-
Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8
Czy to szkiełko ma silniczek na pierścieniu ostrości jak reszta (dla mnie niestety),
czy może jednak w końcu chociaż tutaj jest mechaniczny :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Czy to szkiełko ma silniczek na pierścieniu ostrości jak reszta (dla mnie niestety),
czy może jednak w końcu chociaż tutaj jest mechaniczny :?:
Jak zrobia SWD to bedzie mechaniczne polaczenie.
Poki co chyba wszystkie obiketywy do micro4/3 to sa nie_SWD?
Tomek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Tomek
Jaki silnik to trzeba Jack-a pytać. Te nowe body mają możliwość wstępnego ostrzenia. Jak trzymasz aparat, to powolutku obrazek się wyostrza, a potem robi ruch do przodu i do tyłu, kończąc go we właściwym punkcie. I trzeba ostrzyć w miejscu, gdzie jest choć trochę kontrastu, na gładkim idzie ciężko i powtarza ostrzenie.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
M.ZD 12 f/2 ma chyba i mechaniczny pierścień, i elektroniczny.
-
Prawdopodobnie nie stosuja SWD poki co, bo nie ma po co.
Sens SWD to byla szybkosc i cisza. Na razie pewnie tylko ta bezglosnosc bylaby plusem, bo nad szybkoscia AF po kontrascie jeszcze trzeba popracowac, by byl sens wkladania napedu SWD.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Prawdopodobnie nie stosuja SWD poki co, bo nie ma po co.
Albo wręcz przeciwnie: stosują w każdym obiektywie, bo tego wymaga AF oparty na detekcji kontrastu. A jak stosują wszędzie, to nie ma się czym chwalić.
Tak sobie gdybam...
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Sens SWD to byla szybkosc i cisza. Na razie pewnie tylko ta bezglosnosc bylaby plusem, bo nad szybkoscia AF po kontrascie jeszcze trzeba popracowac, by byl sens wkladania napedu SWD.
Te obiektywy do mikrusów są cichsze, niż szkła z silnikiem ultradźwiękowym. I szybkością też im dorównują.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
M.ZD 12 f/2 ma chyba i mechaniczny pierścień, i elektroniczny.
Pierścień jest jeden, w pozycji domyślnej pracuje AF, pociągnięcie go do body przełącza na MF. Pociągnięcie do przodu znowu włącza AF. Ale czy to jest ostrzenie mechaniczne - trzeba sprawdzić w specyfikacji. Silniczek jest b. szybki, ale i obiektyw malutki. Ze specyfikacji : | Wewnętrzne ogniskowanie ze śrubowym mechanizmem napędowym |
|
|
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pierścień jest jeden, w pozycji domyślnej pracuje AF, pociągnięcie go do body przełącza na MF. Pociągnięcie do przodu znowu włącza AF. Ale czy to jest ostrzenie mechaniczne - trzeba sprawdzić w specyfikacji.
Oczywiście, że pierścień jest jeden, ale działa na dwa różne sposoby. W pozycji "zamkniętej" działa AF, ale pierścieniem można kręcić i w trybie AF + MF nim doostrzać. Wtedy pracuje jak pierścień elektroniczny. Ale w pozycji "otwartej" musi pracować jak mechaniczny, bo ma naniesioną podziałkę, która jest na tym samym pierścieniu, więc nie może się obracać w nieskończoność w obie strony, tak jak to jest w pierścieniu elektronicznym. Tak mi się wydaje...
-
9-18mm F4.0-5.6 Filter size = 52mm
12mm F2.0 Filter size = 46mm
45mm F1.8 Filter size = 37mm
14-42mm F3.5-5.6 Filter size = 40.5mm
uwielbiam jak można mieć jeden filtr do wszystkich albo chociaż kilku szkieł :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
9-18mm F4.0-5.6 Filter size = 52mm
12mm F2.0 Filter size = 46mm
45mm F1.8 Filter size = 37mm
14-42mm F3.5-5.6 Filter size = 40.5mm
Na pocieszenie napiszę, że Panasonic 20/1.7 też ma filtr 46mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Imho jedna z dwóch zauważalnych wad tego szkła. Nie mam pojęcia dlaczego nie zrobili fi 46.
Druga to brak powłok ZERO, co widać na samplu apz (nie trzyma kontrastu, koloru).*
Nie przeszkadza to oczywiście w ogólnym rozrachunku czytaj: osssstre 1.8 za tylko 1100.
*- apz, miałeś zakręconą osłonę p. słoneczną?
Mi tez nie -przeszkadza - aczkolwiek uważam , że lepiej nyło by gdyby jakoś zmniejszyć ilość rozmiwrów gwintów w obiektywach u4/3
no ale .. jest jak jest
nie wiem czy 46 by weszło na ten korpus, ale różnica między 37 a 40,5 już jest nie wielka a zawsze to jeden rozmiar mniej ..
-
14-150 ma 58 mm
kurcze, rzeczywiście - co obiektyw to średnica filtra inna
-
Kupic jeden duzy filtr i komplet redukcji filtrowych i powinno byc ok :)
T.
-
Tylko jest to niezbyt wygodne rozwiązanie. Właśnie założyłem na m.zuiko 14-42 II który ma średnicę 37mm redukcję na 58 mm i na to filtr polaryzacyjny. Wygląda a przede wszystkim użytkuje się to nieszczególnie.
-
Powód istnienia wielu rozmiarów jest bardzo prosty - przytłaczajaca większość kupujących nie patrzy na filtry. Na wielkosć szkła za to już tak.
-
Jasne, że nie da się zrobić jednej średnicy ale np. trzy zamiast pięciu? 37, 46, 58
-
Dokładnie ten sam argument. w segmencie bezlusterkowców każdy mm się liczy. Wystarczy zobaczyć na portale/fora, jak to skrzętnie porównują, co wieksze...
-
Ludzie i tak nie przykręcają filtrów do takich obiektywów (większość o filtrach nawet nie słyszało). Powinniśmy się czuć rozpieszczeni tym, że te szkła w ogóle mają gwint.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ludzie i tak nie przykręcają filtrów do takich obiektywów (większość o filtrach nawet nie słyszało). Powinniśmy się czuć rozpieszczeni tym, że te szkła w ogóle mają gwint.
hehehe możliwe :)
-
-
Nie miałem osłony - same szkiełko, a i tak słońce celowo nad dachem w kadrze. Są też obrazki przy wyższych przysłonach i takie plażowe prze f 4, 5,6.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie miałem osłony - same szkiełko (ciach)
Nie dziwię się, że nie miałeś osłony.
Tą trzeba dodatkowo kupić niestety, choć to mniej bulwersujące przy szkle za tą cenę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No właśnie. Niestety. Ja dzisiaj stwierdziłem, że przydałby mi się jednak filtr szary do 20mm - powód prozaiczny - migawka w E-pl1 działa najkrócej na 1/2000. Co z tego że jest nawet ISO 100 skoro w słoneczny dzień na priorytecie czasu przysłona domyka się często do f/2,5, a nawet do 3,5 czasem. Dziwi mnie to, że Oly mając juz gotowe rozwiązanie 1/8000 od czasów e-3 nie wprowadza tego w PENach. Filtry szare mogłyby się spokojnie przydać także w 12mm, 14mm, 25mm. Inną sprawą jest fakt problemu z dokupieniem filtra - już przy 46mm jest niewielki ich wybór, a co dopiero przy takim 40,5mm...
-
W trójkach jest 1/4000 i też bywa za mało.
Pozdrawiam AP.
-
bo PEN to nie sprzęt PRO
dziwne u mnie w e-3 jest do 1/8000
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W trójkach jest 1/4000 i też bywa za mało.
Pozdrawiam AP.
ale najniższe iso to 200, więc na jedno babka wróżyła ;)
-
Euro RTV Agd potwierdziło mi dostępność 45/1.8 od 26 września :eek:
-
Witam !
Chce kupic to szklo i jest problem bo oferty sa a szkiel brak.
Na przyslonie f. 1.8 ladnie rozmywa tlo tylko nieco martwi mnie, ze w jasny - sloneczny dzien dla f. 1.8
jak bede chcial rozmyc tlo... wypadaja bardzo krotkie czasy a bardzo nie lubie psuc jakosci obrazu dodatkowymi filtrami.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Pozdrawiam
A to Polska właśnie w całej okazałości
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
A to Polska właśnie w całej okazałości
Przepraszam, ale w czym ta biedna Polska tu zawiniła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Na przyslonie f. 1.8 ladnie rozmywa tlo tylko nieco martwi mnie, ze w jasny - sloneczny dzien dla f. 1.8
jak bede chcial rozmyc tlo... wypadaja bardzo krotkie czasy a bardzo nie lubie psuc jakosci obrazu dodatkowymi filtrami.
Pozdrawiam
Nie ma wyjścia - musisz dopasować filtr szary, są przecież dobre filtry też na rynku lub na zamówienie, niestety kosztują , i nie wiem , nie sprawdziłem jak ze średnicami.
Pozdrawiam AP.
-
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39342115 - G1, ACR
Oly oficjalnie przesunął datę premiery na 9.09.2011. Pierwsze egzemplarze już dotarły we właściwe rączki (patrz link wyżej).
Problem? Jaki problem wysłać @ do p. Joanny... problem to jest z PanaLajką 25/1.4 w Polsce - wg info z infolinii Panas.pl NIE zamierzają sprzedawać tego szkła w PL... wcześniej mówili 15 września.
To jest problem bo nie ma ani w Polsce ani w B&H i trzeba kombinować.
-
Też mi kombinowanie z tym panasoniciem. Wchodzisz na amazon i zamawiasz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Przepraszam, ale w czym ta biedna Polska tu zawiniła?
To tylko metafora. Chodzi o to , ze na stronie masz oferte ,że dostepne a jak przychodzi do transakcji to lipa - nima .
Króluje w tym sklep internetowy zaczynajacy sie na e-. Towaru mają od groma ale 60-70% "Towar chwilowo niedostępny"
Ten napis nie jest chwilowy ale trwa czasem miesiacami.
Przykład torby retro do Penów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
To tylko metafora. Chodzi o to , ze na stronie masz oferte ,że dostepne a jak przychodzi do transakcji to lipa - nima .
Króluje w tym sklep internetowy zaczynajacy sie na e-. Towaru mają od groma ale 60-70% "Towar chwilowo niedostępny"
Ten napis nie jest chwilowy ale trwa czasem miesiacami.
Przykład torby retro do Penów.
Wstrząsające. Wystarczy Zadzwonić, napisać, bądź złożyć zamówienie i zaraz dostajesz potwierdzenie dostępności. W sklepie stacjonarnym też gdy widzisz towar na wystawie, to nie znaczy, ze możesz go od ręki kupić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Wstrząsające. Wystarczy Zadzwonić, napisać, bądź złożyć zamówienie i zaraz dostajesz potwierdzenie dostępności. W sklepie stacjonarnym też gdy widzisz towar na wystawie, to nie znaczy, ze możesz go od ręki kupić...
Bardzo się ciesze ,że jesteś opytmistą co do ofert i zakupów w sieci. Ja mam inne doświadzcenia mniej optymistyczne.
Wyznaje zasadę (może to poznańskie skrzywienie) ,że "ordnung muß sein".Jak ktoś coś oferuje to winno byc. Dlatego wole kupować na alledrogo od osób prowadzących tez własne witryny. Bo tam mam pewność ,że jak kupie to na pewno bedzie towar.
Co do mojego braku optymizmu - to od poczatku czerwca walcze o papierową instrukcje obsługi do GF2 , której nie było w zestawie. Towar sygnowany Panasonic Polska - plomba na kartonie a w środku "makulatura" w 4 językach tylko po polsku brak. Tak ,że rózne są nasze doświadczenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Też mi kombinowanie z tym panasoniciem. Wchodzisz na amazon i zamawiasz.
B&H - $600
Amazon - $1299 lub $789
Grizz, nie chcesz kupić ode mnie e-pl1 za $2000. Pytam bo chciałbym już teraz zarezerwować sobie bilety płatnicze na 35-200 X OIS.
/eot
-
Jakby kazano płacić sklepom 1 zł za każdą wystawiony produkt w witrynie internetowej, to by się trzy razy zastanowili nad wystawianiem ofert produktów, których nie mają. A tak to wystawiają co się da. Klient najwyżej zrezygnuje, jak się dowie, że towaru nie ma. A nóż znajdzie się jakiś łoś, który będzie czekał parę tygodni, zamiast kupić w innym sklepie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
B&H - $600
Amazon - $1299 lub $789
t
Ale jest. Zamawiasz, (amazon był tylko przykładem). Przesyłają. Nie ma kombinowania. Panas polska się wypiął - niech traci, jego sprawa.