Widocznym efektem wprowadzania E-P2 jest już obniżka ceny E-P1 ( w kicie z 14-42) i ta nawet w Fotojokerze poniżej 2400 ( a do tego jeszcze lampa) :grin:
Wersja do druku
Widocznym efektem wprowadzania E-P2 jest już obniżka ceny E-P1 ( w kicie z 14-42) i ta nawet w Fotojokerze poniżej 2400 ( a do tego jeszcze lampa) :grin:
Z tego co wiem - FL-14 ma tryb AUTO, nie TTL, lampa sama ocenia sytuacje.
Wprowadza sie wtedy ISO, przyslone i czas? Tak?
Mozna rowniez wtedy ustawic korekcje ekspzycji?
Musi mieć TTL.
http://www.olympus-europa.com/consum...l-14_21790.htm
A co do obsługi R, to muszę pogrzebać w dokumentach.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ale wydaje mi się, że mikrusy nie mają obsługi zdalnego błysku.
jak w końcu przyjdzie fl-14 to wam napiszę jak działa z e-p1 :-)
Następnie pchnę go na giełdę razem z prawie-nie-używanym fl-36r (okazało się, że f2.8 daje radę, a w dodatku na dniach przyfrunie do mnie dehaelem jeszcze P20/1.7) :-D.
hmmm.... ja swojego 3-latka nie focę podczas biegania :-) Wybieram bardziej statyczne chwile. Co więcej, nie przejmuję się zbytnio szumem i iso400-800 jest w takich momentach chęsto używane.
Zauważyłem nawet, że po przejściu z 40d+24-105IS na E-P1 z kitem, jakoś przestałem się przejmować jakością zdjęć. Ważne są dla mnie jedynie 'chwile', które mogę uchwycić aparatem.... Być może jeszcze odreagowuję canona, który oferował odczuwalnie lepszą jakość zdjęć na wyższych iso, ale najczęściej leżał sobie grzecznie w szafie. Łazikowanie z dzieckiem i ogromniasto-ceglastą lustrzanką nie było zbyt komfortowe, albo ja już jestem za stary.... Czasy, kiedy wychodziło się na wielogodzinne łazikowania po lasach, łąkach, ulicach i chodnikach odeszły w zapomnienie. Nie mowię, że teraz jest gorzej..... jest inaczej :-) Założenie rodziny, a zwłaszcza narodziny potomka, potrafią zmienić sposób życia..... przynajmniej mój :-D
To mniej wiecej ten sam klimat - o ktorym od jakiegos czasu - ja, Piotr_0602 piszemy. Jedna z zalet u43 jest latwosc i chec przenoszenia. Nawet mimo czasem gorszego IQ. Po prostu latwiej to wszedzie ze soba miec i uzyc. Ja mialem tak samo wczesniej z lustrem Canon'a.
Oczywiscie nie musi to dotyczyc wszystkich, kto chce, moze nosic ciezszy sprzet.
W sumie cos w tym jest. Ja tez przeszedlem na E-P1 z E-3 bo mnie kregoslup bolal od noszenia tego szpeju. Dodatkowo nie ma problemu aby isc na narty biegowe i wziasc ze soba E-P1, z E-3 byloby toche gorzej. W tym przypadku odpadaloby zrobienie kilku fajnych zdjec. Moze technicznie lepsze bylyby te z np. D300, badz A900. Z mala roznica, z tych korpusow wogole by nie wyszly bo bym ich ze soba nie zabral, preciez nie zarabiam na zdjeciach, po drugie ten kregoslup i po trzecie, laaans.
pierwsze E-P2 z Polski:
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wy...tml?from=ceneo
dostępność na zamówienie ( do 7 dni niby?)
z Niemiec niewiele taniej:
http://translate.googleusercontent.c...tW6WrpBbmagvFA
Japierdykam, cena wg mnie przegiecie...
pozdroofka
Ciekawe ile powinien w/g was kosztować.
To tylko 1500,00 więcej niż GF1, za nowość trzeba zapłacić ;-)
W sumie chcialbym kupic E-P2, podoba mi sie, serio, nawiazuje estetyka do staroci, fajny klamocik, ale cena 3700 z grosze w PL to przegiecie pauki, w US chociazby za ta kase mamy kita i EVF + gadzety, nawoluje OLIDZEDAJOW:
macie uklady w Olympus Polska, robimy zbiorowke, na pewno sie pare osob chetnych znajdzie, korzystajmy z tego, ze jestesmy lojalna ekipa Olympusa.
pozdroofka
za komuny 9 miesięcy stałem po telewizor (poród udał się ?
za 4 razem - pierwszy nie dzałał , po trzech dniach kolejna dostawa i wymiana -obraz może 9 cali w 21, po trzech dniach kolejna dostawa - pal purpurowy, dopiero czwarty z kolei nadawał się może do użytku, jednak już nie ryzykowałem natychmiast sprzedałem, kupiłem u konia zielone i pojechałem do Pewaxu po Japończyka ale to kolejna długa historia... )
Więc to moje doświadczenie, może być wpisem w CV na kierownika społecznej kolejki po Olka :grin:.
Ostatnio mnie to forum rozbraja, coraz mniej mi sie chce wertowac nudne tresci bez tresci, uzyszkodnikow nic nie wnoszacych do tematu, majacych zawsze zdanie, na kazdy temat, zawsze takie samo, coz...
chyba bedzie trza pisac sobie PW bez wchodzenia we watki,by nie nabic sie na glupie, puste komentarze, wszechwiedzacych, wszechmogacych.
odemnie dla tychze:
Roznice w obrazowaniu, rzeklbym sa znaczace, ISO 1600 mysle uzywalne, czasem maly krok na przod jest okupiony ogromnym wysilkiem finansowym, tez mi sie to nie usmiecha, ze trzeba tyle pieniazkow wybecalowac ale jest moze szansa, pewien OLY DZEDaJ robi mi nadzieje...
pozdroofka
Mi tam Panas nie bardzo odpowiada pod względem jakości zdjęć. No i nie ma stabilizacji obrazu. Prędzej przeżyję wolniejszy AF, niż te braki. A pen ma jeszcze jedną zaletę - jest miłą dla oka zabawką, którą z chęcią bym się pobawił :)
A pokażcie oba te aparaty kobiecie.
Drogie Panie, czyż skłamie, jeżeli powiem, iż niemal każda z was wybrałaby Olympusa? :wink:
E-P2 + 20mm f/1.7 [stevehuff photo]: http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...7-lens-review/
Porównanie zdjęć wykonanym chyba najtańszym obiektywem 50mm F1.8 na D3 z dużo droższym obiektywem na Ep-2 a potem zestawienie ceny obydwu zestawów jest nie na miejscu i wprowadza w błąd czytelników nieobeznanych ze sprzętem.
Bardzo dużo stwierdzeń bez pokrycia pojawia się w tym tekście/teście.
Do ferrari mogę założyć drewniane kola, do małego fiata normalne, ciekawe który szybciej pojedzie....
ferrrrarri?
Sprytne porownanie, dla nieznajacych tematu, oczywiscie przewrotne i wskazujace na malego smyka. Mysle, ze w zamysle, jest codzienna fotografia, jakosc obrazu dla niedzielnego pstrykacza, to o czym mowil jerry, zauwazcie, ze autor wspomina, ze D3 miazdzy profesjonalizmem malego pretendenta, wiec nie do konca, chce na sile udowodnic, ze u4/3 jest lepsze.
Chyba tylko w Polsce na forach jest taki trend, ze neguje sie i poniza nowy system, na sile udowadaniajac, ze jest do niczego, z uporem maniaka tlumaczy sie pseudoprofesjonalnym belkotem o nizszosci obrazowania, zalozen systemowych itd w porownaniu do apsc czy ff.
Na zachodnich forach jest odwrotnie, bardzo optymistycznie przyjmuje sie nowinke u4/3, wiele osob, nie widzi roznicy w codziennym pstrykaniu vs zwykle lustra czy ff, z usmiechem na ustach, wymienia sie doswiadczeniami, zdjeciami, i dyskutuje na w/w.
Kazdy normalny czlowiek wie po co stworzono u4/3, do czego jest przeznaczone i, ze nie jest zagrozeniem dla polki przeznaczonej dla profesjonalistow.
Majac u4/3 i FF profesjonalnie do pracy wybiore zawsze FF, idac na zwykly reportaz, spacer, plener nie bede dzwigal 15kg torby z Lkami, szanuje swoj kregoslup.
pozdroofka
Mala aktualizacja:
Oficjalne ceny E-P2 w PL:
E-P2 + VF 3799zl - opcja najtansza
E-P2 + kit + 17 + VF 4499zl - opcja najdrozsza
pozdroofka
Dokladnie, na zadnym anglojezycznym forum, badz blogu nie spotykam takiego negowania u43 jak na polskojezycznych.
80% posiadaczy lustra, ktorych spotykam na plenerach, warsztatach, ulicy - niepotrzebnie kupilo ten klamot - nie wykorzystuje jego mozliwosci w 30%. Takim ludziom wystarczyloby u43 w zupelnosci!
Lecz maja wyprane mozgi, przez tych co w kolko lustro i lusto powtarzaja, chociazby na Optycznych. Rezultat jest taki, ze na plenerach wszyscy patrza co ja tam wyrabiam maluchem z odchylanym LCD, a jak pozniej porownujemy zdjecia - to po prostu nie moga uwierzyc, ze ich lustra, ktore rzekomo mialy dawac taki dobry rezultat - nie daja go.
Bo nie umieja do konca sie tym poslugiwac.
Bo maja oczywiscie kitowe szkla - duzo gorzsze od kitowych Lumix'a.
Bo... wstawcie co chcecie...
Prawda jest taka, ze w rekach tych ludzi o wiele lepiej sprawdzi sie PEN, czy Lumix. Oni nie pracuja zarobkowo.
Ale C i N musza da konca wykorzystac istniejace linie montazowe.
Spora grupa czlonkow tego forum - ma wieksza swiadomosc i potrzeby. To nie jest dobra probka sredniego Polaka\Polki z lustrem.
Statystycznie - wsrod Polakow, ktorzy kupili lustra, bo ktos im tak wskazal - 80% wystarczyloby u43 i dalo lepsze rezultaty.
NC
Nie ma czegoś takiego ze coś jest lepsze bezwzględnie, niemniej jednak zrobił dziwne porównanie a potem pisze ze coś tam jest profesjonalniejsze - bądźmy poważni.
Widzisz, moja wypowiedz nie niszczy nic, Ep-2 to byc moze fajny aparacik (za bardzo wygorowana cene). APS-C czy FF daje lepsza jakość i to wie każdy (no chyba ze założysz judasza zamiast obiektywu), jak ktoś może iść na taki kompromis to nic mi do tego, na pewno lepsze to niż kompakt z paznokciowa matryca.
Staram się tylko wykazać niedorzeczność pewnych wypowiedzi i porównań.
Nawet jeżeli tak jest, daj ludziom możliwość wolnego wyboru bez nawracania.
W wielu dziedzinach. Wirusy umysłowe atakują z każdej strony. Wystarczy sprawdzić ile osób wierzy w rożne niedorzeczności oparte na legendach i irracjonalnych przekonaniach.
No matrix po prostu - syndrom kloakalnej gwiazdy, idź w plener z ludźmi którzy coś potrafią.
Tylko po co mieliby płacić więcej za mniej ;) ?
Taki Ep-1 za 1100 zł być może znalazłby miejsce u mnie w domu jako podręczne pstrykadlo ,za aktualna cenę - nie ma żadnych szans.
Widzisz, nie zrozumiales dwuznacznosci mojej aluzji ale wytlumacze Ci:
1. Czy ferrari na drewnianych kolach nie pojedzie?
2. Nie wazne, kto czym jezdzi, tylko JAK jezdzi, tak jak w fotografii...
Marginalnie, mowilem o trendzie, a nie o twojej wypowiedzi/komentarzu, prosze zwroc dokladnie uwage o czym czlowiek porownujacy ep2 i d3s pisze, przeanalizuj dokladniej text i postaraj sie myslec szerzej, wiele razy wskazuje, ze d3s czy m9 sa ponad ep2 i pomimo wielkiej radosci uzywania u4/3 system ten nie jest w stanie dorownac jakosci obrazowania w/w. Oczywiscie brakuje uzupelnienia technicznego, przedstawienia, zalozen systemowych porownywanych sprzetow ale mysle, ze celowo nie bylo to przedstawiane, bo nie bylo celem ponizenie wielokrotnie drozszego systemu. jest tez mowa o slabej Nikonowskiej 50tce.
Co do dostepnosci/cen, tak u4/3 jest drogie - na razie, tak przyznam Ci racje, by traktowac to rekreacyjnie jak juz wczesnej pisalem o uzupelnieniu sprzetu pro, niestety polskie realia skutecznie uniemozliwiaja trafienie do szerszej grupy produktow u4/3, na szczescie na Polsce swiat sie nie konczy, ba wg mnie nawet nie zaczyna, expansja mikro na zachodzie bedzie coraz wieksza i dobrze, ceny spadna, bedzie wiecej szkiel, zyskamy na tym my i moze wtedy bedziesz mogl kupic sobie taka zabawke za 1100zl
pozdroofka
Qbic,
przeciez wiadomo, ze ceny spadna i to szybko.
Mam to szczescie, ze spotykam sie regularnie z ludzmi, ktorzy maja o wiele wieksze doswiadczenie w fotografii ode mnie, wiec spokojna glowa.
Co ciekawe, oni maja podobne podejscie, co wspominani ludzie z blogow, czy nawet Ken. Praca zawodowa, zarobek, potrzeba pewnosci - od tego sa m.in. zaawansowane lustra. Nie ma watpliwosci.
A wszystko poza tym - prostota, lekkosc, przenosnosc. Co czesto objawia sie nienajnowszymi aparatami, czesto jedna jasna stalka oraz... filmem ;-) Choc nie zawsze :cool:
u4/3, jak sama nazwa wskazuje, jest przeznaczony głównie dla ludzi, którym zależy na małych gabarytach sprzętu i odpowiednio wysokiej jakości zdjęć.
Jeśli potencjalny fotograf nie będzie zważał na gabaryty swojego sprzętu to z pewnością wybierze doskonały sprzęt oferowany przez Canona i Nikona (lub Nikona i Canona, jak kto woli) Czy to będzie DX, czy FF będzie zależało jedynie od grubości portfela.
ps. W życiu nie zamieniłbym swojego 40d+24-105IS na lustro 4/3. Różnica w gabarytach niewielka, a DX/FF daje jednak więcej możliwości niż 4/3.
Jednak zmieniłem system na u4/3 i jestem z tego faktu mega-szczęśliwy. Chociaż nie jest to jakość do której byłem przyzwyczajony, to dzięki gabarytom nowozakupionego sprzętu czuję się jak nowonarodzony ;-)
Ba! Nawet szumy, czy GO przestały mieć aż takie znaczenie :-) Liczy się tylko to, że mój PEN może być cały czas ze mną .... Nawet teraz.... Siedzę sobie w pracy, a w kieszeni płaszcza siedzi pen ze stałką w futerale :-) YES, YES, YES :grin:
I o to chodzi, a radość z focenia wielka.
Pozdrawiam
no właśnie - prawie jak za komuny- jedni mieli talony , a inni przeżywali "ciąże":) w kolejkach.
Pozdrawiam
Czy to jest pewne ?
Czy podłączenie wizjera, odłącza synchro w stopce? - chcę zamienić 2 xG1 na 2 E-P2 niestety musimy z córką mieć wizjer (oczy i spory zetaw manuali), corka do portretów itp używa zestawu fleszy studyjnych, ja czasem robię też coś z błyskiem, więc jakoś to trzeba wyzwolić(może wymodziłbym jakiś kabelek z pod wizjera - czyste synchro bez oczywiście TTLa)?
Pozdrawiam
Ja tu widze spore mieszanie pojec.
To ze posiadam taki aparat a nie inny nie wynika z faktu posiadania przez niego lustra czy nie, gdyby istnial odpowiednik jakosciowy 5D z matryca FF wybralbym go, mniejsze rozmiary bylyby plusem.
u4/3 spelnia wymagania w wielu przypadkach, z checia nosilbym go przy sobie, ale obecny stosunek mozliwosci/cena jest absurdalny i tutaj 90% przeciwnikow na dzisiaj widzi problem.
Nie jestem przywiazany do lustra, dobry evf by wystarczyl.
Ja chce GH1 + 7-14 i 20/1.7, na dzisiaj ten zestaw kosztuje w amazon.co.uk 2300 funtow :roll:
Canon 5DMkII + 17-40 + 50/1.8 kosztuje 2500.
Powinni budować bazę, a nie odcinac kupony od nieistniejącej bazy klientów.