Dziękuję wszystkim, zacząłem latać pod sufitem jak balonik. Niestety mam krótka przerwę bo moja "sześćsetdwudziestka" w serwisie. Sam ją popsułem więc muszę cierpieć. Poniżej trzy żywioły:
83. Ogień
84. Ziemia
85. Woda
Wersja do druku
Dziękuję wszystkim, zacząłem latać pod sufitem jak balonik. Niestety mam krótka przerwę bo moja "sześćsetdwudziestka" w serwisie. Sam ją popsułem więc muszę cierpieć. Poniżej trzy żywioły:
83. Ogień
84. Ziemia
85. Woda
Jeszcze jedno, takie trochę surrealistyczne - jak twórca (Salvador Dali):
86. Przestrzeń
Wykluwa nam się ktoś fajny - no podobają się no :D
Dzięki Bodzip :grin: , jak była przestrzeń to i musi być:
87. Czas
Fajne sugestywne zdjęcia. :grin:
Mnie najbardziej przypadła do gustu 85. - woda.
"ogień" ma chyba potencjał - ciekawy budynek pierwsze skojarzenie z ołtarzem ofiarnym :) ale trochę przeszkadza brak równowagi - pusta prawa część zdjęcia
"czas" - a gdyby spróbować powyciągać cienie, kolor wyciąć i dodać ziarno?
Jestem u ciebie pierwszy raz. Siedze mad jeziorem I ogladam pobieznie fotki w telefonie. Są fajne, bardzo fajne i świetne. Od wyboru do koloru. Mamy podobne podejście do techniki, teorii i konwenansów w fotografii. Poza tym, lubimy chyba podobne tematy. Z przyjemnością pooglądam nowe zdjecia. Pozdrawiam
Wysłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk
Ale się u mnie ruch zrobił jak u Harrods'a w czasie świątecznych wyprzedaży. Saboor, ostatnio od pewnego jegomościa na tymże Forum kupiłem zacne EC-14. Jako człowiek w miarę dobrze wychowany zacząłem korespondencję od czegoś w stylu "Szanowny Panie....", z drugiej strony padło bardzo sympatyczne i bezpośrednie " Na Forum to my sobie nie panujemy" i tego się trzymajmy. Ja pomimo tego iż mam parę lat to znany ciapek wesołek jestem co to "obsikuje" okoliczne śmietniki :)
Ogień taki trudnawy (dla mnie) był, bo po pierwsze słońce mocno paliło a po drugie bydynek bardzo wredny jest:
88. Wielkie lustro
Niestety nie miałem RPG-7 na pdorędziu żeby ten kurnik na środku usunąć. Nieprostowane bo chyba coś straci ?!
89. Obiektyw o bardzo szerokim kącie ( tadzik think differnt, pomysł stary ale użyteczny :))
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 19:53 ----------
U mnie nad morzem już z wieczora ciągnie po rajtuzach, to może jeszcze mały letni kiczyk co by się cieplej zrobiło:
90. Nadmorski kiczyk
Ten budynek ma potencjał - ciekawe miejsce wypatrzyłeś tylko jak je fotograficznie ugryźć?
Lustro OK, ale trzeba (IMO) trochę poobrabiać - ściany wybielić, może kontrastu dodać. Jak wpadnie tu Mirek54 to pewnie pokaże o co chodzi
łódeczka budzi mój niepokój - coś mi brakuje, może ktoś tam tego marynarza wystepmlował?
Budynek fajny, tylko to laboratorium naukowe i naokoło ponastawiali różnych takich zasieków że nie ma jak perspektywy złapać , jeszcze bym se nogi w jakiś wnykach poharatał. W łódeczce mocno nie majstrowałem, takie dziwaczne wczesnopopołudniowe światło. Prostowanie i owszem delikatne, kadrowanie też, podostrzenie krawędzi - tak i lokalnie z filtrem górnoprzepustowym, kontrasty tu i tam, nawet coś na kanałach chyba z lekka, ale stempla nie tykałem - a Mirek zawsze mile widziany. Lubię jego poczucie humoru :wink:
Nadmorski kiczyk bardzo fajny. Mnie takie klimaty odpowadają i nawet bardziej mi sie podoba anizeli ten budynek z potencjałem :-)
No kolego szacun za całokształt sfoconych różnosci, miło sie to ogląda.
Pozdrowerki
Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze i odwiedziny, mam z tegorocznej wyprawy jeszcze parę więc będę sukcesywnie pokazywał - może coś się spodoba. Na dobranoc jeszcze jedno z cyklu "Nadmorskie krajobrazy". Światło było złe (bo za ostre), dobre (bo wyciągnęło detale) - lubię to zdjęcie.
91. Nadmorskie krajobrazy I
91 - bezpretensjonalne i urocze
No tosz się trzymam ... panie tadzik1231(to 1231 to nie data urodzenia??):twisted:
Błąd w założeniach: RPG-7=rozpierducha, a tu Padawanie delikatnie: kumulacyjne ładunki na zbrojenia i dynamit na słup centralny.
odpalasz najpierw dynamit i z minimalnym opóźnieniem kumulacyjne. Kurnik się składa do środka, potem zmiotka i można focić.
To piasałem
Ja Master
Szanowny Panie Saboor :wink:, że też tak się do Ciebie zwrócę, onegdaj chciałem się gdzieś zarejstrować (nie był to lekarz), niestety wszystkie tadziki były zajęte z wyjątkiem tego jednego, więc tak już zostało na stałe. Urodziłem się 732 lata później, dokładnie na 4 dni przed zamachem w Dallas :?:
Co do RPG, to Twój sposób z technicznego punktu widzenia jest bardzo elegancki, ale pomyśl - z RPG-7 jaką byśmy mieli piękną katastrofę a jakie wspaniałe zdjęcia można by strzelić :foto3: Swoją drogą "Księga Kanałów" - super. Wracając do fotek, to nie napisałem gdzież też się ostatnio włóczyłem, poniżej fotograficzna podpowiedź nr 2 (nr 1 był wcześniej):
92. ???
ech, szkoda że karafka nie znalazła się w GO bo tego wina co w kieliszku to na długo nie starczy :)
Fajne te ostatnie wrzutki. Szczegolnie makro i ten budynek z lustrami ciekawy. A co do karafki, to jakis tryb wykrywania flaszek by sie przydal :wink:
Karafka to raczej z beczki napełniana była - ech przypomniało mi się przepyszne wino morawskie co je niegdyś w Cieszynie "U Czecha" piłem...
A zwracaj:mrgreen: 732 lata powiadasz ... no to dobrze się Trzymasz, w życiu bym Ci tyle nie dał :mrgreen:
No tak, przy eksplozjach cała finezja idzie w ... powietrze, zwłaszcza przy użyciu PRG-7 "drugą stroną" :-D
Prawda? Cudów można dokonać.
Zrób to jeszcze raz, ale tak by oba szkła były w GO. Będzie miodek.
Dziękuję Wszytkim za odwiedziny, szczególnie Saboorowi :). Niestety już tam prawdopodobnie nie wrócę (takich karafek używa się w Kataloni), jest tyle miejsc do zobaczenia a żywot taki krótki :-x. Dobra, jedziemy dalej z nadmorskimi klimatami:
93. Bogaty gamoń
94. Życie sobie zawsze poradzi (czyli egzystencja na skale)
95. Nostalgia
96. Na klifie
Ładne obrazki zapodajesz :)
A spróbuj przekadrować nr 95 tak aby ten rozmyty kamień usunąć z pierwszego planu ?
O to circa chodziło ???:
no, nabrało smaku :)
Dokładnie :mrgreen:
Dzięki :) to takie jeszcze lekko podkręcona:
97. Spokój
Dzięki że tu zajrzałeś, niestety mam tylko kadr w którym jest za mało budynku w budynku a moje zdolności w PS nie są jeszcze na tyle wysokie żebym podjął się takiej ekwilibrystyki (nie chodzi o samo prostowanie, tylko nie chcę zgubić ognia).
Pomijając świetne zdjęcia podobaja mi się bardzo Twoje opisy. "Bogaty gamoń" mocno mnie rozsmieszyl :-)
Dzięki, ja generalnie jestem pogodnym człowiekiem z dużym dystansem (przede wszystkim) do siebie samego. Cieszę się że w rok od naciśnięcia po raz pierwszy spustu migawki w mojej "sześćsetdwudziestce" coś tam zaczyna się wykluwać. Żeby zakończyć (chwilowo) cykl nadmorski, poniżej jeszcze jedno. Gdybym usunął wodę można by było je nazwać:
98. Na innej planecie
Ma klimat. W dobrym miejscu zwiekszają się z czasem szanse na dobre zdjęcia.
Moje gratulacje.
Fajnie że wpadłeś. Żałuję bardzo że tak późno zinteresowałem się tematem fotografi. Zjeździłem prawie pół świata i z miejsc w których byłem pozostały wspomnienia i takie tam pstryki. Na całe szczęście druga połówka przede mną :) Na dobranoc takie na czerwono:
99. The Rolling Stones
Tykaj na tyle na ile uwazasz.Mirek nie bedzie radzic .Z czasem sam bedziesz wiedziec duzo wiecej.Wystarczy,ze popatrzy.Mirek nauczony i ustawiony do szeregu przestal radzic.Dla niektorych rady mirka to babranie sie niepotrzebne na potrzeby neta.Pozniej posty mirka sa kasowane.Wiec Mirek wykombinowal sobie,ze bedzie tylko patrzyc i kopac z koniem sie nie bedzie.
Mirku, ponieważ z najwiękaszą uwagą czytam Twoje posty wiem że to co napisałeś jest szczerą prawdą, ale nie mierz proszę Wszytkich jedną miarą. Ja pokazuję swoje wypociny publicznie po to żeby się czegoś nauczyć a ponieważ jak napisałem powyżej mam duży dystans do siebie i tego co robię jestem w stanie przyjąć na klatę każdą krytykę. Więc powtórzę jeszcze raz, lubię Twoje poczucie humoru, cenię KAŻDĄ Twoją radę/uwagę i ZAWSZE będziesz tu mile widzianu.
Pozdrawiam:
Tadzik
PS Wiem że z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie na świety spkój, ale czasami trzeba się pokopać z koniem bo tylko w ten sposób możemy zmienić świat.
PS Jak mi napiszesz że robię świetne zdjęcia to wtedy dopiero się obrażę :mrgreen:
Ja chciałem tak bardziej "mientko" powiedzieć to co powiedział Saboor wprost - dzięki.
To byłoby straszne gdyby spiecie z jedną osobą spowodowało, że zmieniamy swoje zachowanie. No chyba, ze ta osoba jest dla nas autorytetem. Ale w tym przypadku tak chyba nie było :-) Dla mnie istota tego Forum jest właśnie to, że nie ma samego chwalenia ale również jest pokazywanie błedów i porad jak ich uniknać. A że czasami ktoś się obrazi. Cóż takie jest życie.
PS - mój post pomimo, że dotyczył wyłącznie opinii dotyczacej zdjęcia też został wykasowany z wiadomego wątku...
Amen, Mirku daj merytorycznie głos bo nie będę mógł spać i jeszcze zacznę się moczyć w nocy a tak okrutny chyba nie jesteś :wink:
PS Ja też tam byłem ale się nie odzywałem bo na portrecie znam się tak jak wilk na gwiazdach.