a to nie sensor BB?
Wersja do druku
Ten grip do E-620 to jakaś nowa konstrukcja dedykowana specjalnie dla tej puszki, czy to standardowy grip dla E-3/E-30?
Raczej nowa konstrukcja. Przy tych rozmiarach grip od e-3 by fajnie wystawał :)
Nie przesadzajcie z tym marketingiem - ja widziałem reklamy Olympusa na tvn24 - specjalnie biegłem przed tv, żeby je oglądać :D
A spotkania, prezentacje, itp - no a co się odbywa na tym forum?
Muszę przyznać, że ten E-620 ładnie wygląda od frontu.
Moim zdaniem to najładniejsza puszka w systemie.
A ja stawiam moje graty, ze bedzie jeszcze jedna premiera nastepcy serii 5xx :-), bo dla mnie e620 to oczywisty nastepca serii 4xx (patrz: bateria, rozmiar gripu).
pozdr.
Najpierw jest entuzjazm, potem się zacznie narzekanie.
Ja też stawiam, że seria 5xx będzie miała kontynuację, e-30 jest dla wielu za duży, e-620 będzie za mały, musi być coś pomiędzy. Świetnie by było gdyby obracany ekran, większy wizjer i poprawione AF stały się standardem w nowych puszkach.
Dla mnie wyraźnie widać czujnik balansu bieli.
Może Pentaks K-m nie jest najlżejszą lustrzanką ze stabilizacją.
E-620 130.0 x 94.0 x 60.0 mm 475g (bez akumulatora)
ok. 535g (z akumulatorem)
K-m 122 x 91.5 x 67.5mm 525g (bez baterii)
590g (z bateriami i kartą pamięci)
Chciałbym zwrócić uwagę, że model E-620 jest większy od E-420 i niewiele różni się gabarytem od E-520. Może śmiało zastąpić obie serie. Jedynie uchwytu i baterii z serii E-5xx szkoda. Nie przychodzi mi do głowy czym mógłby się różnić korpus m-dzy E-30 a E-620. No i E-620 jak na entry level, chyba jednak ceną odstraszy.
Jeszcze może za entry level będą robić E-520 i E-420 dopóki się nie wyprzedadzą, ceny polecą w dół i ostatecznie zostanie seria E-6xx, E-xx i E-x. A bardzo małe korpusy będą w m4/3. To ma sens wg mnie.
Dyskusja o reklamach, prezentacjach itd --> https://forum.olympusclub.pl/showthr...072#post287072
Tak właśnie powinien wyglądać maluch Olympusa. 620 ma wszystko o czym marzy amator, od vertical gripa po odchylany wyświetlacz. Rozczarowało mnie niekręcenie filmów (tu pewnie niestety uderzy konkurencja w tym roku).
W przyszłości mógłby być większy OVF.
Teraz jest to naprawdę wszystkomający aparacik wycieczkowy.
Pozdrawiam
Dokręcić do tego Leicę 14-150 i jest mniut i ożeszki :grin:
w 100% sie zgadzam z Tobą. Bracketingu z jednym strzałem szczególnie mi brakuje i szkoda że w 620 nie ma.
620 jest OK ale szkoda że to bardziej "fotooamator" niż "zaawansowany" (i nie chodzi mi o ilość funkcji) szczególnie duża ilość softwarowych gadgetów które z większym powodzeniem można stosowac na PC.
Mnie to się też nie podobało, popatrz jednak na kilka serwisów poświęconych talentom fotograficznym Polaków (to oczywiście nie tyczy tylko Polski, ale śledzę tylko te polskie).
http://ekskluziff.pl/
http://aaaby-sprzedac.blogspot.com/
http://fotkapeel.blogspot.com/
Ktoś, kto w paincie zamalowuje twarz, albo nieudolnie cuduje ze zdjęciami może być z takiego wbudowanego Photoshopa zadowolony.
To, że dla mnie nie istnieją tryby pracy inne jak PASM, nie znaczy, że się komuś nie przydają, a firma, która je najlepiej wdroży będzie miała chyba powodzenie na rynku.
Pozdrawiam
I to jest aparat na który warto wymienić e-300!
P.S 5 klatek w serii RAW to bida....
Nie neguję ze ich nie powinno być. raczej szkoda mi że właśnie tak sielny nacisk jest na to połozony a inne sprawy troche mniej.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tego mi właśnie szkoda. Bo mnie nie stac na droższe konstrukcje i chciałbym troszkę więcej takich funkcji w korpusach na które mnie stać.
Nie wiem, czego z zaawansowanych funkcji ci brakuje. Czekam na szeroki braketing w jakimś korpusie ze średniej półki, filmy HD, nowe tryby pomiaru światła, połączenie AF opartego o detekcję fazy wraz z AF opartym na detekcji kontrastu i wielokrotną ekspozycję sklejaną w "HDR", ale na to potrzeba kilku lat, choćby z powodu używania w wielu konstrukcjach tego samego procesora.
Jak powstanie kolejny trupik z kodowaniem filmów HD na przykład, zagości we wszystkich puszkach w ciągu 12-18 miesięcy (łącznie z kompaktami).
Pozdrawiam
Ale śliczności :D :D :D
Jak zobaczyłam temat wątku to myślałam, że wydzielony bo sobie jaja robicie :D
a tu nie ;)
Powiem tak jest przesłodki i wszystkomający ( tak tak bez filmikow ;p )
Wszystko to czego mi brakowało :stabilizacja, odchylany ekranik :D :D :D i inne cuda. w końcu jest sens kupic do takiego czegoś tez dłuższy obiektyw :)
Gdybym teraz kupowała pierwszą puszkę to czekałabym na tę ale mam 410tke i następna wymiana może za rok i to będzie na jakies "większe" E ;)
Myśle, że olek pięknie trafia w gusta amatorów i chętnych na "podręczną" puchę.
Fajnie, ze coś się dzieje.... teraz czekam aż zasypią nas szkałami :D :D :D
Może ktoś w końcu robił porządki za szafą i znalazł projekt 100 macro :D :D
:mrgreen:
grizz: No tak ale to nie było otwarte FW. Teraz takie hackerskie sztuczki są dostępne dla Canona z digicami II (o ile dobrze pamiętam)
Hmm źle zrozumiałeś - pisząc otwarte - nie miałem na mysli stricte open source'a, ale właśnie możliwośc wpływania na stałe tryby - np. możliwośc dowolnego ustawienia bracketingu/serii, mozliwośc dobrania do siebie autoiso od parametrów z kosmosu :D itd. itp. Może to spokojnie byc zrealizowane przez system pluginów.
Myślałem już o czymś podobnym. Podpinasz aparat do kompa przez kabel USB, odpalasz jakiegoś Olympus Mastera, a tam masz możliwość komponowania własnych ustawień. Np. taki braketing, przyciski funkcyjne, czas samowyzwalacza, auto ISO, jakiś priorytet czasu, zależny od ogniskowej z opcją bez stabilizacji i ze stabilizacją (fajnie by było mieć coś takiego) i inne takie pierdółki, kończą na wyglądzie menu i jego komponentach, jakie mają być wyświetlane na LCD. A wszystko z przyjemnym interfejsem, który sprawiłby, że układanie tych wszystkich rzeczy byłoby proste, jak układanie klocków lego :)