Powiedz coś więcej ?
Wersja do druku
4-ka i 5-czka :)
Dawno, dawno temu na początku lat 90 tys XXw. zakupiłem pierwszego Olympusa OM30 z obiektywem Tamron 70-210 macro. Pojechałem z matką moich dzieci ( wtedy mnie jeszcze kochała:) w Pieniny. Była jesień, w aparacie założony film fuji o niesamowitym iso 1000 ( tysiąc) który dostałem jako prezent urodzinowy.
Na górskiej ścieżce pojawiła się Salamandra. Zrobiłem jej sesję zdjęciową i z takim łupem wróciłem do Katowic.
Ponieważ zdjęcia wydawały mi się bardzo cenne postanowiłem oddać je do wywołania w serwisie Fuji na pl. Miarki. ( skoro film był Fuji). Zdjęcia jak depilator ścięły mnie z nóg. Zielona Salamandra w niebieskie kropy. Gdy zwróciłem się do pana obsługującego fotolab że chyba coś nie wyszło, usłyszałem: zły aparat, zły obiektyw, zły fotograf i źle przechowywany film.
Zdruzgotany tymi słowami, słaniając się na nogach po takim ciosie, ostatnim wysiłkiem mojego postrzegania pomaszerowałem do Kodaka na rynku w Katowicach.
Zrobiłem odbitki i oczom nie wierzyłem. Aksamitna czerń i ciapy Canarinios. Na następny dzień poszedłem do Fuji i przedstawiłem ignorantowi odbitkę z filmu wywołanego w Fuji - zrobioną w Kodaku. Pan, bezczelnym wzrokiem kazał mi wyjść bo go to nic nie obchodzi ( bełkotał coś o zakończeniu roku podatkowego).
Ucieszony jego reakcją najpierw chciałem wykupić całą stronę Gazety Wybiórczej ( wtedy jeszcze dawałem się nabierać na te kłamstwa) ale po namyśle udałem się do Federacji Konsumenta. Tam wysłuchano mojej sprawy i stwierdzono że muszę przedstawić opinię biegłych fotografów ( odpłatnie). W siedzibie rzeczoznawców po przedstawieniu mojej historii , mili panowie zapytali o jaki zakład chodzi. Gdy usłyszeli adres wykrzyknęli- "zrobimy tą ekspertyzę za darmo !!"
Później było już z górki. Sąd wydał nakaz powtórnego zrobienia zdjęć ( zrezygnowałem z tego) i oddania pieniędzy za całą usługę ( kasę przyjąłem).
Gdzieś w czeluściach szuflady mam jeszcze list napisany odręcznie przez właścicielkę tego zakładu gdzie odwołuje się do uczuć i pozytywnych relacji międzyludzkich we współczesnym świecie :). Koniec
@ szamaniec - doskonałe :D
E tam zara zajady:) W tej historii oprócz Fuji bierze udział jeszcze Olympus OM30 - który jak się okazało pochodzi z kradzieży. Ale to historia na następną okazję :)
Salamandra świetni wyszła.
Z Olkiem było tak. Pracowałem na "szaber placu" - pewnej pięknej soboty, ruch niemiłosierny, obroty w handlu odzieżą z Turcji wyśmienite i takie tam.
Nagle koło mojego butiku idzie sobie gość z torbą Olympusa i słowami na ustach - sprzedam aparat. Zainteresowany aparatem zapytałem grzecznie głupimi i naiwnymi słowami czy aby sprawny, nieuszkodzony, jaka cena. Kosztować miał 1100000 ( milion sto tysięcy zł). Utargowałem sto tysięcy i jak łysy na suchary rzuciłem się na aparat. O Olympusie wiedziałem tylko tyle od mojego szwagra, że genialne mju produkuje ( taki szpiegowski) i że firma zacna.
Zabrałem się do wnikliwego oglądu nowego sprzętu. Pierwsze powątpiewanie to obiektyw - duża lufa 70-210 a obok w przegródce wypasiona lampa luxmana czy jakoś tak. Coś mi tu zaczęło nie pasować ( w cenie oczywiści :) I nagle następne odkrycie - w aparacie był film !!. Mina mi zrzedła, radość uleciała ( mam sumienie czyste nieużywane:) Bezczelnie zaniosłem film do wywołania. Na zdjęciach kadry z wycieczki hitlerjugend do Auschwitz a ostatnie klatki to portrety przy świetle żarowym, w lokalu meneli.
Wiem, zgrzeszyłem ciężko. Powinienem oddać na milicję ups Policję. Ale w tamtych czasach ( początek lat 90) nie miałem zaufania do Stróżów Prawa - to nie to co dzisiaj :)
Aparat mam do dzisiaj.Obiektyw od wieków w tym samym stanie tzn słaby optycznie i z wysuwający się. Koniec. Proszę mnie nie bić tylko przetłumaczyć...
Dziękuję wszystkim odwiedzającym i oglądającym moje wyfociny.
Szamaniec, ciekawe historie. :)
Po zapuszczeniu żurawia w Bodzipowy "Mój Beskid"... się zastanawiałem czy jest po co wrzucać jeszcze jakieś zdjęcia z dziamerowania.... ale skoro napisałem że coś jeszcze będzie to.... macie ;) :D:
170.
Załącznik 124137
171.
Załącznik 124138
172.
Załącznik 124139
173.
Załącznik 124140
174.
Załącznik 124141
175.
Załącznik 124144
i dwie dzisiejsze fotki z częstym ostatnio u mnie na działce gościem:
176.
Załącznik 124145
177.
Załącznik 124146
170 i 173
Powiedz mi po cichu żeby inni się ze mnie nie śmiali - jak wklejać miniaturki fotek? ( koty to dranie- fajny)
Sprawdź PW.
Poczytaj też tu.
Czytam czytam, dziękuję. Zaraz będę trenował :)
Wodospady urokliwe.
Seria fajna, szkoda na kilku tych trawek na pierwszym planie, 170 uważam że najlepsze :)
Lubie taka wartka wode.
Podziękował Wszystkim! :)
Z dzisiejszego próbnego :D grzybobrania:
178.
Załącznik 124172
179.
Załącznik 124173
180.
Załącznik 124174
181.
Załącznik 124175
182.
Załącznik 124176
183.
Załącznik 124177
dla mnie 179 jest katalogowy.
gratuluje grzybobrania
Ładne te grzybki. Grzybobranie jak widze udane. :mrgreen:
ronin75, one tam zostały? :wink:
179. faktycznie zacny.
Już Cię więcej nie wezmę, wszystkie mi wybrałeś :cry:
:mrgreen:
Dziękuję za uznanie w imieniu prawdziwych. :mrgreen:
A jaki grzybiarz zostawia grzyby same w lesie? ;) :mrgreen:
Jakie wszystkie? Tylko 40 :mrgreen:.
Aha, osuwisko o którym wspominałeś w niedzielę nazywa się Czartoryja
Przy okazji, czy ktoś z Forumowych entomologów orientuje się co to za mrówki?:
@ronin75: odnośnie identyfikacji mrówek to tutaj bym polecał zajrzeć: http://antmania.pl/forum/1/viewforum.php?f=17 - obcykani są w temacie :).
Z wczorajszej wędrówki po Beskidzie Niskim.
Trasa Gorlice - Sękowa - Magura Małastowska - Przełęcz Małastowska - Banica - Wołowiec - Bartne.
184. Sękowa, rejon tzw. Pustych Pól (w tej okolicy machnąłem sporo fotek z myślą sklecenia kilku panoram, jak się uda to wrzucę je... kiedyś ;) :D )
Załącznik 124619
185. Po drodze na Magurę
Załącznik 124620
186. Fragment cmentarza nr 58 z I w.św na Magurze Małastowskiej
Załącznik 124621
187.
Załącznik 124622
188.
Załącznik 124623
189. Jedna z dwóch orzechówek foconych tuż przed Przełęczą Małastowską. Gdy schodziłem drogą w dół ku Przełęczy Małastowskiej spotkałem trójkę grzybiarzy, którzy przyglądali się czemuś siedzącemu na gałęziach sosny i leszczyny. Pomyślałem: "Gdy dojdę do nich to spytam cóż ich tak zainteresowało" - nie musiałem tego robić, bo sami zawołali mnie czy nie chciałbym zrobić zdjęć ciekawych ptaków. Gdy tam podeszłem, zobaczyłem, że obiektem ich zainteresowania są dwie orzechówki obrabiające orzechy na leszczynie. Poinformowałem ich co to za gatunek i rozstaliśmy się życząc sobie wzajemnie pomyślnych łowów. :)
Załącznik 124624
190. i druga orzechówka
Załącznik 124625
191. Krzyż na cmentarzu nr 60 z I w. św na Przełęczy Małastowskiej
Załącznik 124626
192.
Załącznik 124627
193. Z tym prawdziwym jest taka historia. Gdy podchodziłem do cmentarza na tenże weszła grupka kilku osób - kilka dorosłych osób i dziewczynka. Pooglądali, pokręcili się i zaczęli wychodzić. Jeden z gości nie oglądał krzyży, ołtarza, tylko rozglądał się ewidentnie za grzybami. Po chwili zrezygnował i poszedł za resztą grupy. Stanęli za ogrodzeniem obok ich samochodu i rozmawiali o dalszym ewentualnym grzybobraniu, gęsto kontrapunktując swe wypowiedzi słowem na "k" używanym w formie przecinka. :evil:
Ale ja nie o tym... Poszedłem po momencie w miejsce gdzie gość się kręcił... i trafiłem na tego jegomościa. :mrgreen:
Załącznik 124628
194. To i następne zdjęcie to jest właściwie to samo zdjęcie, tylko inaczej wykadrowane - która wersja bardziej Wam odpowiada? (jeśli w ogóle któraś z nich ;) )
Załącznik 124629
195.
Załącznik 124630
196. Trznadel spotkany przy drodze podczas zejścia do Wołowca.
Załącznik 124636
197.
Załącznik 124637
198. Chatka puchatka :D w Wołowcu
Załącznik 124648
199. Greckokatolicka cerkiew pw. Opieki Matki Bożej w Wołowcu - obecnie jest to cerkiew prawosławna pod tym samym wezwaniem. Opis
Załącznik 124649
200.
Załącznik 124652
201.
Załącznik 124653
202. Chatka puchatka :D po raz drugi
Załącznik 124654
203.
Załącznik 124655
204. Pozostałości sadu na szlaku do Bartnego
Załącznik 124656
Czy cerkiew na 200. jest tak przechylona w rzeczywistości?
205. Taki tyci, tyci wodnyspadzik :D
Załącznik 124657
206. Cerkiew greckokatolicka p.w ś.ś Kosmy i Damiana. Opis
Załącznik 124658
207.
Załącznik 124659
208.
Załącznik 124660
209.
Załącznik 124661
210.
Załącznik 124662
211. Budynek stojący za cerkwią w którym znajduje się wystawa poświęcona kamieniarstwu.
Załącznik 124663
Ja też lubię tu zaglądać - nie odzywam się ale cieszę oko ładnymi fotkami. Masz oko do kadrowania. Z przyjemnością sie ogląda twoje zdjęcia.
czy mi się wydaje, czy z Bodzipem chodzicie po swoich śladach:mrgreen:
Wreszcie Bartne.
Poszukaj w moim wątku. Jest o Bartnem mnóstwo:
Trzeba czytać kolego :-P
- o mieszkańcach
- o cmentarzu wojennym
- o cmentarzu wiejskim
- o cmentarzu cholerycznym
- o Thalerhof
- o kamieniarzach
- o kapliczce całej wykutej z kamienia
- o tym kto ją wykuł i jak jest pochowany (ciekawe) :)
- o bacówce
- o obydwu cerkiewkach
- o kamieniołomie