Rawy nie mogą być uszkodzone, sprawdź czy karta nie jest zepsuta.
Błędne wyświetlanie wolnego miejsca przewijało się już na forum, spróbuj poszukać.
Wersja do druku
Rawy nie mogą być uszkodzone, sprawdź czy karta nie jest zepsuta.
Błędne wyświetlanie wolnego miejsca przewijało się już na forum, spróbuj poszukać.
Soft aparatu liczy "niekorzystny" wariant (czyli taki, że pliki RAW są duże). Czyli mniej plików się wtedy mieści na karcie. W trakcie zapełniania karty, ta prognozowana ilość plików rośnie :)
Myślę, że to prawidłowo.
Pliki RAW są różnej wielkości. U mnie na przykład od 11 do 20 MB.
Co rozumiesz przez uszkodzone RAWy?
Kiedys ostatnio formatowales karte?
Z tym zliczaniem "niekorzystnym" to wiem, że tak się dzieje. Napisałem tak o tym przy okazji problemu z uszkodzonymi rawami. U mnie Rawy mają po 9-11MB.
Uszkodzone są w ten sposób, że nie mogę ich wywołać, nawet nie importują się do formatu dng. Dzisiaj spróbowałem wrzucić orfy do oprogramowania olympusa, ale też są uszkodzone. Te rawy, których nie mogłem wywołać wcześniej, po kliknięciu na nich pojawia się na chwilę podgląd w oknie zdjęcia, ale po chwili robi się czarno...
To mnie zaskoczyliście że Rawy nie mogą być uszkodzone, od samego początku zdarzył się (1 na 50) jakiś RAW uszkodzony, taka informacja wychodziła w LightRoom.
Pamięć jest Kingstona x266, formatuję często, właściwie przy każdym czyszczeniu karty. Jak sprawdzić czy jest uszkodzona? No chyba że to kwestia wirusa, może dostaje się jakiś na kartę podczas każdorazowego podłączania aparatu do komputera?
Ale jpgi nie zauważyłem, aby się uszkadzały
Sprawdzić najłatwiej przez
Mój komputer -> PPM na literce napędu z kartą -> Właściwości -> zakładka Narzędzia -> Sprawdź.
Wirus na karcie z obrazkami raczej nie, ale na komputerze - już tak, choć nie sądzę, żeby to było przyczyną uszkadzania ORF-ów. Może coś z oprogramowaniem korpusu? Masz najnowszy firmware?
@photoo poproś kolegę skow o analizę "popsutego" RAWa, on je zna od podszewki (IMHO), może Ci pomoże :)
Amigo!, sprawdziłem pamięć z różnymi opcjami, ale wychodziło ok.
Za to program antywirusowy znalazł dwa pliki zarażone...
A możesz wrzucić gdzieś jakiś przykładowy uszkodzony pliczek RAW?
Jak coś to się odezwij na PW to dam Ci lotnisko dla pliczku.
Na karcie te pliki z wirusem? ORF-y?
Nie słyszałem o takim przypadku jeszcze.
Najlepiej usuń te robaki co masz i sprawdź wtedy czy będą się tworzyć zepsute pliki RAW (ORF).
Jeżeli jest jak piszesz, to pliki mogą się uszkadzać w czasie kopiowania (czy przenoszenia) z aparatu (karty) do PC. Uszkadzać je może zainfekowany program kopiujący. Albo wywoływarka czy przeglądarka.
Bez gruntownego wyczyszczenia systemu się nie obejdzie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Może pokaż log z antywirusa? Będzie wiadomo co było zainfekowane. Wtedy łatwiej będzie coś zdiagnozować.
Mój free-avast skaner chyba nie generuje logów, ale przepisałem win32 (config) warm czy jakoś tak.
Na razie próbuję pozbyć się tego wszystkiego za pomocą programu antywirusowego. Ale przyznam się, że słabo na tym się znam, jakby co poproszę kolegę z osiedla obok:-) No a jak nie będzie wyjścia, to format dysku. Trzeba by też chyba przeskanować płytki cd/dvd, bo mogą być też chyba na nich i się aktywować przy każdym włożeniu do komputera. Taką akcję robiłem już kilka miesięcy wcześniej, być może jednak wtedy całkowicie nie pozbyłem się wirusów:(
Jednak nie przypuszczam, że to od tego ten problem z rawami. Rawy od dawna się psuły, a nie sądzę, że tak długo wirusy są na kompie.
Zrobiłem skan bezpłatnym activeskan z www pandy
00139061 Cookie/Doubleclick TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@doubleclick[1].txt
00139061 Cookie/Doubleclick TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@doubleclick[1].txt
00139064 Cookie/Atlas DMT TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@atdmt[2].txt
00139064 Cookie/Atlas DMT TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@atdmt[1].txt
00145393 Cookie/Tradedoubler TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@tradedoubler[1].txt
00145393 Cookie/Tradedoubler TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@tradedoubler[2].txt
00145738 Cookie/Mediaplex TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@mediaplex[1].txt
00145738 Cookie/Mediaplex TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@mediaplex[1].txt
00167753 Cookie/Statcounter TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@statcounter[1].txt
00167753 Cookie/Statcounter TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@statcounter[2].txt
00168061 Cookie/Apmebf TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@apmebf[1].txt
00168061 Cookie/Apmebf TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@apmebf[1].txt
00168090 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@serving-sys[2].txt
00168090 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@serving-sys[1].txt
00168093 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\internet i rozrywka\cookies\internet i rozrywka@bs.serving-sys[1].txt
00168093 Cookie/Serving-sys TrackingCookie No 0 Yes No c:\documents and settings\stacja robocza\cookies\stacja robocza@bs.serving-sys[1].txt
00534496 W32/Conficker.C.worm Virus/Worm No 1 Yes No c:\windows\system32\oqlhs.dll
Te cookies to tylko są śledzące, więc myślę, że nieszkodliwe w tym przypadku. Ale ten ostatni myślę jest niebezpieczny. Tylko że próbowałem go odnaleźć na dysku i usunąć, ale nawet bo włączeniu opcji pokaż ukryte pliki i foldery, nie mogę ich znaleźć.
Sam skaner anty znalazl go i zrobił kwarantannę. Zobaczymy pozniej jak z rawami, bede fotki robil w trybie raw + jpg, zeby nie stracic jakiegos zdjęcia, jakby co. I tak mialem tak robic ze wzgledu na wygode (nie trzeba po zdjeciach wywolywac wszystkich, najwyzej te wybrane)
oki, batalia z wirusami wygrana, nowy system i jest czyściutko. Teraz zobaczę, jak z RAWAMI. Na razie jak robiłem fotki w ustawieniu raw+jpg, zauważyłem, że jeden jpg jest uszkodzony, jakby przesunęły się fragmenty zdjęcia; w najlbliższym czasie sprawdzę, jak jest z rawem do niego...
Uszkodzony RAW od kolegi photoo:
http://lkowalik.com/P8138373.ORF
Dzięki kowalikster:) A Ty sprawdziłeś tego RAWA?
Wyglada jak by sie do konca nie zapisal,albo cos w niego ingerowalo na kompie.Podobnie rawy moj Nikon zapisywal,paski byly roznej szerokosci i w roznych miejscach.Po jakims czasie wyzionął ducha.Wymiana matrycy ożywiła aparat.
Dziękuję Mirek54:) za sprawdzenie. Czy to kwestia oprogramowania, że ja nie mogłem podejrzeć tego RAWA? (ja używam LR), czy może coś źle robiłem? Program LR od razu wyrzucał, że plik uszkodzony.
Właśnie wróciłem z wakacji w Tatrach, przywiozłem coś 270 zdjęć (zapisanych RAW + jpg), jak je wrzucę do LR, to się okaże czy niektóre są uszkodzone. Jeśli tak, czy powinienem już reklamować aparat? W komputerze nie powinno się nic dziać złego z tymi plikami, wyczyściłem system z wirusów, działa program antywirusowy, nawet dysk systemowy w komputerze jest inny (fizycznie).
Może sprawdzić jeszcze na innej pamięci? I tak mam zamiar zakupić drugą CF.
Jeden program wyświetla uszkodzone zdjecie inny sprawdza je wcześniej i wywala błąd... ot zalezy od widzimisię programisty.
Uszkodzone zdjęcia to na 93% wina karty, a nie aparatu.
Wiele wywolywaczek na dzien dobry odrzuca uszkodzone Rawy,niektore czytaja ile moga.Nie znam sie na tym ,czy to wina oprogramowania czy lenistwo programisty.
W spakowanym ORFie wystarczy przekłamanie na jednym bicie i już wszystko się sypie (od tego miejsca do końca).
Pewnie w tym przypadku z formą jest wszystko OK ale treść uległa uszkodzeniu.
No i z 271 zdjęć w Tatrach, dwa zdjęcia są uszkodzone:(
Jednak chyba coś w tym jest, że to coś z kartą. Zmieniłem od jakiegoś czasu sposób kasowania zdjęć; wcześniej po prostu od razu formatowałem pamięć pod aparatem, teraz najpierw kasuję zdjęcia, dopiero później format. Różnica taka, że wcześniej na karcie było kilka/kilkanaście rawów uszkodzonych, teraz jest jedno, dwa zdjęcia lub wcale. Myślicie, że kolejność postępowania może mieć wpływ na zapis?
Wrzuć do kompa - format i sprawdzanie karty jakimś programem do sprawdzania dysków (chyba nawet systemowy scandisk da rady).
Jeżeli będzie ok to do aparatu - ponowny format i zobaczyć co dalej.
Na innych kartach problem tez występuje?
Dzięki, tak właśnie zrobię. Innych kart CF nie posiadam, tylko tę jedną Kingstona 4Gb x266
Znajdz pod swoj system jakis program do liczenia sum kontrolnych MD5 lub SHA1
(lub cos w tym stylu).
Znajdz jakis ogromny plik (np obraz plyty DVD) i policz sume kontrolną.
Nagraj tel plik na karte a potem policz sume kontrolna tego pliku na karcie.
Obie sumy powinny byc rowne
Zmiana nawet jednego bitu spowoduje, ze wartosci te beda calkocie rozne
i oznacza ze karta jest uszkodzona.
Dzięki skow, sprawdzę to w ciągu kilku dni i wtedy napiszę...
Mam jeszcze takie pytanie... Swoje Rawy (orf) konwertuję do DNG. Czy jest sens trzymać także orfy w archiwum? Jak Wy robicie?
Moim zdaniem oryginały .orf warto, a nawet trzeba archiwizować.
Czołem,
W moim Olku e510 pojawił się ostatnio taki problem: po włączeniu aparatu, niezależnie od tego na jakiej pozycji znajduje się pokrętło trybów, zgłasza się tryb SCENE (np. pokrętło wskazuje tryb A a aparat załącza się w trybie SCENE) Po przekręceniu pokrętła na inną pozycję aparat pracuje już prawidłowo. Problem ten nie występuje przy każdym uruchomieniu ale "co jakiś czas". Wydaje mi się, że ostatnio częściej :/ Macie na to jakąś receptę??
Dzięki! Myślałem, że może coś z softem... ale racja, trza iść do serwisu. A gwarancja już dawno minęła :(
Witam
Mam problem z AF przy ustawianiu ostrości muszę kilka razy przyciskać do połowy spust migawki przy ustawieniu S-AF , czasami w ogóle gubi mi ostrość a nawet są momenty że naciskam do połowy przycisk migawki a obiektyw nie reaguje.
Jest na to jakaś rada czy pozostaje tylko serwis ?
Na początek - przetrzyj styki.
Przetarcie styków nic nie dało
Czy to normalne, że aparat po włączeniu wyświetla inny program, niż ten który wynika z kółka nastawczego? Dzieje się tak najczęściej, gdy nie używam aparatu dłużej, np. z tydzień. Natomiast kiedyś jak nie włączałem sprzętu jakieś 6 tygodni, aparatu długo nie mogłem nawet uruchomić.
Aparat jest już po gwarancji. Proszę Was o pomoc, gdyż w tej sytuacji zastanawiam się czy sprzedaż nie byłaby dobrym rozwiązaniem i kupno innego olka.
Posiadam dwa aku i na obu jest ten sam problem.
Normalne to nie jest, problem jest znany chociaż raczej sporadyczny, ja bym się nie przejmował.
Wątek na ten temat:
e-510 kółko trybów
Tamten wątek czytałem już wcześniej. Jest pewna różnica. U mnie nigdy nie było problemu już w trakcie pracy aparatu, żeby się samo przełączało etc. Niemniej dziękuję za odpowiedź. Wniosek jest chyba taki, aby jak najwięcej używać sprzętu:)
W moim E-330 problem był taki jak u Ciebie - po włączeniu aparatu inny program niż wybrany na kółku. Pojawił się zaledwie może 3-5 razy, chyba właśnie chyba po okresie dłuższej przerwy w pracy aparatu, po ponownym uruchomieniu było ok. Sądzę, że jak problem nie jest dokuczliwy to nie ma powodów do niepokoju, tym bardziej jak aparat jest po gwarancji.
Mam problem z trybami zaawansowanymi. a mianowicie w trybach automatycznych jest wszystko okej aparat robi szybko zdjecia, ale kiedy chce robic zdjecie ktoryms z trybow zaawansowanych po nacisnieciu spustu migawki musze czekac okolo 30 sekund az zdjecie sie zrobi. wczesniej bylo normalnie, zdjecia robily sie od razu. od niedawna mam ten problem, dodam ze anti-shock przestawialam i nic to nie pomoglo. prosze o pomoc
może masz włączony tryb bulb?
Panie i Panowie, takie pytanie odnośnie 510, moja puszka nie zapisuje ustawień. Zmieniam wartośc wyświetlacza, ISO, wyłączam irytujący pop up a po wyłączeniu i ponownym włączeniu nie ma zapisanych ustawień - wszystko do fabrycznych nastawów. Czy to normalne? Czy może są jakieś programy z pamięcią ustawień? W E500 ustawiałem raz i tak zostawało a w tej cholerze nie mogę :/