampa, o której Pan pisze, współpracuje z trybem slave, będzie ona w ten sposób wyzwalana"
czy w/w Metz może działać w ten sposób z E510?
Z tego, co się orientuję, Metza można wyzwolić jedynie innym Metzem, z których jeden ma być na sankach jako Master, a drugi wolnostojący jako Slave.
Nie ma możliwości wyzwolenia przez błysk wbudowanej lampy czy też w jakiś inny sposób "bezprzewodowo" - nie posiadając dodatkowych ficzerów typu kostki z fotocelą czy wyzwalacz radiowy.
raven66
jestem troche zielony w tamacie ficzerów, kostek itp wyzwalaczy
byłbym wdzięczny gdybyś zaproponował cos w temacie e-510 + metz 58.
Niedawno ktoś proponował przewód synchronizacyjny ale nie wiem co o tym sądzić i czy warto się "wiązać" czy lepiej szukac czegoś bezprzewodowego?
Czy Olympus napisał gdzieś wprost, że sterowanie lampami R jest rozwiązane sprzętowo, co wykluczałoby uruchomienie tej funkcjonalności np. w 410 i 510 poprzez aktualizację firmware'u? Czy sterowanie jest faktycznie "radiowe", czy jednak poprzez błyski lampy wbudowanej w aparat?
Jak wspolpracuje lampa z E3 po upgradzie softu ??
Jak piszą, że radiem, to radiem. Błyskiem można sterować już z poziomu E-500/E-510 - od biedy. Inaczej też nie wprowadzano by serii FL-xxR.
Do Metza 58 AF-1 jest potrzeby upgrade firmware'u, żeby dogadał się z modułami radiowymi w Olympusach.
http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html
Używam Metza (i FL-36R) z E-3 i wyzwalaniem bezprzewodowym. Zapewniam cię że nie jest on wyzwalany radiowo, tylko na podczerwień.
Zauważyłem przy tym, że Metz wymaga bardzo dziwnych, czasami niedogodnych kątów padania błysku sterującego z lampy wbudowanej w aparat. FL-36R jest pod tym względem znacznie lepsza. Z 58-AF1 mam w plenerze 50% hit or miss. :-(
Masz rację, zapędziłem się. Zmyliło mnie stwierdzenie z serwisu o radiowym połączeniu. Po dokładniejszej inwestygacji okazało się, że faktycznie, nowe lampy Olympus FL-xxR
'features a newly-developed RC Data Transfer System that transmits data optically'. Co tłumaczy istnienie diody IR na obudowie lampy.
Oglądając Metz, widać, że dioda nie jest umieszczona na froncie obudowy, a zaraz pod głowicą. To może powodować nietrafianie wiązki - jak IR działa, wszak wiadomo.
Witajcie,
Na wczorajszym weselu pojawił się problem z moim Mtez'em 58.
Czasy ładowania lampy stały się nieznośnie długie (kilkanaście sekund) i do tego na wyświetlaczu lampy pojawia się czasem napis "Zoom Error". Wymieniłem rano komplet akumulatorów i niestety problem nie zniknął.
Czy słyszeliście może o podobnych przypadkach?
Witam.
U mnie w Metz'u zoom error i długie ładowanie to wynik tylko i wyłącznie słabych baterii. Może nie były dobrze naładowane?
Ładowarka wskazywała full, wsadziłem komplet nowych baterii i to samo.
Z tym, że te baterie trochę leżały.
Może problem z akumulatorami lub łądowarką?
No nic, skoczę po zupełnie nowy komplet i zobaczę czy coś to da, jak nie to serwis pozostaje.
Mam podobne wrażnie że nie działa to za dobrze.
Canon 5D w dzień (bez lampy) łapie ostrość dużo lepiej niż Olek E500.
Z podpiętymi lampami (E500 + FL36 oraz 5D + Metz) w ciemnościach sytuacja się odwraca. E500 z FL-36 zgrabnie łapie ostrość, 5D z Metzem gorzej. Dziwne, bo i 5D i Metz niby to wyższy poziom od E500 i FL-36.
czy ktos z Was ma jakies przykre doświadczenia w czasie pracy z Metzem 58 AF ?
spotkalem sie z opinią ze metz jest awaryjny a gwarancja nie obejmuje uszkodzen palnikow, bezpieczników itp.
Ktos nawet pisal ze lampa mu poprostu "wybuchła"!
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/co...88_komentarze/
Moja nie wybuchła :lol: Służy od kwietnia i jestem z niej bardzo, bardzo zadowolony. Metz to jest znana światowa marka. I ważna zasada jak koledzy tu na forum piszą - najpierw instrukcja, potem użytkowanie
pod koniec roku planuje zakup Metz 58 - a poki co z chęcią zapoznałbym sie z instrukcją do lampy, czy ktoś moze posiada pdf?